Jacco vraagt, Jurgen antwoordt - Huis aan huis 08-06-2010

dinsdag 08 juni 2010 08:00

ENSCHEDE - Elke werkdag stelt de redactie van Huis aan Huis Enschede een vraag aan een gemeenteraadslid. Vandaag is het de beurt aan Jurgen van Houdt (ChristenUnie).

Jacco: Enschede opent roze heeft veel mensen naar Enschede getrokken. Heb jij er nog iets van meegekregen, wat vond je ervan? De kerken hebben ook een roze vesper gehouden, vind je dat een goed initiatief?

Jurgen: Het evenement bevatte wat ons betreft teveel entertainment. Er werd een extravagant beeld geschetst. De vraag is of dit bijdraagt aan de acceptatie. Hiervoor is geen monoloog nodig, maar een dialoog waarin met respect naar elkaar wordt geluisterd. Ik denk dat men door dit evenement de mensen erachter niet écht leert kennen omdat men een stereotype beeld krijgt voorgeschoteld. Nu zal er een stigmatiserende werking vanuit gaan en nemen mensen er aanstoot aan. Als de doelstelling van het evenement acceptatie van homo’s is dan werkt de extravagantie erin averechts. ‘Het geeft een bepaalde beeldvorming over homo’s met veel aspecten waar ik me helemaal niet mee kan identificeren aangezien dat niks te maken heeft met mijn alledaagse leven als homo’, zei de landelijk voorzitter van contrario tegen me toen ik hem belde met de vraag wat hij ervan vond.

Wat ons betreft was er geen publiek geld naartoe gegaan. Dat hebben wij bij de besprekingen van het evenementenbeleid in de stedelijke commissie ook aangegeven. Er had met dit geld meer bereikt kunnen worden in het kader van acceptatie van minderheden. Ik denk dat wethouder Wallinga met zijn initiatief van het vooroordelenteam op dit gebied met minder geld méér heeft bereikt dan dat er nu met Enschede opent Roze is bereikt. Het gebruik van het woord homo als scheldwoord op school en straat lijkt nog de normaalste zaak van de wereld. Dat zouden we moeten stoppen. Enschede moet een verdraagzame stad zijn tegen welk soort, ras of geloof ook.

« Terug

Archief > 2010 > juni

Geen berichten gevonden