Wethouder optimistisch: ‘Ook gratis heroïne in gebruikersruimte’

vrijdag 16 januari 2004 16:41

Als Enschedese harddrugsverslaafden over een jaar terechtkunnen in de gebruikersruimte aan de Ripperdastraat, wordt daar tevens onder strenge voorwaarden gratis heroïne verstrekt. Tegen die tijd heeft het kabinet ook Enschede daar wel toestemming voor gegeven, schat wethouder T. de Weger in.

Uit: Tubantia van vrijdag 16 januari 2004

ENSCHEDE - Als Enschedese harddrugsverslaafden over een jaar terechtkunnen in de gebruikersruimte aan de Ripperdastraat, wordt daar tevens onder strenge voorwaarden gratis heroïne verstrekt. Tegen die tijd heeft het kabinet ook Enschede daar wel toestemming voor gegeven, schat wethouder T. de Weger in.

Het college van Burgemeester en Wethouders is voorstander van het gratis verstrekken van heroïne aan zwaarverslaafden. ‘Onder zeer strenge voorwaarden’, benadrukt De Weger. ‘Dat geldt dus voor een nog beperktere doelgroep dan die voor de gebruikersruimte.’

Zodra Den Haag naar verwachting dit voorjaar het licht op groen zet voor uitbreiding van de proef met gratis heroïneverstrekking naar onder meer Enschede, ligt het voor de hand om dat te doen vanuit de toekomstige gebruikersruimte. Die komt zoals gemeld in het voormalige koetshuis aan de Ripperdastraat, naast het pand van de instelling voor verslavingszorg, Tactus.

De gebruikersruimte opent begin volgend jaar de deuren. ‘We beginnen nu met het bouwplan. Ik ga er vanuit dat we er straks bij de opening tevens gratis heroïne mogen verstrekken. Het kabinet wacht nog op een eigen evaluatie waarover dit voorjaar uitsluitsel komt’, aldus De Weger.

Of in de gebruikersruimte straks ook alcoholverslaafden terecht kunnen, is nog niet duidelijk. Volgens de wethouder studeert een speciale werkgroep daar nog op. ‘Binnenkort verwacht ik een advies of dat eventueel in dezelfde gebruikersruimte kan.’

Steun

Het plan voor de inrichting van een gebruikersruimte voor zo’n vijftig Enschedeërs die verslaafd zijn aan harddrugs, kan rekenen op brede politieke steun. Alleen de Stadspartij en de VVD stribbelden deze week in de sociale raadscommissie flink tegen.

De Stadspartij heeft geen enkel vertrouwen in dit ‘geldverslindende project dat kant noch wal raakt’. Als in de gebruikersruimte ook gratis heroïne mag worden verstrekt, zien de ‘lokalen’ het plan wél zitten.

De VVD vindt het nog te vroeg om nu al zo fors te investeren in een gebruikersruimte. De liberalen vinden dat deze voorziening slechts een belangrijke schakel is in de keten van het project Overlast, Zorg en Opvang. Dat is in de ogen van de Enschedese liberalen een veel breder verhaal en de partij betreurt het daarom dat de discussie zich voornamelijk verengt tot de gebruikersruimte.

« Terug

Archief > 2004 > januari

Geen berichten gevonden