Nieuwsbrief 4-10

zaterdag 10 juli 2004 14:20

Inhoud:

o Begroting 2004-2007
o Algemene beschouwingen 2004-2007
o Tineke Huizinga op werkbezoek in Enschede


juli 2004 - jaargang 4, nummer 10

Inhoud:

  • Begroting 2004-2007
  • Algemene beschouwingen 2004-2007
  • Tineke Huizinga op werkbezoek in Enschede
  • Bekijk onze website
  • Agenda
  • Telefoon en email
  • Colofon
  • Aanmelden

Begroting 2004-2007 

Op maandag 5 en dinsdag 6 juli vond de jaarlijkse behandeling van de Begroting door de gemeenteraad plaats. Zoals gebruikelijk heeft de fractie van de ChristenUnie, net als de andere fracties, weer Algemene Beschouwingen opgesteld. Daarin de mening over de Begroting, maar ook over andere actuele zaken in de Enschedese politiek. In deze extra uitgave van de Nieuwsbrief leest u de integrale tekst van deze Algemene Beschouwingen.

De fractie van de ChristenUnie bracht drie moties in, met als doel de begroting bij te sturen. Met de eerste motie wilde de ChristenUnie meer geld uittrekken voor kennisintensieve bedrijvigheid, nu binnen het Grote Steden Beleid daarvoor aanzienlijk minder geld beschikbaar is. De tweede motie beoogde een bezuiniging op gesubsidieerde instellingen te verzachten. In de derde motie bepleitte de fractie om uitbreiding van het werk in de stadsdelen te bekostigen door verminderen van het aantal ambtenaren in het Stadskantoor.

Redactie Nieuwsbrief


Algemene beschouwingen van de ChristenUnie bij de Programmabegroting 2005-2008

Inleiding

Achtereenvolgens heeft het college ons een Kaderbrief en daarna een Programmabegroting 2005-2008 met het Convenant Grote Steden Beleid gepresenteerd. Alle drie zeer uitvoerig. Waarvoor onze waardering en dank. 
In het algemeen zijn wij ook dankbaar, dat er financiële ruimte is om een aantal knelpunten en een aantal nieuwe zaken op te lossen. Hoewel er hier en daar ook bezuinigingen worden voorgesteld. Deze zullen wij kritisch beoordelen.
De gemeentelijke overheid heeft verschillende taken in de maatschappij. Een aantal van die taken zijn b.v. beschermer van hen, die het moeilijk hebben en bevorderen dat de burger beseft, dat hij/zij ook een eigen verantwoordelijkheid heeft, ten opzichte van zichzelf en ook ten opzichte van elkaar. Bescherming van de natuur hoort daar ook bij. De normen die daarbij gelden, wil de ChristenUnie duidelijk halen uit de Bijbel, het Woord van God.

Bestuurlijke overwegingen

  • Dat er toch een wat conservatief begrotingsbeleid is gevoerd is op zichzelf niet erg, daar kunnen we nu ook de vruchten van plukken. Iets minder voorzichtig begroten heeft onze instemming, gezien de jaarlijkse overschotten op de rekening.
  • Er worden nogal wat risico’s genoemd, die op ons af komen, of kunnen komen. Toch vinden wij, dat als die risico’s (zoals de OZB wijzigingen) er werkelijk komen, er dan maatregelen genomen moeten worden. Desnoods door tijdelijk enige reserves aan te spreken. Daar zijn ze tenslotte voor.
  • De ChristenUnie onderschrijft de kaders van deze Programmabegroting, namelijk de Toekomstvisie, het College-accoord en de kaders van het Grote Steden Beleid.
  • De ChristenUnie is het eens met het structuurversterking in de stad door meer in kennis te investeren. Maar wij vinden, dat met name bij het Grote Steden Beleid veel te weinig wordt ingezet voor kennisintensieve bedrijvigheid.

Financieel middelenkader

  • U stelt voor de prijscompensatie, die ook het Rijk niet meer doorgeeft aan de departementen, niet meer te verstrekken aan de diensten en de gesubsidieerde instellingen. Nu hebben de diensten wat meer mogelijkheden, ook door de 50% overschotten de ze mogen behouden, om dit te compenseren dan de instellingen. Ook het totale bedrag aan de instellingen is nogal wat kleiner (€ 258.000), terwijl die instellingen vaak helemaal afhankelijk zijn van de subsidiering. Met een gedeeltelijke toekenning zouden wij kunnen instemmen.
  • Wij zijn benieuwd naar de toegezegde uitleg over de ingewikkelde materie van het BTW-compensatiefonds.
  • De ChristenUnie is akkoord met het gebruiken van een deel het overschot van het jaar 2003, voor de begroting van 2005 en 2006. We moeten ons als Raad daarbij goed realiseren, dat hierdoor en ook door een betere boekingssystematiek het overschot over het jaar 2004 aanzienlijk lager zal zijn.
  • Stortingen van 2,2 miljoen in de Reserve risico’s parkeergarage, die overigens zeer nodig zijn, zullen het volgend jaar vrijwel zeker niet meer kunnen. (Raadsvoorstel B1)

Knelpunten

  • In het voornemen van het college om extra geld te reserveren voor onderwijshuisvesting kunnen we ons prima vinden. Wel vragen we ons af of dit geld voldoende is. Hoe denkt het college de achterstanden weg te gaan werken en is het haalbaar uit dit budget de schrijnende gevallen op te lossen?
  • Aansluitend hiermee is een verschuiving van de gelden voor het Goa-beleid (Gemeentelijk Onderwijs Achterstanden) aan de orde. Deze middelen worden straks direct aan de scholen gegeven, zonder tussenkomst van de gemeente Enschede. Op zich is dit een goede ontwikkeling, maar als de gemeente de regie verliest, verdwijnt ook de invloed. Het lijkt ons daarom verstandig, om na 1 jaar een evaluatie van de besteding van de GOA-gelden te houden. Door middel van deze evaluatie kan worden geconstateerd of er genoeg middelen zijn om speerpunten van de gemeente Enschede, zoals voor een vroegschoolse educatie, te financieren. Als blijkt, dat hiervoor onvoldoende budget is, zal de raad moeten zoeken naar alternatieve gelden.
  • Ondanks de toelichting blijven wij moeite houden met de voorgenomen uitbreiding van 20 arbeidsplaatsen in het kader van de toename van het aantal uitkeringsgerechtigden bij de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Staan hier Rijksmiddelen tegenover?
  • Wij willen graag ondersteunen, dat er een goedkoper efficiënter contract komt voor het leerlingenvervoer.
  • Het is blijkbaar niet mogelijk kostendekkende huurtarieven te berekenen voor allerlei gebouwen. Er zullen onderzoeken komen en maatregelen getroffen om te komen tot integraal accommodatiebeleid. Voordat deze maatregelen genomen worden willen wij aandringen om vooraf tot goede overeenstemming te komen met de gebruikers, zoals b.v. de speeltuinverenigingen.

Knelpunten en nieuw beleid niet uit algemene middelen

  • De ChristenUnie is erg blij met het werk van het Arbeids Training Centrum. Door hun werk wordt voorkomen dat bepaalde schoolverlaters buiten de boot vallen. Door actief met deze groep aan het werk te gaan kunnen ze dan wel naar de arbeidsmarkt, dan wel naar een voortgezette opleiding toegeleid worden. Het ATC wordt voor een deel gefinancierd vanuit de Wet Werk en Bijstand. Wij denken, dat een deel van de kosten ook ten laste van Onderwijs gebracht kunnen worden, om op deze manier de WWB wat te ontlasten. Daar komt bij dat de steun vanuit het ESF afloopt in 2006. De ChristenUnie maakt zich zorgen hoe het ATC in de toekomst gefinancierd moet gaan worden. Kan het college hierover duidelijkheid verschaffen?
  • Een onderwerp waar we aandacht voor willen vragen is de schuldhulpverlening. De vraag hiernaar is toegenomen in de afgelopen periode en gezien de economische ontwikkelingen is de verwachting dat het aantal aanvragen komend jaar nog verder zal toenemen. Vorig jaar is hier al extra geld voor bestemd, maar dit was blijkbaar niet voldoende. Ook vragen we ons af of de WWB of het Grote Steden Beleid voor de komende jaren de dekking, die het college er wil zoeken, wel kunnen bieden.
  • Het college heeft de problemen met betrekking tot de Wet Voorziening Gehandicapten voortvarend in kaart gebracht. Dat deze WVG daarna benoemd is als knelpunt kunnen we ondersteunen. Onze zorg is echter de blijvende open eind financiering. Wij zullen de ontwikkelingen op dit punt in de toekomst blijven volgen.

Nieuw beleid

  • Het voorstel is om het stadsdeelmanagement uit te breiden met 5 arbeidsplaatsen, waarvan er twee ten laste van DMO en DSOB wordt gebracht.. Wij onderschrijven de noodzaak voor de uitbreiding bij de stadsdelen, maar wij vinden, dat alle 5 arbeidsplaatsen ten laste van DMO en DSOB dienen te komen. Het betekent voor deze 2 zeer grote diensten betrekkelijk weinig, terwijl er ook een gedeelte van hun taken verschoven worden, temeer daar de Raadsvoorstellen, die op een stadsdeel betrekking hebben ook in de stadsdeelcommissies behandeld zullen worden.
  • Voor de stadsbouwmeester moet duidelijk een taak liggen. Wij willen daar eerst meer duidelijkheid over, voor wij hier mee akkoord gaan.
  • Bij de technische vragen in de commissie Bestuurszaken & Middelen hebben wij uitvoerig antwoord gekregen op onze vraag over het naar bovenbrengen van de Roombeek in de aangrenzende openbare gebieden. Daar de start van de uitvoering zal plaatsvinden in het jaar 2006, hoeven er dan pas middelen beschikbaar komen. Wel vinden wij, dat het wel erg lang gaat duren, voordat de bewoners van de Walhofstraat/Kottendijk van hun wateroverlast bevrijd worden.
  • Bij de bedragen uitgetrokken voor kennisintensieve bedrijvigheid vragen wij of hier voldoende geld voor uitgetrokken wordt. Ons inziens moet hier een speerpunt liggen voor de toekomst met name voor hoog opgeleide starters op de arbeidsmarkt, zowel van die van de Hogeschool als van de UT hebben gestudeerd. Verhogen van deze bedragen, met meer resultaat zouden wij toejuichen.

Overige zaken

  • Onlangs heeft de Stichting Stadsherstel haar taak afgesloten en overgedragen aan de gemeente. Het resterende deel van het werk zal zo spoedig mogelijk worden afgerond. Uit de rapportage blijkt hoe bijzonder goed de stichting heeft ingespeeld op de schade van woningen in de buitenring van het rampgebied. Dit is bouwen aan vertrouwen, de slogan, waarmee de ChristenUnie in 2002 de verkiezingen is ingegaan. Vooral op het gebied van ondersteuning in sociaal en verzekeringstechnisch opzicht is de Stichting Stadsherstel zich van haar taak bewust geweest. Dat verdient een groot compliment.

Is bekend wanneer de nog resterende werkzaamheden kunnen worden afgerond en wat de eventuele consequenties hiervan zijn?

  • In diverse wijken en buurten wordt door bewoners op eigen initiatief de openbare ruimte rond de woningen opgeschoond. Er zijn ook buurten bekend waar men het onderhoud van het groen in de woonomgeving zelf beheert met hulpmateriaal en eventueel hulpmaterieel van stadsdeelbeheer. De sociale samenhang en controle wordt hierdoor vergroot en geeft een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het in stand houden van een goede en nette groenvoorziening. Is het college bereid deze zelfwerkzaamheid te stimuleren en daarvoor binnen stadsdeelbeheer de middelen anders in te zetten?
  • We willen uitspreken, dat we positief zijn over het onderzoek van de Rekenkamer naar het wijkwelzijn. Bij teruglopende inkomsten is het belangrijk om te kijken hoe het geld besteed wordt en hoe we op een verantwoorde manier keuzes kunnen maken over waar we ons geld aan willen besteden, met in ons achterhoofd het uitgangspunt dat we proberen de voorzieningen voor de burger zo veel mogelijk te handhaven.
  • We vonden de abrupte wijze waarop de bijdrage aan het Stichting Vluchtelingenwerk Enschede door het college gestopt zou worden niet correct. Wij stemmen graag in met uw voornemen in uw brief van 29 juni om met vluchtelingwerk te gaan spreken over de invulling van het verminderen van het aantal asielzoekers en de mogelijkheid van een andere inbedding van het welzijnswerk voor vluchtelingen.
  • Een groot zorgpunt in de nabije toekomst geeft de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Kan het college ons al iets vertellen over de financiële risico's die deze wet met zich meebrengt, en wat de maatschappelijke gevolgen zullen zijn voor onze stad?
  • Vorig jaar hebben we afgesproken om jaarlijks de minima 20% extra korting te geven voor de gemeentelijke heffingen. We zijn dan ook blij dat dit besluit doorgezet wordt. Toch krijgen we de indruk vanuit de nota, dat dit er voor het volgend jaar misschien niet meer in zit. Dat vinden we een slechte gang van zaken. Bij het afschaffen van de E-pas is gezegd dat de minima via deze regeling gecompenseerd zouden worden en dan is het een vorm van slecht bestuur als deze regeling het volgend jaar misschien verdwijnt. We willen het college dan ook om de toezegging vragen, deze regeling door te blijven voeren.
  • In dit verband hebben we ook een vraag over het declaratiefonds schoolreizen en andere bijzondere kosten waar minima een beroep op kunnen doen. Kan dit fonds worden gehandhaafd, mede gezien het afschaffen van de E-pas?
  • De dreigende sluiting van de ijsbaan heeft toch vruchten afgeworpen. Er blijkt nu dat er een extra subsidie niet nodig is, maar wel een krediet van € 65.000 en een garantiestelling van € 50.000. Wij stemmen in met deze bedragen, maar vinden uitdrukkelijk, dat er ook Euregionaal bijgedragen moet worden in de lasten. We willen aandringen op duidelijkheid t.a.v. een nieuwe 400 meter baan. Wanneer kan daar uitsluitsel over zijn?
  • De ChristenUnie vindt, dat de Zwembaden financieel geholpen moeten worden, maar wel onder voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een eenmalige bijdrage. Structureel moet ook er een oplossing komen. Kan het college met een door de Zwembaden gedragen (wellicht zeer ingrijpende) oplossing komen?

Tenslotte

De fractie van de ChristenUnie heeft ook het afgelopen jaar een constructieve bijdrage willen en kunnen leveren aan het besturen van onze stad. Wij zijn ons bewust, dat we best hier en daar in gebreke zijn gebleven.

Wij zien in het algemeen in zowel in de commissies als in de raad, dat veelal de grote discussies niet gaan over belangrijke beleidszaken, maar over allerlei incidentele, plotseling opgekomen zaken. Wij betreuren dat en zouden dat graag gewijzigd zien, met ieders medewerking. Ook zouden wij als Raad veel meer werk moeten maken van onze controlerende taak.

Wij wensen het college en de raad nu en voor het komende begrotingsjaar in alle opzichten Gods onmisbare zegen toe.

Fractie ChristenUnie


Tineke Huizinga op werkbezoek in Enschede

Woensdag 7 juli jl. bracht het Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Tineke Huizinga een werkbezoek aan Enschede. Het werkbezoek stond in het teken van de problemen van de grote stad en de integratie van vreemdelingen daarin. Zo bezocht zij vertegenwoordigers van de Aramese mensenrechtenorganisatie, besprak zij de problematiek van de Roma-bevolking (zigeuners) in Enschede en hoorde zij over succesvolle integratie van Marokkaanse jongeren in Enschede-Noord. 

Aramese christenen

Het eerste deel van het bezoek stond in het teken van de mogelijke toetreding van Turkije tot Europa, waar de ChristenUnie zo zijn bedenkingen tegen heeft. Filis Alp en Aziz Aygur van de Aramese organisatie voor de mensenrechten lichtten hun standpunt toe in het gebouw van de Aramese culturele verenigingen aan de Tromplaan. De Aramese gemeenschap bepleit erkenning van de volkenmoord door de Turkse regering, welke plaats heeft gevonden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het Aramese volk wordt nog steeds omwille van hun christelijke geloof onderdrukt door de islamitische Turkse meerderheid. Dit deel van het werkbezoek werd afgesloten met een kort bezoek aan de naastgelegen Syrisch Orthodoxe Kerk, waar de bezoekers welkom werden geheten door de Syrisch Orthodoxe priester. Tineke Huizinga zal als woordvoerder buitenlandse zaken van de ChristenUnie aandacht voor de positie van de christenminderheid in landen als Turkije blijven vragen.

Roma
Vervolgens werd de problematiek van de - veelal illegaal hier verblijvende - Roma-gezinnen besproken. Vertegenwoordigers van de gemeenschap zelf, van de Regiopolitie Twente en de gezinsvoogdij van het Leger des Heils zetten de - vaak schrijnende - problematiek uiteen. De Roma, die hier al vaak jaren verblijven, hebben door hun zwervend bestaan van destijds vaak geen geboortepapieren en staan in geen enkel land ingeschreven. Dat maakt het volgens de Nederlandse Vreemdelingenwet onmogelijk hen als Nederlands ingezetene te erkennen. Daardoor hebben ze geen recht op arbeid en geen inkomen, ook geen uitkering. Gevolg is het ontbreken van elk perspectief, ook voor de Roma-kinderen. Kinderen kunnen wel naar school, maar moeten daar op hun 18e jaar vanaf en hebben dan geen enkel vooruitzicht op - legaal - werk. De Roma-groep in Nederland wordt geschat op 1.000 tot 1.500 mensen, waarvan in Twente een deel woonachtig is.

Marokkanen
Tineke Huizinga had bij de voorbereiding van het werkbezoek gevraagd of er ook positieve voorbeelden van integratie in Enschede aan te wijzen zijn. Daarvoor vertelde Mohammed Guernouie, jongerenwerker van De Rots, over het Marokkanenproject, dat zo'n 10 jaar geleden in Enschede Noord is opgezet. Dat naar aanleiding van het oppakken van een bende van Marokkaanse jongeren, die Enschede Noord destijds onveilig maakten. Met veel inzet van de gemeente, samen met de Marokkaanse ouders, de Stichting Marokkanen Enschede Noord (SMEN), het welzijnswerk, politie en justitie is gezorgd voor opvang van de jonge criminelen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot terugkeer van de rust en een veel beter contact met de Marokkaanse jongeren. Succesfactoren zijn achteraf gezien: de inzet van de Marokkaanse gemeenschap, het gericht opzoeken van de jongeren en goede samenwerking tussen instanties, aangestuurd door de gemeente Enschede. Dankzij extra financiele middelen voor criminaliteitsbestrijding en sociale vernieuwing kon destijds de nodiga aandacht aan de Marokkaanse jongeren worden besteed.

Raadsfractie
Een informele ontmoeting met de raadsfractieleden Pier Datema en Hadassa Meijer-Ytsma sloot het werkbezoek af. Daarin kwam onder meer de succesvolle Enschedese aanpak van de gezinscoach voor multi-problem gezinnen aan de orde. Een onderwerp, waar de Kamerfractie van de ChristenUnie graag nog een keer nader over geinformeerd wil worden. Tineke Huizinga gaf aan, dat dit soort bezoeken in het land haar inbreng in de Tweede Kamer een nieuwe impuls geven. Door intensieve kennismaking van de problematiek en de mensen daarachter gaan de zaken leven, waardoor het inzicht in de problemen en succesvolle oplossingen zich verdiept, aldus het ChristenUnie Kamerlid.

Tymon de Weger, wethouder
t.d.weger@enschede.nl


Bekijk onze website

Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten, informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws. 

We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar
www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk.
 

Redactie Nieuwsbrief



Agenda

  • donderdag 2 september 2004: Openbare fractievergadering ChristenUnie, let op: kamer 81 stadhuis (aanvang 19.30 uur)
  • maandag 6 september 2004: Raadsvergadering, Raadszaal stadhuis (aanvang 19.00 uur)



Telefoon en email

Fractie

Wethouder

Bestuur

Internet


Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. 
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan.

Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie:
www.enschede.christenunie.nl


Aanmelden / afmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief
Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonderaan op de startpagina.

« Terug

Archief > 2004 > juli

Geen berichten gevonden