Collegeprogramma met verrassingen - TC Tubantia 26-03-2010

vrijdag 26 maart 2010 09:22

ENSCHEDE – Tot 2014 wordt Enschede bestuurd door een coalitie PvdA, VVD, CDA en Burgerbelangen Enschede. Maar dat was gisteravond niet de meest verrassende uitkomst van de derde onderhandelingsronde over de collegevorming. Opmerkelijk is toch wel het besluit van PvdA-fractievoorzitter Marijke van Hees om (toch) zitting te gaan nemen in het nieuwe college. Interessant is zeker ook de inhoud van het collegeprogramma, dat volgende week donderdag klaar moet zijn.

De nieuwe regeerploeg heeft zich voorgenomen om drie miljoen euro extra vrij te maken. Geld dat in een investerings en innovatiefonds zal worden gestopt. Eensgezindheid is er over de veelbesproken sloop van het viaduct Hengelosestraat ( bij de UT). Die kan doorgaan op de uitdrukkelijke voorwaarde dat de universiteit meewerkt aan de realisering van een verbinding tussen de Deurningerstraat en de Hengelosestraat. Met deze ingrijpende maatregel worden in feite de plannen voor een noordwest-tangent opnieuw van stal gehaald. Saillant detail: in de persoon van Hans van Agteren krijgt Burgerbelangen Enschede, dat in de verkiezingscampagne nadrukkelijk tegen sloop was, verkeer in zijn portefeuille.

Burgerbelangen mag ook de vinger aan de pols houden bij de invulling van de Usseleres. Nog zo’n heikel thema uit de verkiezingsperiode. Onderzoek heeft volgens Marijke van Hees uitgewezen dat een vertraagde invulling van deze es de gemeente kapitalen kost. Als het bedrijventerrein vier jaar in de wachtstand wordt gezet, kost de gemeente dat vijf miljoen. Een bedrag dat verdubbeld wordt als acht jaar gewacht wordt met de uitgifte van kavels op deze locatie. „Maar we gaan de es niet volplempen”, beloofde Van Hees. In plaats daarvan wordt gekozen voor een ‘zeer zorgvuldige ontwikkeling’. „Burgerbelangen zal ons daarin wakker houden”, voorspelde de nieuwe loco- burgemeester. Waar Van Hees zich de komende vier jaren bezighoudt met economie & cultuur, innovatie en middelen ontfermt partijgenoot Ed Wallinga zich over wijkontwikkeling, sport, zorg & welzijn. Myra Koomen (CDA) krijgt met werk & inkomen een vertrouwde portefeuille. Jeroen Hatenboer ( VVD) mag aan de slag met stedelijke ontwikkeling & onderwijs. Hans van Agteren (BBE) krijgt behalve verkeer ook milieu, recreatie, toerisme & verkeer toebedeeld.

« Terug

Archief > 2010 > maart

Geen berichten gevonden