Politieke steun voor aanscherping WMO - TCTubantia 7-9-2010

dinsdag 07 september 2010 07:00

ENSCHEDE – Natuurlijk werden er kritische noten geplaatst bij de aanscherping van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), zoals het college van B en W die voor ogen staat. Vooral het heffen van een eigen bijdrage voor woningaanpassingen ligt bij diverse fracties nogal gevoelig. Maar een meerderheid van de stedelijke commissie leek gisteravond wel in te kunnen stemmen met de plannen van wethouder EdWallinga.
De nieuwe uitvoering van de WMO levert de gemeente een besparing op van 1,2 tot maximaal 2 miljoen euro. Geld dat afkomstig is van de aanvragers van speciale voorzieningen. Zo wordt een eigen bijdrage gevraagd bij het installeren van een lift. En kan een eventuele uitbouw ook bekostigd worden door de hypotheek van de aanvrager te verhogen. Hoe breder de beurs, redeneert het college, hoe groter de eigen bijdrage.
Net als Annelies Futselaar (SP) wees Bernard Veldkamp (Christen-Unie) de wethouder erop, dat het inzetten van eigen vermogen tot hele gekke situaties kan leiden. Futselaar heeft er ook moeite mee dat de waarde van een woning wordt bepaald door ambtenaren. Als een aangepaste woning in de oude staat moet worden hersteld én die kosten worden in mindering gebracht op de waarde van deze woning, moeten taxateurs de waarde van het huis vast stellen.
Coskun Turgut (PvdA) kon zich niet aan de indruk onttrekken dat de nieuwe werkwijze (ook) een verkapte vorm van bezuinigingen is. Wethouder Wallinga verzekerde dat een eigen bijdrage ‘nooit een belemmering zal zijn’ bij het toekennen van een voorziening.

« Terug

Archief > 2010 > september

Geen berichten gevonden