Nieuwsbrief 4-7

woensdag 14 april 2004 09:33

Inhoud:

o Servicecentrum Oost…
o …en de moties hierover
o Roombeek krijgt “Voorzieningencluster”…
o …en “nieuwe bomen”
o Kadernotitie Buurtinitiatieven
o Verordeningen Wet werk en bijstand in de inspraak
o Coffeeshops uit woonwijken (vervolg)
o De werkwijze van de raad en de commissies
o Bekijk Enschede.ChristenUnie.nl
o Colofon

LogoNwsbrfEns


Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede

april 2004 - jaargang 4, nummer 7

Inhoud:

>  Servicecentrum Oost…
>  …en de moties hierover
>  Roombeek krijgt "Voorzieningencluster"…
>  …en "nieuwe bomen"
>  Kadernotitie Buurtinitiatieven
>  Verordeningen Wet werk en bijstand in de inspraak
>  Coffeeshops uit woonwijken (vervolg)
>  De werkwijze van de raad en de commissies
>  Bekijk Enschede.ChristenUnie.nl
>  Colofon

Servicecentrum Oost…

Maandag 5 april werd in de vergadering van de Gemeenteraad een voorstel aangenomen voor klimaatverbetering en parkeervoorzieningen in het Service Centrum Oost aan de Gronausestraat hoek Zuidesmarkerrondweg.

Dat ging terecht niet zonder slag of stoot, omdat ingrijpende wijzigingen in een nieuw gebouw vragen om reactie, zoals: "Was dat vooraf niet te beoordelen, dat het gebouw ’s zomers te warm en ’s winters te koud zou zijn?". Uit het antwoord daarop bleek niet duidelijk de oorzaak. Wel dat er destijds bezuinigd is, wat zich nu wreekt. 

Alle fracties in de Raad spraken hun ongenoegen hierover uit, evenals wethouder Goudt namens het College. Het voorstel om de architect en adviesbureaus aansprakelijk te stellen vond dan ook brede steun. Ook was er terecht brede steun om de aanpassing nu wel te laten doorgaan, omdat het gebouw goed bruikbaar moet zijn voor alle gebruikers, zoals de stadsdeelorganisatie en de politie.

…en de moties hierover
Zowel de VVD als de PvdA hebben naar aanleiding van dit onderwerp een motie ingediend. De motie van afkeuring van de VVD heeft het niet gehaald. Wij konden ons hierin niet vinden. De motie van treurnis van de PvdA is uiteindelijk met instemming van het College door de gehele Raad aangenomen.

De fractie van de VVD kwam met een motie van afkeuring met als besluit om de Rekenkamer te verzoeken een onderzoek te laten doen. Deze werd gesteund door de hele oppositie. Buitengewoon merkwaardig. De volkomen verkeerde volgorde. Je doet toch eerst een onderzoek en daarna ga je op basis van de uitslag van dat onderzoek een oordeel vormen? Of was iets anders de bedoeling?

De PvdA-fractie kwam met een motie van treurnis. Hierin werd de Raad en het College gevraagd de gang van zaken te betreuren. Daarnaast werd het College opgedragen haar leven te beteren door beter intern opdrachtgeverschap, door vroegtijdige rapportage aan de Raad en door de planning- en controlecyclus nauwgezet uit te voeren. Dat heeft onze hartelijke instemming. Deze motie werd met instemming van het College door de gehele Raad aangenomen. 

Pier Datema, raadslid
Email: p.datema@enschede.nl
 

Roombeek krijgt "Voorzieningencluster"

Tijdens de maandag 5 april gehouden raadsvergadering is het voorstel aangenomen om te komen tot het bouwen van een voorzieningencluster in Roombeek. Hierin kunnen een groot aantal verenigingen opnieuw een plaats krijgen in de wijk. Daarnaast is er een plaats voor twee nieuwe basisscholen namelijk de Noordlinde en de Anna van Burenschool en een aantal woningen. Tevens komen er een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een jeugdhonk en ruimte voor buitenschoolse opvang. 

In een bijzonder interactief proces heeft de Duitse architect Peter Hübner alle betrokkenen de mogelijkheid gegeven mee te denken en te praten. Aan de hand van kleiblokjes en opschriften is toen bepaald wat waar en voor wie zou moeten worden gebouwd. De woningcorporatie De Woonplaats gaat het voorzieningencluster bouwen en beheren. De woningcorporatie doet dat uit het oogpunt van een grote maatschappelijke betrokkenheid en wil van Roombeek een mooie en functionele nieuwe wijk maken. 

De financiële middelen zijn rond, met inbegrip van de door het rijk beschikbaar gestelde gelden voor de kwaliteitsimpuls. Een gift van de Rabobank van driekwart miljoen euro heeft het mogelijk gemaakt dat er een prachtige ontmoetingsplek wordt gerealiseerd voor terugkeerders en oudbewoners van Roombeek. Met de bouw wordt naar verwachting nog eind dit jaar gestart. We mogen uitzien naar een goede invulling van dit deel van Roombeek met grote en verscheidene gebruiksmogelijkheden.

…en "nieuwe bomen"
Vorige maand is er een prachtige brochure uitgebracht waarin de plannen worden weergegeven onder de titel Bomen in Roombeek, herkenbaarheid en toekomstwaarde. Naast het zoveel mogelijk behouden van oude bomen in de wijk Roombeek zijn er plannen om een groot aantal nieuwe bomen te planten. Niet alle bestaande bomen kunnen op hun huidige plaats worden gehandhaafd. In alle gevallen wordt bezien of herplant mogelijk is en wordt uiterst zorgvuldig gekeken naar het verlenen van kapvergunningen. Herplant van oude bomen vindt plaats op plaatsen waar zij een mooie bijdrage kunnen leveren aan een groene wijk.

Binnen het stedenbouwkundige plan en de nieuwe infrastructuur aan wegen en straten is rekening gehouden met vele groenvoorzieningen. Als voorbeeld kunnen dienen de vierdubbele rij bomen welke aan de Museumlaan zal komen (dwars over het oude Bamshoeve terrein) en de bomen in de aansluitende straten. Hiermee wordt met de Museumlaan een brede laan vanaf het Rijksmuseum in de richting van de Roomweg gecreëerd. Ook in De Bleken worden bomen in groepen geplaatst om daarmee een vriendelijk verblijfsgebied te realiseren.

Om te kunnen beschikken over een groot aantal reeds volwassen bomen wordt om de medewerking gevraagd van andere gemeenten in Twente. Eens te meer zal uit dit beleid blijken dat Enschede een naam heeft hoog te houden als de Groenste Stad van Nederland. Laten we zuinig zijn op wat we hebben en het waar mogelijk nog aanvullen.

Jan van der Graaf, raadslid
Email: j.vd.graaf@enschede.nl 

Kadernotitie Buurtinitiatieven

In onze vorige Nieuwsbrief hebben we al iets verteld over dit onderwerp. De vorige raadsvergadering is een besluit over dit onderwerp uitgesteld, omdat er ook nog een kadernotitie toegezegd was. Door ambtenaren van stadsdeel Centrum, door burgers en raadsleden is in de tussentijd hard gewerkt aan een gezamenlijk voorstel. En dank zij aller inspanning is dit gelukt. Een fenomeen! Meestal worden stukken voorbereid door de diensten, c.q. ambtenaren, daarna gescreend door het college en kritisch beschouwd door de respectievelijke commissies. In dit geval dus een brede bijdrage van velen.

Dat is ook met de zaak zelf zo. De initiatieven moeten van de burgers komen, worden beoordeeld door bewonerscommissies of wijkraden en door het stadsdeelbeheer. Daarna moeten ze worden uitgevoerd.
Stadsbreed wordt de hele zaak nu opgezet, zodat er nu ook in wijken waar tot dusver nog niet zoveel tot stand gekomen is, via de burgers en anderen initiatieven ontplooid kunnen worden en uitgevoerd, na akkoordbevinding. 

Zonder discussie in de Raad is deze notitie aangenomen. Ook de woningcorporaties zullen gevraagd worden om een bijdrage te leveren. Wij zijn erg blij dat dit initiatief, welk volgens de Raad voor de burgers heel veel goede zaken zal opleveren, tot stand is gekomen. Zo zie je, dat uitstel iets heel goeds kan opleveren!

Pier Datema, raadslid
Email: p.datema@enschede.nl 

Verordeningen Wet werk en bijstand in de inspraak

Iedereen die in de bijstand zit, moet zo snel mogelijk aan het werk. Daarnaast moeten zoveel mogelijk mensen met een gesubsidieerde baan doorstromen naar een reguliere baan. Jongeren die geen baan kunnen vinden en een uitkering ontvangen, worden meteen aan het werk gezet zodat ze in elk geval werkritme op kunnen doen. Dat is de boodschap van de nieuwe reïntegratie- en sanctieverordening die Enschede gaat invoeren als gevolg van de nieuwe Wet Werk en Bijstand welke dit jaar van kracht is geworden.

De essentie van de Wet Werk en Bijstand is dat iedereen in eigen onderhoud moet voorzien. Mensen moeten zelfstandig werk zoeken en zijn daar ook zelf verantwoordelijk voor. We hebben een goede samenwerking met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) die de nadruk legt op het solliciteren. Je moet ook alles aanpakken wat je aangeboden krijgt. Hoe langer je werkloos bent, hoe moeilijker het wordt.

Ongeveer 7.000 Enschedeërs krijgen min of meer met deze wet te maken. Hiervan zitten er 5.300 in de bijstand en 1.600 hebben gesubsidieerd werk. Er ligt voor hen een plan van aanpak klaar om ze te begeleiden naar een baan. Er wordt eerst geprobeerd werklozen die nog dichtbij de arbeidsmarkt staan aan het werk te krijgen. Als dat lukt, houdt de gemeente uitkeringsgeld over dat weer kan worden ingezet voor de groep mensen die moeilijker bemiddelbaar zijn.

Aan jongeren wordt vanwege de groeiende jeugdwerkloosheid speciale aandacht besteed. Samen met Arbeco, een onderdeel van de DCW, wordt een project gestart om jongeren met een uitkering aan het werk te zetten. Dat project begint binnen één van de DCW-bedrijven. Later kan de jongere in de hele stad aan werk geholpen worden. Hierbij valt te denken aan leerwerkplekken of stages. Waar het om gaat is dat jongeren werkritme opdoen en goed worden begeleid zodat ze kunnen doorgroeien naar ander betaald werk. 

Goede voorbeeld
Om het goede voorbeeld te geven heeft de gemeente Enschede zelf acht van haar eigen 78 gesubsidieerde werknemers in vaste dienst genomen. Dat lijkt misschien weinig, maar landelijk scoren we hiermee zeker niet slecht. Aan de maatregelen hangt natuurlijk een prijskaartje. 

Hoewel de arbeidsplicht in de nieuwe wet voor iedereen geldt, zijn er twee groepen waaraan de gemeente Enschede speciale aandacht zal besteden. Dat zijn éénoudergezinnen met jonge kinderen en werknemers ouder dan 57 jaar. Hiermee zullen afspraken op maat gemaakt worden. Zo kan er pas aan werk of opleiding gewerkt worden als dat verenigbaar is met de zorgtaak voor de kinderen. De gemeente kan als dat moet zorgen voor kinderopvang. Oudere werklozen komen moeilijk meer aan het werk. Als dat toch lukt, kunnen zij in aanmerking komen voor een stimuleringspremie.

De verordeningen worden vanwege het grote belang voor de burgers in onze gemeente volgens plan tweemaal in de raadscommissie economie besproken. Dit gebeurt op 26 april en 24 mei. 14 Juni zullen ze in de raad worden vastgesteld. Op onze website
www.enschede.christenunie.nl kunt u in de rubriek Nieuws lezen wat de media over deze verordeningen hebben geschreven.

Tymon de Weger, wethouder
Email:
t.d.weger@enschede.nl

Coffeeshops uit woonwijken (vervolg)

Gezien de vorige keer door ons geschetste situatie, dachten wij dat hiermee de zaak af was. De fractie van de VVD kwam echter met een motie om de coffeeshops te verplaatsen uit de woonwijken naar elders. Ons probleem was hoe je iets kunt verplaatsen als het wordt gedoogd. Met andere woorden, als je als gemeente bemiddelt in het verplaatsen, heb je dan de coffeeshop de facto gelegaliseerd?

Gelukkig was burgemeester Mans in de Raad hier glashelder over. Hij zal niet, mag niet en wil niet verplaatsen. De motie werd verworpen met 22 stemmen tegen van PvdA, CDA, Burgerbelangen en ChristenUnie. Voor waren 13 stemmen van de VVD, Groen Links en Stadspartij en D66. Ook het CDA had een motie ingediend over dit onderwerp. Daarin wordt gesproken over een onderzoek en het tegenhouden van eventuele vestiging van nieuwe coffeeshops in woonwijken. Daar konden wij ons goed in vinden, want in ons ChristenUnie gemeenteprogramma staat: "Het gemeentebestuur moet het gebruik van soft- en harddrugs tegengaan, onder andere door de vestiging van coffeeshops te ontmoedigen. Deze mogen zich in ieder geval niet in de buurt van scholen, jeugdcentra en in woonwijken bevinden".

Een groot probleem is, dat er een grote concentratie in de Lipperkerkstraat is van drie stuks. Iedereen heeft begrip voor de problematiek die dit geeft. De beste oplossing zou zijn, dat het gebruik, dus de afzet zou stoppen. Dan was ook het sociale probleem opgelost, waar nu niemand over praat. In de Raad bleek, dat wij de enige fractie zijn die het uitsterfbeleid tot 0 willen doorzetten, alle andere fracties vinden 10 acceptabel (1 op de 15.000 inwoners). 

Het meest kwalijke vinden wij, dat de VVD fractie de mensen in wijk Velve-Lindenhof verkeerde, nooit haalbare oplossingen voorspiegelt. Een voorbeeld hiervan is ook de suggestie van de VVD fractie, dat het in Venlo wel toegestaan zal gaan worden. Minister Donner bleek helemaal geen toestemming te hebben gegeven. Hij was er integendeel allerminst gelukkig mee…

Pier Datema, raadslid
Email: p.datema@enschede.nl
 

De werkwijze van de raad en de commissies

Het Raadspresidium heeft een evaluatie van het nu twee jaar fungeren van het dualistisch werken van de raad vastgelegd in een notitie aan de Raad. Daarbij heeft het presidium aangegeven, wat er zou moeten verbeteren.

De functie van de vijf stadsdeelcommissies moet worden versterkt, om de relatie met de bewoners, bedrijven en instellingen in de stadsdelen vergroten. De proef, welke reeds is genomen om in de stadsdelen ook raadsvoorstellen te behandelen welke specifiek op dat stadsdeel betrekking hebben, is geslaagd. De vergaderingen zullen, met uitzondering van feestdagen en andere bijzondere dagen, op de maandagavonden worden gehouden in een frequentie van eens per twee weken. Daarnaast zal er op stedelijk niveau één commissie gaan vergaderen voor alle stadsdeeloverschrijdende zaken en voorstellen.

De raad is niet toegekomen aan de behandeling van dit voorstel. Er zijn van verschillende kanten al opmerkingen gemaakt, waarbij gevraagd werd om een goede voorbereiding. De agendaplanning zal op een goede duidelijke manier moeten worden opgesteld. Ook de kleine fracties zullen hier de mogelijkheid moeten krijgen, om in alle commissies te kunnen meedraaien. De invoering van deze nieuwe werkwijze van raad en commissies wordt in de loop van dit jaar verwacht. Bezien zal nog moeten worden wat de consequenties van een en ander zijn.

Jan van der Graaf, raadslid
Email: j.vd.graaf@enschede.nl 

Bekijk Enschede.ChristenUnie.nl

Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten, informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws. We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk.

Agenda

  • donderdag 6 mei 2004: Openbare fractievergadering ChristenUnie, kamer 73 stadhuis (aanvang 19.30 uur)
  • maandag 10 mei 2004: Raadsvergadering, Raadszaal stadhuis (aanvang 19.00 uur)

Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. 
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan.

Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie: www.enschede.christenunie.nl

Telefoon en email

Fractie
Wethouder
Bestuur
  • Voorzitter: momenteel vacant
  • Secretaris: Francijn Brouwer-Weemhoff (053 – 4 36 07 36), j.f.brouwer@hetnet.nl
  • Penningmeester: Peter-Jan van Tuil, (053 - 4 33 79 95), pjtuil@home.nl
Internet

Aanmelden / afmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief

Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonderaan op de startpagina.

« Terug

Archief > 2004 > april

Geen berichten gevonden