ChristenUnie pleit voor invoering vandalismemeter - TC Tubantia 25-02-10

donderdag 25 februari 2010 10:17

ENSCHEDE – Schade door vandalisme moet direct worden verhaald op de daders. Vanuit die gedachte pleit de ChristenUnie in haar verkiezingsprogramma (‘Stabiel, Betrokken, ChristenUnie’) voor de invoering van vandalismemeters. Met dit instrument kunnen de resultaten van deze nieuwe aanpak en de omvang van schade veroorzaakt door vandalen regelmatig worden gepubliceerd. Jonge vandalen zouden via een taakstraf zelf het geld van de schade bij elkaar moeten verdienen.

Enschede moet geen dwaalstad worden

Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie kent drie speerpunten: een dienstbare overheid, duurzame leefomgeving en bloeiende samenleving. Bij een dienstbare overheid hoort onder meer, dat de inwoners van de stad meer betrokken worden bij de besluitvorming. Om die reden zou er tijdens de komende raadsperiode in de diverse stadsdelen meer geëxperimenteerd moeten worden met participatie van burgers, wijkraden en andere betrokkenen. Ter bevordering van de duurzaamheid stelt de ChristenUnie voor, dat er buurtterreinen komen die voor meerdere straten als gastparkeerplaats kunnen fungeren. Als dat lukt hoeven bezoekers van de buitenwijken niet langer hun auto op de stoep van de buren te parkeren. In plaats van nieuwe wijken (‘buiten de natuurlijke stadsgrenzen’) kiest de CU voor woningverbetering en -renovatie.

Voor het bevorderen van de werkgelegenheid wil de ChristenUnie startende ondernemers de eerste vier jaar vrijstellen van lokale belastingen. Bebouwing van de Usseleres is vooralsnog niet nodig. In plaats daarvan kan beter ingezet worden op de ontwikkeling van het Kennispark, het invullen van leegstand en revitalisering van het havengebied.

Kritisch is de partij ook over de plannen met betrekking tot de Spoorzone. „Enschede moet de kernkwaliteit van het centrum, de compactheid, niet kwijtraken. We moeten geen dwaalstad of stad als alle andere worden.”

Binnen vier jaar moet er een exploitant zijn voor de luchthaven. Lukt dat niet dan moet gekeken worden naar een duurzame alternatieve invulling van dit gebied.

Andere actiepunten van de CU:

- aanstellen energiecoördinator.

- invoering van kattenbelasting (indien nodig).

- afschaffing van betaald parkeren op zondag.

- inhaken op landelijke actie tegen overgewicht.

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden