ChristenUnie en SP niet in college Enschede, draai van GroenLinks

maandag 13 maart 2006 12:18

Uit: Tubantia van 12 maart 2006
ENSCHEDE - De ChristenUnie keert niet terug in het Enschedese college van B en W. Ook voor de SP is geen plaats in het nieuwe gemeentebestuur. Die conclusies kunnen getrokken worden na de eerste ronde van de collegeonderhandelingen, gisteren in het stadhuis.


De PvdA, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen dinsdag, praat komende week verder met CDA, VVD, Burgerbelangen en GroenLinks. De huidige coalitie bestaat uit PvdA, CDA, ChristenUnie en Burgerbelangen.

De ChristenUnie zakte van drie naar twee zetels. Te weinig voor deelname aan het nieuwe college, beseft ook zittend wethouder T. de Weger. Hij zal dus vrijwel zeker op zoek moeten naar een nieuwe baan. Hij adviseerde gisteren de vorming van een college met PvdA, CDA en Burgerbelangen (of eventueel GroenLinks). 'Maar als dat niet lukt, kunt u altijd bij de ChristenUnie aankloppen', hield De Weger de deur op een kier.

De SP, nieuw in de raad met drie zetels, sprak gisteren de voorkeur uit voor een links college. De SP zou eventueel wel bereid zijn om daaraan deel te nemen, maar uitsluitend als ook GroenLinks meedoet. Maar vervolgens zette de partij zichzelf min of meer buitenspel door een aantal 'onmogelijke' voorwaarden te stellen. Zo zou bijvoorbeeld het besluit over de bebouwing van de Usseleres teruggedraaid moeten worden. PvdA-leider M. van Hees zag daarin geen basis voor verdere gesprekken volgens haar moet de SP komende vier jaar eerst maar eens ervaring opdoen in de raad.

Het nieuwe college zal worden gevormd door drie partijen, zo werd gisteren wel duidelijk. Met opnieuw zes wethouders. Waarvan minstens drie voor de PvdA. Een coalitie van de Grote Drie ziet de PvdA niet zitten. Dus óf CDA (nu nog twee wethouders) of VVD valt af. Daarnaast wil de PvdA er nog een kleinere partij bij. Dat wordt dus óf Burgerbelangen óf GroenLinks.

Dat GroenLinks nog in beeld is, mag opmerkelijk heten. Met haar hardnekkige verzet tegen een doorstart van de luchthaven leek de partij bij voorbaat kansloos voor een plek in het nieuwe college. Maar gisteren maakte GroenLinks een opmerkelijke draai. Volgens fractievoorzitter J. van der Zee hoeft die kwestie niet geregeld te worden in het collegeprogram. GroenLinks blijft tegen, maar als de raad komend jaar het licht op groen zet voor een doorstart, dan is de partij bereid om zich in het college 'loyaal' op te stellen.

Met andere woorden: voor GroenLinks hoeft de luchthaven geen breekpunt te zijn in de onderhandelingen. Op grond daarvan wil de PvdA wel verder praten met GroenLinks. Fractievoorzitter Van Hees wil in elk geval dat de grote winst van 'links' vertaald wordt in een linksere koers: 'Het sociale gezicht van Enschede moet wat opgepoetst worden.'

« Terug

Archief > 2006 > maart

Geen berichten gevonden