ChristenUnie en EnscheGay in gesprek over Roze Zaterdag

dinsdag 23 september 2003 21:58

GEZAMENLIJKE PERSVERKLARINGOp 18 september jl. spraken delegaties van de ChristenUnie Enschede en van de Stichting EnscheGay 2004 (i.o.) met elkaar over de Roze Zaterdag, die volgend jaar op 26 juni in Enschede wordt georganiseerd. Het initiatief voor dit gesprek kwam van de ChristenUnie, die na de publiciteit rond de Roze Zaterdag zich nader wilde laten informeren over dit evenement. Dit om te voorkomen met een ongefundeerd standpunt naar buiten te treden. De ChristenUnie wil op een waardige manier duidelijk maken hoe ze tegenover de homobeweging staat.

GEZAMENLIJKE PERSVERKLARING
Op 18 september jl. spraken delegaties van de ChristenUnie Enschede en van de Stichting EnscheGay 2004 (i.o.) met elkaar over de Roze Zaterdag, die volgend jaar op 26 juni in Enschede wordt georganiseerd. Het initiatief voor dit gesprek kwam van de ChristenUnie, die na de publiciteit rond de Roze Zaterdag zich nader wilde laten informeren over dit evenement. Dit om te voorkomen met een ongefundeerd standpunt naar buiten te treden. De ChristenUnie wil op een waardige manier duidelijk maken hoe ze tegenover de homobeweging staat.

Uit het gesprek bleek, dat het de intentie van de organisatoren van de Roze Zaterdag is dat het evenement zich afspeelt binnen de grenzen van het maatschappelijke en wettelijke aanvaardbare. De Roze Zaterdag heeft van oorsprong het karakter van een protest- en bewustwordingsactie. Hoewel de positie van homosexuele mannen en vrouwen in deze tijd een stuk is verbeterd, willen zij blijven benadrukken dat zij een volwaardige plaats in onze samenleving verdienen. Het is volgens EnscheGay nog altijd nodig om discriminatie van homo¡¦s aan de kaak te stellen. Daarom vindt zij een evenement als Roze Zaterdag nog steeds nodig, zodat homosexuele mannen en vrouwen zich positief kunnen manifesteren.

Het is geenszins de bedoeling van de organisatoren, dat de deelnemers aan de parade zich al te uitdagend gedragen. De organisatie zal daarop toezien en zonodig deelnemers daarop aanspreken. Van de zijde van de organisatoren werd overigens aangegeven, dat als zich bij eerdere homomanifestaties al uitwassen voordeden, die meestal van de zijde van hetero¡¦s uit het publiek langs de route kwamen.

Van de zijde van de ChristenUnie is aangegeven, dat zij respect wil hebben voor de homosexuele medemens. Homosexuelen verdienen in onze samenleving bescherming: al te vaak worden zij vanwege hun geaardheid gediscrimineerd. De ChristenUnie heeft op zich geen bezwaar tegen een feest van en door homo¡¦s in de stad. Wel vindt de ChristenUnie, dat daarbij de grenzen van de openbare eerbaarheid in acht genomen moeten worden. De gemeente dient daarop toe te zien via de burgemeester als verantwoordelijke voor de openbare orde.

De ChristenUnie houdt vast, dat de verbintenis tussen man en vrouw de norm is, omdat God dat zo in Zijn Bijbel voorhoudt. Hij keurt in de Bijbel homoseksuele relaties ondubbelzinnig af. Maar Hij heeft mensen lief, ook homo¡¦s. Christenen uit de achterban willen zich houden aan wat God in Zijn Woord voorschrijft. Tegelijk erkent de ChristenUnie, dat dit voor christenen in deze tijd van openheid - en zeker voor homosexuele christenen - geen makkelijke opgave is. Dat leidt tot verlegenheid, omdat Gods norm botst met onze gebrekkige menselijke verstand en gedrag. Vanuit dit standpunt staat de ChristenUnie open voor het gesprek met homo-organisaties, gebaseerd op wederzijds respect voor elkaar¡¦s standpunt.

De ChristenUnie overweegt op de bewuste zaterdag 26 juni 2004 op een waardige wijze uiting te geven aan haar visie op het homovraagstuk. Zij denkt aan een openbare bijeenkomst, waarin christenen laten zien hoe zij willen omgaan met de homosexuele medemens.

Beide partijen hebben uitgesproken met wederzijds respect kennis genomen te hebben van elkaar¡¦s visie. De ChristenUnie heeft met instemming kennis genomen van de intentie van de organisatoren om de Roze Zaterdag binnen de grenzen van de openbare eerbaarheid te laten plaatsvinden. Beide partijen nemen afstand van de wijze waarop de Stadspartij Enschede de publiciteit heeft gezocht rond de Roze Zaterdag. ChristenUnie en EnscheGay hebben afgesproken hun activiteiten op elkaar af te stemmen.

Enschede, 23 september 2003.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
„h Jan van der Graaf, fractievoorzitter ChristenUnie Enschede,
telefoon 053 ¡V 4 31 54 74, mobiel 06 - 22 21 07 92.
„h Ben Hof, initiatiefnemer Stichting EnscheGay 2004 (i.o.),
telefoon 053 ¡V 4 32 75 27, mobiel 06 ¡V 25 25 66 59.

« Terug

Archief > 2003 > september

Geen berichten gevonden