Lichte daling werkloosheid in Enschede

dinsdag 07 februari 2006 14:29

Weet ú nog hoe het staat met de werkloosheid in Enschede? Tubantia lijkt het spoor bijster. Volgens een bericht op de Enschedese stadspagina van deze krant, eind januari, is de groei van het aantal werklozen in Enschede in 2005 afgevlakt. Op 2 februari echter, worden in het katern economie cijfers gepresenteerd, waaruit geconcludeerd wordt dat de werkloosheid in Enschede dramatisch is gestegen, met maar liefst 13 %. Helaas ontbreekt in het laatste bericht een duidelijke toelichting, waardoor een volstrekt verkeerd beeld ontstaat. Want net als in Hengelo en Almelo, is de werkloosheid in Enschede met zo’n 5 % gedaald. Graag geef ik de lezer het volledige beeld.

Ingezonden brief van wethouder De Weger aan Tubantia van woensdag 8 februari 2006.
 
Weet ú nog hoe het staat met de werkloosheid in Enschede? Tubantia lijkt het spoor bijster. Volgens een bericht op de Enschedese stadspagina van deze krant, eind januari, is de groei van het aantal werklozen in Enschede in 2005 afgevlakt. Op 2 februari echter, worden in het katern economie cijfers gepresenteerd, waaruit geconcludeerd wordt dat de werkloosheid in Enschede dramatisch is gestegen, met maar liefst 13 %. Helaas ontbreekt in het laatste bericht  een duidelijke toelichting, waardoor een volstrekt verkeerd beeld ontstaat. Want net als in Hengelo en Almelo, is de werkloosheid in Enschede met zo’n 5 % gedaald. Graag geef ik de lezer het volledige beeld.
 
Puur statistisch gezien is het aantal geregistreerde werkzoekenden vorig jaar inderdaad gestegen van 10.539 naar 11.519. Maar daar hoort een verhaal bij. Deze ogenschijnlijke stijging wordt veroorzaakt doordat Enschede sinds 2005, in het kader van de Wet werk en bijstand (WWB), alles op alles zet om mensen met een uitkering weer aan een betaalde baan te helpen.
 
Dat betekent onder meer, dat er voor een belangrijk deel van de bijstandsgerechtigde werklozen weer een sollicitatieplicht geldt. Mensen met een bijstandsuitkering die daarvan waren vrijgesteld, hebben zich in 2005 weer moeten inschrijven bij het Centrum voor Werk en Inkomen. En dat heeft geleid tot een bijtelling van 1500 nieuwe namen. Trekken we dit aantal af van 11.519, dan zou een daling van ruim 500 werlozen ten opzichte van de cijfers van 2004 te zien zijn, ofwel -5%.
 
Een juiste conclusie van de cijfers van 2005 is dus, dat we nu ook een stuk verborgen werkloosheid in beeld hebben. Maar ook, dat onze actieprogramma’s voor werklozen en bijstandsgerechtigden gelukkig vruchten af beginnen te werpen!
 
Tymon de Weger
Wethouder Werk, Inkomen en Zorg
van de gemeente Enschede

« Terug

Archief > 2006 > februari

Geen berichten gevonden