‘Mijn dochters moeten opgroeien in een samenleving die socialer is’ - www.dichtbij.nl/twente-zuid

zaterdag 08 september 2012 12:40

CU-Raadslid Jurgen van Houdt kandidaat voor de Tweede Kamer

Als fractievoorzitter van de ChristenUnie in Enschede, is de 31-jarige Van Houdt geen onbekende in de lokale politiek. Zijn focus ligt echter vooral bij z’n vrouw Alída en hun twee dochters. De grote wens van Van Houdt is dat zijn dochters zullen opgroeien in een samenleving die socialer zal zijn. “Ik hoop dat er steeds meer oog zal zijn voor christelijke normen en waarden.”

Van Houdt moet niets hebben van het ‘ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’. Hij vindt dat iedereen z’n verantwoordelijkheden moet nemen. “Er moet een omslag komen van ‘ik’ naar ‘wij’. Je kunt heel gemakkelijk aan de zijlijn staan en roepen dat ‘ze’ er maar een rommeltje van maken, maar je kunt ook de handschoen oppakken en echt wat proberen te veranderen op de plek die je is gegeven.”

Sinds 2001 is Van Houdt politiek actief. “Ik studeerde Bestuurskunde en kon in de politiek praktisch bezig zijn met mijn studie. Daarnaast heb ik de overtuiging dat christenen de verantwoordelijkheid hebben om actief te zijn in de samenleving. Via de politiek kan ik praktisch werk van mijn geloof maken.”

De Twentenaar wil zijn geloof dus niet alleen bewaren voor de kerk of thuis. “Ik wil graag vanuit mijn geloof dienstbaar zijn aan de samenleving,” vervolgt hij. “En daarbij voel ik me het meeste thuis bij de ChristenUnie. De ChristenUnie staat voor een vrije samenleving, voor een duurzame economie, voor een dienstbare, rechtvaardige en financieel solide overheid, voor bescherming van het kwetsbare leven, voor een goede zorg voor elkaar en voor Gods schepping.”    

Van Houdt krijgt  ‘rillingen’ van de aantasting van de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. “We kunnen alleen goed met botsende overtuigingen omgaan als we elkaar de ruimte gunnen die we zelf ook graag willen hebben,” aldus Van Houdt.

Of zo’n kleine partij als de ChristenUnie invloed kan hebben? “Juist wel! ‘Het gaat niet om de kracht van het aantal maar om de macht van het geluid’ zei oud-fractievoorzitter André Rouvoet eens. Daar had hij gelijk in. In onze raad in Enschede wordt niet méér geluisterd naar de grootste fractie dan naar de kleinste. Je ben dan gewoon één van de acht partijen en met je zetels kun je soms net het verschil maken.”

In de landelijke politiek wil Van Houdt voor elkaar krijgen dat er meer oog komt voor de lokale politiek en voor Twente. “In het kader van de bezuinigingen stoot Den Haag allerlei taken af naar de gemeenten. Dat is prima, je moet lokaal regelen wat lokaal kan, maar dan moet je daar wel de middelen tegenover zetten.” 

Van Houdt staat voor de eerste keer op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Hij ziet dat als een eer en waardering. “Ik heb al wel op de lijsten voor het waterschap, de provinciale staten en de gemeenteraad gestaan, waarvan de laatste keer als lijsttrekker. Dat was al super, maar dat men straks van Groningen tot Maastricht op je kan stemmen is wel heel speciaal.”

Hij ziet uit naar de verkiezingen van 12 september. “Laten we op die dag beseffen hoe fijn het is dat we in een land leven waar we het recht hebben om onze stem uit te brengen. In sommige landen moeten ze daarvoor vechten. Laat iedereen dus in ieder geval gebruik maken van het recht om te stemmen. En stem dan voor de verandering (eens) ChristenUnie!”

« Terug

Reacties op '‘Mijn dochters moeten opgroeien in een samenleving die socialer is’ - www.dichtbij.nl/twente-zuid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.