Schat aan gegevens openbaar - TCTubantia 17 maart 2011

donderdag 17 maart 2011 08:26

ENSCHEDE – Enschede moet de eerste ‘Open Data Stad’ van Nederland worden. Waar alle gegevens op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs, verkeer en gezondheid vrijelijk gedeeld worden. Dat en niets minder is het doel van de gemeenteraad. Die nam deze week een motie aan, waarin het college wordt opgedragen voor 1 september met een plan te komen om dat te realiseren.
Het idee is gebaseerd op de vele zogenaamde app’s voor mobiele telefoons. Zo is het mogelijk om staande op een bepaalde plek in de stad op je mobieltje een route naar de dichtstbijgelegen restaurants te krijgen. Ook de gemeente beschikt over een schat aan gegevens. Door die vrij te geven en flink te combineren, zou snel antwoord gevonden kunnen worden op vragen als ‘wat is de kortste, snelste of goedkoopste weg naar mijn werk’ of ‘waar zitten de beste scholen en artsen?’ Dat is makkelijk voor de burgers en versterkt ook nog eens de naam die Enschede wil uitdragen als ‘ innovatieve stad’, denkt de raad.
Eerste vereiste is dat de gegevens vrijelijk gedeeld gaan worden met iedereen die denkt er iets mee te kunnen. ‘In herbruikbare en machine- leesbare vorm’ en met inachtneming van de regels op het gebied van de bescherming van de privacy en veiligheid. Uitgangspunt moet worden ‘data is openbaar, tenzij...’, zo vindt de raad.
Hoe dat allemaal vorm moet krijgen, dient dus de komende maanden te worden uitgewerkt. Dat moet gebeuren in samenwerking met instellingen, bedrijven en burgers. Onder meer door via een ‘apps-wedstrijd’ slimme toepassingen aangereikt te krijgen.
Alleen voor de ChristenUnie gaat het allemaal veel te ver. „Want bedrijven en burgers hebben hiervoor hun gegevens niet beschikbaar gesteld”, aldus Bernard Veldkamp. Hij waarschuwde ook voor misbruik. „De wereld bestaat niet alleen uit aardige dames die alleen maar de openbare toiletten in beeld willen brengen.” Naast de twee CU- leden stemde ook PvdA’ er Gerrit Dijkhuizen tegen.

« Terug

Archief > 2011 > maart

Geen berichten gevonden