'PvdA aast op extra wethouder'

donderdag 22 april 2004 07:31

De Stadspartij vindt dat de PvdA zich kwalijk opstelt in de crisis rond wethouder André Le Loux van BurgerBelangen. Hans Hofte heeft vooral kritiek op fractievoorzitter Marijke van Hees van de PvdA. "Van Hees speelt weer een spelletje,” zegt Hofte. "Wat ik begrijp is dat ze Le Loux willen wippen."

Uit: Huis aan Huis 21 april 2004

De Stadspartij vindt dat de PvdA zich kwalijk opstelt in de crisis rond wethouder André Le Loux van Burger-Belangen. Hans Hofte heeft vooral kritiek op fractievoorzitter Marijke van Hees van de PvdA. "Van Hees speelt weer een spelletje,” zegt Hofte. "Wat ik begrijp is dat ze Le Loux willen wippen."

Jelmer van der Zee van Groen-Links zegt bang te zijn dat de PvdA bij het wegsturen van Le Loux zelf een extra wethouder wil. "En daar zitten andere partijen niet op te wachten." Hofte deelt de visie van collega-raadslid Van der Zee. "Ik denk dat de PvdA zit te azen op nog een wethouder," zegt hij. "Maar het is van de gekke om Le Loux weg te sturen. Wat mij betreft mag de PvdA uit de coalitie en vormen wij met het CDA, de VVD en de ChristenUnie een nieuwe coalitie. Dat zou ook nog eerlijk zijn gelet op het landelijke beeld."
Hofte is niet te beroerd om nog wat gal te spuwen richting Marijke van Hees: "Ze is dan wel van de grootste partij, maar heeft ook de grootste mond. Maar zorg dan ook dat je overal bent. Bij geen enkele commissievergadering is Van Hees aanwezig. Ze regelt alles vanuit haar eigen glazen torentje," aldus het raadslid van de Stadspartij.
 
'Portefeuille verdelen als Le Loux opstapt'
 
Volgens Jelmer van der Zee lijkt het er op dat de collegepartijen er niet uitkomen en dat burgemeester Jan Mans de knoop door moet hakken.
"Le Loux heeft best wel draagvlak in de raad, maar moet dat ook in het college hebben. De hele coalitie moet achter Le Loux staan, maar blijkbaar willen ze er over praten óf het vertrouwen er nog is. Als ik in de coalitie zou zitten, dan zou ik willen weten wie de baas is binnen BurgerBelangen." Van der Zee sluit niet uit dat PvdA, CDA en ChristenUnie niet verder willen met BurgerBelangen. "Zijn dat nog wel onze vriendjes, zullen ze zich afvragen. En als BB niet verder gaat in de coalitie, dan moet ook Le Loux eruit." Bij een vertrek van Le Loux moet zijn portefeuille verdeeld worden, vindt Van der Zee. "Wat dat betreft ben ik het eens met (Geert Haisma van de VVD. Als de portefeuille verdeeld wordt onder de andere wethouders is dat meteen een goede bezuiniging."
De positie van wethouder Le Loux van kwam ter discussie te staan, doordat de raadsleden Beppie Liedtke en Yasemin Cegerek zich terugtrokken uit de partij. Met slechts één BB-raadslid, Jacq Schoeman, achter zich is het draagvlak voor Le Loux broos geworden. De wethouder zelf wil doorgaan, maar de coalitiepartijen PvdA, CDA, ChristenUnie en BurgerBelangen staken de hoofden bij elkaar om uit te vissen of doorgaan wel zo verstandig is. Na lang beraad is besloten de kwestie aan burgemeester Jan Mans voor te leggen. Maar die was gisteren niet in staat iets te zeggen over het al dan niet wegsturen van Le Loux. Ook Van Hees was niet bereikbaar voor commentaar.

« Terug

Archief > 2004 > april

Geen berichten gevonden