De vraag - Huis aan huis 26 mei 2011

donderdag 26 mei 2011 19:29

Mijn vraag: De Nederlandse Volks Unie gaat zaterdag demonstreren in Enschede. De bewoners van de Walhofstraat zijn woedend. Wat zou je als politicus voor hen kunnen betekenen? Zou zo'n demonstratie niet verboden moeten worden?

Als politicus maak ik gebruik van het recht in Nederland om in vrijheid mijn mening te uitten. Dat is een goed recht wat je anderen, hoe weinig je ook op hebt met hun standpunten, dan ook niet kunt ontzeggen. Als de gemeente Enschede de demonstratie dus had verboden, dan had dat juridisch met een beroep op het recht van demonstreren geen stand gehouden voor de rechter.

Ik kan me goed voorstellen dat de bewoners van de Walhofstraat niet gelukkig zijn dat de demonstratie o.a. door hun straat gaat. De aanvraag die er lag legde overigens de stad bijna plat door een mars over de hoofdverkeersaders, dus vanuit het algemeen belang ben ik wel blij dat de gemeente nu een aangepaste heeft opgesteld. Waar ik niet blij van wordt is wat er door de bewoners wordt gezegd over de communicatie.  De gemeente had de buurt natuurlijk direct moeten informeren. Dat had niet zo mogen gebeuren. Het is naar wanneer je nieuws uit de krant moet lezen zonder er als belanghebbende in gekend te zijn. Daarom vind ik het goed dat burgemeester Den Oudsten heeft aangegeven hen alsnog uitleg te willen geven. Dan kan hij ook aan hen aangeven voor welke dilemma’s hij hierin heeft gestaan. 

Hartelijke groeten,

Jurgen van Houdt, Fractievoorzitter ChristenUnie Enschede

« Terug