Gedragscode in de maak voor straatmuzikanten - TCTubantia 08-02-2011

dinsdag 08 februari 2011 20:52

ENSCHEDE – Om een eind te maken aan de overlast van straatmuzikanten op het stadserf en in de winkelcentra wil de gemeente heel snel duidelijke afspraken maken met deze muzikanten. Dat overleg moet leiden tot een soort protocol, waarin precies wordt vastgelegd waar, hoe lang en met hoeveel personen ze muziek mogen maken. Bij dit overleg worden ook de ondernemers en bewoners uit de binnenstad betrokken.

Het toenemende aantal klachten over straatmuzikanten die soms urenlang op een en dezelfde plek hun deuntjes spelen, stond gisteravond op de agenda van de stedelijke commissie. Vragen van Dennis Bouwman (PvdA) en Peter van der Vloet (VVD) hadden het college ertoe gebracht om een standpunt op te halen in de raad. Waarbij vooraf door B enW werd opgemerkt, dat het aspect van handhaving een lastige hobbel is.Die terughoudendheid stelt in elk geval Dennis Bouwman teleur. Hij benadrukt dat er over smaak niet valt te twisten, maar dat er wel degelijk sprake is van hinder en overlast. „Er zijn mensen die er werkelijk tureluurs van worden”, verzekert hij. De PvdA’er haalt de situatie rondom de dagmarkt aan als voorbeeld van hoe het ook kan. Hier is met muzikanten de afspraak gemaakt, dat ze maximaal drie kwartier op dezelfde plek spelen. Wie zich niet aan deze regel houdt, wordt daar op aangesproken door de marktmeester.

Een aanpak die Maxim van Luttikhuizen (SP) wel aanspreekt.Jurgen van Houdt (ChristenUnie) zit op dezelfde lijn als zijn PvdA-collega. Hij dringt aan op het opstellen van een gedragscode. Alle partijen moeten daarbij betrokken worden. Claar Grooten (D66) ziet meer in een liberale aanpak. De sleutel voor de oplossing ligt volgens haar bij de consument. Die kan immers stemmen met zijn portemonnee en zo het signaal afgeven welke muzikant gewaardeerd wordt en welke niet. „Wie het beste speelt”, voorspelt Grooten, „ krijgt de beste plek.

Suat Ari (CDA) heeft grote moeite met een oplossing die vooral is toegesneden op het weren van musici uit de Balkanlanden. Pure discriminatie, waarschuwt de christendemocraat. Als er afspraken worden gemaakt, moeten die wat hem betreft voor alle straatmuzikanten gelden.
Verantwoordelijk wethouder Hans van Agteren luisterde goed naar de raad. Hij beloofde binnen zes weken met een gedragscode voor straatmuzikanten te komen. Na de zomer volgt een evaluatie.

 

« Terug

Archief > 2011 > februari

Geen berichten gevonden