Bestrijding eikenprocessierups nooit genoeg

processierups-anp.jpgzaterdag 23 oktober 2021 20:56

Inwoners van Enschede hebben dit jaar flink minder overlast ervaren van de eikenprocessierups dan in 2019 en 2020. Het jaar 2019 spande de kroon met maar liefst 4.628 vragen en meldingen over de jeukrups. In 2020 waren dat er na de eerste succesvolle bestrijding nog 1.990. Dit jaar waren het er gelukkig nog maar 228.

Een prachtig resultaat, maar de strijd tegen de rups is nog niet gestreden. Vooral in gebieden met veel bebouwing leven te weinig natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Daar blijft een vorm van bestrijding nodig. We houden daar in de begroting voor de komende jaren rekening mee.

Daar waar het kon en mocht zijn in het voorjaar ruim 23.000 eiken in en rondom Enschede 2 keer behandeld met biologische bestrijdingsmiddelen. Ik ben enorm trots op de mensen die dag en nacht voor Enschede in touw zijn geweest. Dankzij hen hadden wij samen een jeukvrije zomer. Het koude, natte voorjaar hielp ons ook nog bij onze gezamenlijke strijd tegen de eikenprocessierups. Doordat er zo weinig overlastmeldingen waren, konden we ons zelfs al meer richten op de aanpak van de rups op lange termijn. Want daar blijven we de komende jaren hard aan werken: het herstellen van het natuurlijk evenwicht in en rondom Enschede met meer biodiversiteit.

Jurgen van Houdt

« Terug