Stabiel, Betrokken, ChristenUnie - Grensstreek Glanerbrug 24-02-10

woensdag 24 februari 2010 17:00

De zeven vragen van de Dorpsraad Glanerbrug en de Grensstreek aan de politieke partijen. Hieronder de vragen met antwoorden van de ChristenUnie.

In en rondom Glanerbrug zijn de laatste jaren veel nieuwe wijken ontstaan. Het aantal inwoners is gestegen naar meer dan 13 duizend inwoners en zal de komende jaren nog meer toenemen. Eind vorig jaar werd de Sociale Agenda van Glanerbrug gepresenteerd. Deze bevat een duidelijke en samenhangende visie en bouwt voort op de ideeën en opvattingen die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. De Dorpsraad Glanerbrug en de redactie van de Grensstreek hebben een zevental vragen geformuleerd ontleend aan deze Sociale Agenda. De vragen zijn in de Grensstreek van dinsdag 13 januari opgenomen. Het is de bedoeling de vragen en uw antwoorden in de Grensstreek van 24 februari 2010 te plaatsen om de Glanerbruggers op woensdag 3 maart bij hun keuze voor de nieuwe gemeenteraad van Enschede te ondersteunen.

Vraag 1

Voorzieningen in het dorp zoals politiepost, banken, postkantoor, brandweerkorps en bibliotheek dienen voor Glanerbrug behouden te blijven. Hoe en wie gaat zich inzetten voor het dorp Glanerbrug?

De ChristenUnie wil zich er voor inzetten deze voorzieningen te behouden. We kunnen niet beloven dat dit altijd gaat lukken, maar één van de speerpunten van de ChristenUnie in het kader van een bloeiende samenleving is het behouden van belangrijke samenbindende voorzieningen, zoals buurtkamers en ook bibliotheken. Het sluiten van de politiepost is helaas al een feit vanwege noodzakelijke bezuinigen. Er is gelukkig nog een korte bezetting waar Glanerbruggers terecht kunnen voor vragen en aangiftes. De ChristenUnie zal goed in de gaten houden of dit wel voldoende is, anders moet in de toekomst de frequentie worden verhoogd.

Vraag 2

Iedere werkdag toont aan dat de huidige ontsluiting van Glanerbrug onvoldoende is. Met name de verbinding naar de N35 levert steeds langere files en gevaarlijke situaties voor de schoolgaande kinderen op. Wat moet er gebeuren om deze situatie te verbeteren en veiliger te krijgen?

Onze lijsttrekker is woonachtig in Glanerbrug dus kan helemaal meepraten over deze buitengewoon frustrerende situatie. We hebben het punt vaak aangekaart in de stadsdeelcommissie Oost. Veel middelen worden opgeslokt door de verbreding van de Auke Vleerstraat. Hierdoor laten goede, financieel haalbare voorstellen in Oost nog op zich wachten. Dit is raar omdat de gemeente veel geld uit de nieuwbouw in Oost krijgt en dus ook wel wat in Oost terug mag doen voor de mensen die hier (komen) te wonen. Er moet de komende periode dan ook met spoed, samen met de gebruikers, worden gezocht naar verbetering van de situatie, die wordt met elk nieuw huis alleen maar erger, en een veiligere ontsluiting richting A35. Geld voor kunst op de rotonde in de Oostweg kan wat ons betreft beter worden gebruikt voor een goede fietstunnel hieronder door. Het blijft belangrijk om mensen in de raad te hebben die Glanerbrug goed kennen en deze zaken ook ervaren, om deze op de politieke agenda te houden.

Vraag 3

De Glanerbrugse jeugd heeft behoefte aan een eigen onderkomen, een plek om elkaar te ontmoeten. Vindt u ook dat De Hut op de huidige plek een permanent jongerencentrum moet krijgen? Uiteraard met de bijbehorende inzet van jongerenwerkers.

Ja! De ChristenUnie pleit voor gezinsvriendelijke veilige wijken waar ruimte is om te sporten en elkaar te ontmoeten. De Hut valt ons inziens onder het behoud van een belangrijke samenbindende voorziening. Jongeren beschikken over veel capaciteiten die waardevol zijn voor de samenleving. Door ze ook op vrijwillige basis te betrekken bij besluitvorming over en opzetten van projecten op buurt- en wijkniveau, wordt hun potentieel benut en raken zij betrokken bij de eigen leefomgeving.

 Vraag 4

Woningcorporatie en gemeentelijke instanties zijn belangrijke schakels in het verbeteren van de leefbaarheid in Glanerbrug. De Ontdekkingsreizigersbuurt is daar een goed voorbeeld van. Hoe kan deze ontwikkeling worden voortgezet en eventueel uitgebreid naar andere deelgebieden in Glanerbrug? Wie moet het voortouw nemen om de communicatie en uitvoering in deze te continueren?

Dat vraagt om een dienstbare overheid. De gemeente moet een bondgenoot zijn van de samenleving. Dat betekent niet mensen plat knuffelen of betuttelen. Dat betekent wel zoveel mogelijk verantwoordelijkheden in de samenleving laten of daar terugleggen. De gemeente ondersteunt, faciliteert en stelt grenzen waar nodig. Ze schept de voorwaarden die nodig zijn waar bouwverenigingen, bewoners en wijkraden gezamenlijk aan werken.

De ChristenUnie is voor het actief betrekken van de bevolking, voorafgaand aan de besluitvorming. Daardoor voelt de burger zich meer bij de besluitvorming betrokken en mede verantwoordelijk. De komende raadsperiode moet in stadsdeel Oost verder worden geëxperimenteerd met de participatie van burgers, wijkraden en andere betrokkenen, zoals adviesorganen. Buurt in Actie moet structureel worden ingevoerd in heel Glanerbrug om burgerparticipatie verder te faciliteren.

Vraag 5

De ‘Brede School’ begint onder de aanwezige Basisscholen in Glanerbrug steeds meer vorm te krijgen. Wel vraagt het uitbouwen van activiteiten de nodige aanpassingen. Hoe denkt de politiek hierover en welke steun kan de ‘Brede School’ verwachten?

De ChristenUnie zal zich inzetten voor goede schoolgebouwen en veiligheid rond de scholen. De kwaliteit van onderwijs blijft een punt van aandacht en op het onderhoud van de scholen mag niet verder worden bezuinigd. De ChristenUnie wil zorgen voor een vangnet voor kinderen die op verschillende vlakken op school niet mee kunnen komen. Voor- en naschoolse opvang is een wettelijke verplichting. Brede scholen kunnen hier goed bij worden ingezet. Wel blijft de ChristenUnie van mening dat ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kinderen en dat ze die taak niet mogen afschuiven op onderwijs, opvang of welzijnswerk.

Vraag 6

Wat denkt men te doen aan uitbreiding en behoudt van de bedrijvigheid op bestaande bedrijventerreinen? Hoe denkt men de toegankelijkheid hier naar toe verbeteren en hoe denkt men om te gaan met de aan en afvoer routes en het wel of niet toestaan van het vrachtverkeer door het dorp? Wordt er nagedacht over een mogelijke ringweg om het dorp?

In Enschede is op dit moment een overschot aan bedrijventerreinen, terwijl er, mede door de crisis, geen vraag is. De ChristenUnie wil met voorrang inzetten op revitalisering van bestaande terreinen en het invullen van de leegstand, voordat wordt overgegaan tot aanleg van nieuwe bedrijfsterreinen. Kwaliteit van ruimtelijke ontwikkelingen gaat voor de kwantiteit. Wat betreft het vrachtverkeer in Glanerbrug zou de Gronausestraat door de nieuwe situatie hiervoor minder aantrekkelijk moeten zijn. In de aankomende raadsperiode moet blijken of dit daadwerkelijk zo is, ander moeten aanvullende maatregelen worden genomen. Veiligheid heeft de hoogste prioriteit.

Vraag 7

Het Glanerbrugse buitengebied. Wel of geen nieuwe wegen? Wel of geen verbreding van de wegen? Uitbreiding door woningbouw? Alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers?

Er zal gezamenlijk naar een goede oplossing moet worden gezocht, binnen de financiële mogelijkheden die de gemeente heeft. Op dit moment zijn verkeersdeskundigen van de gemeente bezig om, met onze input, een oplossing in dit kader te zoeken. Hierbij is een integrale aanpak van de problematiek van groot belang. Wij zijn geen voorstanders van knips in wegen, want die wegen liggen er niet voor niks. Nieuwe voorstellen zullen wij beoordelen op extra geluidsoverlast, veiligheid en woongenot. Met betrekking tot de uitbreiding door woningbouw ziet de ChristenUnie liever een temporisering, omdat er minder vraag is en we ook hier het mooie groene gebied dat Glanerbrug omringt niet hoeven prijs te geven aan de leegstand.

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden