Onderzoek illegale prostitutie

donderdag 22 januari 2004 21:33

De Politie Twente doet momenteel vier of vijf onderzoeken naar vermoedelijke mensenhandel in de regio Twente. De handel betreft, zo denkt de politie, vrouwen uit het Oostblok die hier in de illegale prostitutie aan het werk worden gezet. Dat zei H. Gerritsen van de afdeling regionale zedentoetsen van de politie gisteravond in de raadscommissie fysiek.

P. Datema (ChristenUnie) omschreef prostitutie als moderne slavenhandel...

Uit: Tubantia van donderdag 4 december 2003

ENSCHEDE – De Politie Twente doet momenteel vier of vijf onderzoeken naar vermoedelijke mensenhandel in de regio Twente. De handel betreft, zo denkt de politie, vrouwen uit het Oostblok die hier in de illegale prostitutie aan het werk worden gezet. Dat zei H. Gerritsen van de afdeling regionale zedentoetsen van de politie gisteravond in de raadscommissie fysiek.

Hij zei verder dat de politie slecht grip kan krijgen op illegale prostitutie die via 06-telefoonlijnen en internet tot stand komt. ‘We scannen die lijnen voortdurend. De bedrijfjes die erachter zitten, zijn niet in de regio gevestigd. Een aantal heeft geen vergunning, maar als ze ook geen locatie hebben zijn ze lastig aan te pakken. Als je dan een boete oplegt zijn dat bedragen waar deze branche niet wakker van ligt.’

Wethouder T. de Weger zei dat de politie onlangs met succes heeft ingegrepen in een beginnend bordeel in het Havengebied. Enschede is bezig een nieuw prostitutiebeleid van de grond te krijgen. Kern is dat nieuwe seksclubs in de toekomst alleen nog maar aan de randen van de binnenstad en langs doorgaande wegen binnen de bebouwde kom mogen komen. In de nabijheid van religieuze gebouwen en scholen zijn seksclubs taboe. Een pleidooi van de PvdA om de clubs evenmin te tolereren naast een woning, stuitte op verzet van de VVD. ‘Dan mag het nergens meer’, zei liberaal A. Enklaar.

Storend vonden veel commissieleden de schreeuwerige reclame van een erotische videotheek aan de Haaksbergerstraat. Daar kan de gemeente weinig tegen doen. ‘Praten met de exploitant en vriendelijk vragen of het anders kan is het enige’, aldus ambtenaar W. Piek.

P. Datema (ChristenUnie) omschreef prostitutie als moderne slavenhandel, wat hem niet in dank werd afgenomen door H. Hofte (Stadspartij) en J. van der Zee (GroenLinks). Hofte: ‘In de Bijbel staat ook: hoeren en tollenaars zullen voorgaan.’ Van der Zee: ‘We hebben het over legale bedrijven.’

« Terug

Archief > 2004 > januari

Geen berichten gevonden