Babsen mogen geen homo weigeren

woensdag 17 november 2004 11:48

Na Leeuwarden dreigt het ook in Enschede onmogelijk te worden om als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, kortweg 'babsen', nog homohuwelijken te weigeren. Dat betekent dat ambtenaren die vanwege hun geloofsovertuiging tegen het homohuwelijk zijn, helemaal niet meer mogen 'trouwen'.

Uit: Huis aan Huis Enschede, woensdag 17 november 2004:

ENSCHEDE - Na Leeuwarden dreigt het ook in Enschede onmogelijk te worden om als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, kortweg 'babsen', nog homohuwelijken te weigeren. Dat betekent dat ambtenaren die vanwege hun geloofsovertuiging tegen het homohuwelijk zijn, helemaal niet meer mogen 'trouwen'.

Het initiatiefvoorstel dat dit onmogelijk moet maken is ingediend door de fracties van Groen Links, PvdA, VVD, D66 en de fractie Liedtke/Cegerek. Maandagavond kwam de raad nog niet aan dit punt toe, zodat de beslissing pas over twee weken zal vallen. De christelijke partijen CDA en Christen Unie (CU) zijn - uiteraard - tegen. Saillant detail: raadslid Jan van der Graaf is niet alleen fractievoorzitter van de CU, hij is ook nog eens 'babs'. Als het voorstel wordt aangenomen heeft het voor hem nog niet direct consequenties, omdat hij onlangs is herbenoemd. Voor alle nieuw te benoemen babsen moet de regel wel gaan gelden. Met ingang van 2005. 

Van der Graaf snapt het niet. "We hebben 483 gemeenten in Nederland. Na Leeuwarden is Enschede de tweede gemeente waar hier een punt van gemaakt wordt. Het lijkt er op dat het mensen met principes tegenwoordig steeds moeilijker gemaakt wordt." Hij is verontwaardigd, niet boos. "In eerste instantie verbaasde ik me erover, vervolgens was ik teleurgesteld. Maar boos wordt ik niet gauw. Ik ben een vredelievend mens."

Collega-raadslid René Tenkink (Groen Links) is de initiatiefnemer van het voorstel. Hij maakt gebruik van de speelruimte die de minister gemeenten biedt. Van der Graaf: "De minister heeft de gemeenten inderdaad geadviseerd om dit zelf te regelen. Dat levert nu deze problemen op. Hij had het echter toch ook vast kunnen leggen? Ik vind namelijk dat het mogelijk moet zijn om vanuit je geloofsovertuiging te zeggen: ik wil geen homo's trouwen."

Hoewel het besluit dus pas op 29 november (de eerstvolgende raadsvergadering) genomen gaat worden, zien de christelijke partijen de bui al hangen. Er lijkt een ruime meerderheid voor te gaan stemmen. "Er kan nog veel gebeuren. Maar daarop wil ik niet vooruitlopen."

« Terug

Archief > 2004 > november

Geen berichten gevonden