Beantwoording artikel 38-vragen CU inzet politie CL-wedstrijden FC Twente

dinsdag 14 september 2010 22:00

Op 6 september 2010 zijn bij de raadsgriffie vragen binnen gekomen van de heer Jurgen van Houdt van de fractie ChristenUnie gericht aan de voorzitter van de Raad op grond van ex artikel 38 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Raad. Het college van Burgemeester en Wethouders beantwoordt de vragen als volgt.

Betreffende beantwoording schriftelijke vragen van de heer Jurgen van Houdt (ChristenUnie) inzake Beantwoording artikel 38-vragen CU-Van Houdt inzet politie bij Champions League-wedstrijden FC Twente.

De loting van de Champions League is bekend. FC Twente mag het in de poulefase opnemen tegen Inter Milan, Werder Bremen en Tottingham Hotspur. Prachtige affiches voor FC Twente en voor de stad Enschede.

De deelname van FC Twente aan de Champions League brengt op het gebied van veiligheid een aantal afwegingen met zich mee. Om de veiligheid rond de wedstrijden tegen de topclubs die deelnemen aan de Champions League te garanderen, zal vermoedelijk een grotere inzet van de politie worden gevraagd dan eerder bij veel Europa League wedstrijden het geval was.  

Het is de vraag welke gevolgen dit heeft. Brengt het met zich mee dat de politie prioriteiten moet stellen en minder agenten kan inzetten voor andere doeleinden? Heeft het gevolgen voor belangrijke gemeentelijke beleidsterreinen, zoals de bestrijding van huiselijk geweld of de jongerenproblematiek?

De ChristenUnie ziet dat niet graag gebeuren en heeft dan ook de volgende vragen aan onze burgemeester:

Vraag 1:

Hoe wordt de inzet van de politie bij de komende Champions League wedstrijden in Enschede geregeld?

 

Antwoord:

De inzet van de politie is afhankelijk van het risico. Het risico wordt bepaald aan de hand van informatie van de bezoekende club, de KLPD en de lokale informatie. Op basis van alle informatie wordt de inzet bepaald van allerlei partners, waaronder de politie, FC Twente (o.a. stewards), horeca (o.a. portiers) en anderen (o.a. medewerkers van de gemeente) voor verschillende scenario's. Dit wordt besproken in de lokale driehoek. Er  vindt afstemming plaats met FC Twente, de horeca en winkeliers in de binnenstad.

 

Vraag 2:

Wie draait op voor de kosten van de benodigde (extra) inzet ?

 

Antwoord:

In beginsel worden de kosten die partners maken gedragen door de organisaties zelf, zeker als het gaat om capaciteit. De kosten van de benodigde (extra) inzet van politie worden niet betaald door de gemeente Enschede, maar worden gedragen door de politie. Uiteindelijk wordt de inzet van de politie betaald middels een landelijk bekostigingssysteem. 

Bij andere bijkomende kosten wordt afzonderlijk bekeken wie de kosten draagt. In dit geval wordt bijvoorbeeld de informatiebrochure die gemaakt is voor Internazionale-supporters betaald door de gemeente Enschede.

 

Vraag 3:

Wat zijn de gevolgen voor de inzet van de politie op andere belangrijke gemeentelijke beleidsterreinen?

 

Antwoord:

De politie houdt op basis van de evenementenkalender en de jaarplanning rekening met inzet van politie bij evenementen, waaronder voetbalwedstrijden van FC Twente. Echter, de data van Champions League-thuiswedstrijden en tegenstanders zijn pas sinds eind augustus bekend en daarvoor is maatwerk noodzakelijk.

De extra inzet van de politie bij de CL-wedstrijden gebeurt deels met van mensen uit andere korpsen en deels door mensen uit het eigen korps, zoals bijvoorbeeld wijkagenten. Er blijft voldoende capaciteit over voor de basispolitiezorg om calamiteiten (noodhulp) voldoende de baas te kunnen.

De extra politie-inzet tijdens CL-wedstrijden is verantwoord, omdat het om een korte periode gaat (middag en avond) en er voldoende basispolitiezorg over blijft voor de reguliere taken.

 

Vraag 4:

Wie stelt de prioriteiten bij de inzet van de politie?

 

Antwoord:

De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, waaronder de openbare orde en veiligheid bij evenementen. Samen met de Officier van Justitie bepaalt de burgemeester de inzet van de politie bij evenementen, zoals de Champions League-wedstrijden.

De raad heeft een nadrukkelijke (kaderstellende) rol bij het stellen van beleidsprioriteiten bij vaststelling van een beleidskader veiligheid.

In 2008 is het beleidskader Veiligheid vastgesteld voor vier jaar door de gemeenteraad. Hierin staan de beleidsprioriteiten/doelen voor de komende 4 jaren vermeld, zoals Veilig wonen, veilig uitgaan en veilig opgroeien, die ertoe moeten bijdragen dat Enschede in Nederland tot de top drie van de veiligste steden met meer dan 150.000 inwoners blijft behoren.

Geconstateerd kan worden dat FC Twente, bij het opstellen van het beleidskader in 2007, nog niet met enige regelmaat wedstrijden op Europees niveau speelde. Dat is de reden dat het onderwerp nog niet als zodanig in het beleidskader benoemd staat. Het wordt echter wel meegenomen in de jaarplanningen.

Het voornemen is om eind 2011-begin 2012 wederom een veiligheidsanalyse (WENS) te maken en op basis daarvan wordt een nieuw beleidskader opgesteld. Wanneer de veiligheidssituatie bekend is, wordt de raad nadrukkelijk betrokken en krijgt zij een kaderstellende rol, wanneer het gaat om het stellen van prioriteiten bij de aanpak van veiligheidsproblemen.

 

Vraag 5:

In hoeverre krijgt de Enschedese gemeenteraad een rol bij deze afweging en kan de raad invulling geven aan zijn kaderstellende rol?

 

Antwoord:

De gemeenteraad stelt de kaders en inhoudelijke prioriteiten vast van het gemeentelijk integraal veiligheidsbeleid. Zoals hierboven ook benoemd is, moet in 2012 de gemeente Enschede nieuw veiligheidsbeleid formuleren, aangezien de kadernota 2012 dan afloopt. Ook is de verwachting dat de nieuwe wet Versteviging regierol gemeente t.a.v. veiligheid dan in werking is getreden. Hierin is de verplichting opgenomen om binnen een jaar na inwerkingtreding van de wet nieuw integraal veiligheidsbeleid te formuleren en dit iedere 4 jaar te vernieuwen. Alvorens dit veiligheidsbeleid vast te stellen is een analyse nodig van de dan geldende veiligheidssituatie en van de te verwachten ontwikkeling op het terrein van veiligheid. Eind 2011 wordt gestart met deze analyse (Veiligheidsmonitor).

Enschede, 14 september 2010

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

de Secretaris,  de Burgemeester,

M.J.M. Meijs     P.E.J. den Oudsten

« Terug

Archief > 2010 > september

Geen berichten gevonden