Desnoods verplicht naar afkickkliniek - TC Tubantia 31-07-2010

zaterdag 31 juli 2010 22:29

ENSCHEDE - Junks die structureel voor overlast zorgen op kruispunt De Graaff en de omgeving Korte Hengelosestraat, moeten desnoods verplicht naar een afkickkliniek. Alle fracties in de gemeenteraad vinden dat zo’n drastische maatregel in elk geval bespreekbaar moet zijn.

De ‘verplichte doorverwijzing’ naar een kliniek moet dan gebeuren onder strikte voorwaarden en in samenspraak met deskundigen van Tactus. Professionals van deze instelling van verslavingszorg zijn nu al nauw betrokken bij de aanpak van overlast van alcoholisten en junks in de stad.

Nu de situatie in de omgeving van de Korte Hengelosestraat dreigt te escaleren, wil politiek Enschede dat snel maatregelen worden genomen om een eind te maken aan de overlast van junks, dealers en hangjongeren. Sommigen kiezen voor een keiharde aanpak. Die varieert van gedwongen afkicken (alle fracties) tot gebieds- en samenscholingsverboden of zelfs het stopzetten van een eventuele uitkering (VVD). Anderen zijn wat voorzichtiger en zien meer heil in een preventieve aanpak in combinatie met een ontmoedigingsbeleid ten aanzien van alcohol en drugs (ChristenUnie, SP).

Alle fracties willen het probleem van drugsoverlast meteen na het zomerreces op de politieke agenda plaatsen. Iedereen beaamt dat het probleem nooit helemaal is uit te bannen. Ze vinden dat dit soort problemen horen bij de grote stad die Enschede zo graag wil zijn. Maar er zijn wel extra maatregelen nodig. Veelvuldige controle en gerichte acties van de politie en cameratoezicht zijn veelgehoorde opmerkingen. Bij extra toezicht kan gebruik worden gemaakt van de nieuwste technieken met draadloze sensoren die reageren op beweging of geluid. De politici pleiten voor structurele maatregelen in de hele stad. Crimineel gedrag moet je bestraffen, punt uit. Bij de aanpak is ook een belangrijke rol weggelegd voor deskundigen van Tactus en jongerenwerkers van Alifa.

Namens de ChristenUnie laat Jurgen van Houdt een wat afwijkend geluid horen. Hij is voor een harde preventieve aanpak. „Investeren in preventie is heel belangrijk, anders krijg je een waterbedeffect waarbij je het probleem alleen maar verplaatst. Preventieve maatregelen, dat is de echte oplossing. De mensen duidelijk maken hoe slecht alcohol en drugs zijn.”

« Terug

Archief > 2010 > juli

Geen berichten gevonden