CU Enschede wil minder wedstrijden op zondag - RD 16-07-2007

maandag 16 juli 2007 10:38

ENSCHEDE - Het college van Enschede moet zich samen met FC Twente sterk maken voor een beperking van het aantal wedstrijden dat deze voetbalclub op zondag speelt. Dat stelt de fractie van de ChristenUnie in Enschede.

In de zaterdag verschenen nieuwsbrief zegt fractievoorzitter J. van Houdt zowel bij FC Twente als bij het college dringend om vermindering van het aantal zondagwedstrijden verzocht te hebben. Aanleiding daarvoor was het besluit dat de gemeenteraad van Enschede moest nemen over een lening aan FC Twente, ten behoeve van de uitbreiding van het stadion van deze club.

Omdat hij alle ruimte kreeg voor het afgeven van zijn signaal, zegt Van Houdt met de lening te hebben ingestemd. „Dat was anders geweest als mijn verzoek belachelijk was gemaakt, maar dat is gelukkig niet gebeurd.”

Van Houdt beschouwt het verzoek als een principiële zaak. „Als het stadion uitbreidt, kan dat betekenen dat er meer mensen op zondag moeten werken. Voor sommigen zal dat geen probleem zijn, maar anderen moeten daardoor een kerkdienst missen. Daar vragen wij aandacht voor.”

Berichten als zou de ChristenUnie zondagswedstrijden willen verbieden om op die manier massaler kerkbezoek mogelijk te maken, zegt Van Houdt te betreuren. „Wij hebben het niet over mensen die vrijwillig voor stadionbezoek op zondag kiezen. En we kunnen niemand dwingen tot het bijwonen van een dienst.”

Voorzitter J. Munsterman van FC Twente benadrukt dat zaterdag de vaste speeldag is van zijn club. „In dat opzicht zijn Van Houdt en ik het volstrekt met elkaar eens en heeft de club allang aan zijn wens voldaan.” Als FC Twente op zondag speelt, zoals dit seizoen acht keer gebeurt, heeft dat te maken met externe factoren, benadrukt Munsterman. „Politie en burgemeester willen niet dat wedstrijden tegen Groningen en Heracles, die zij als risicowedstrijden beschouwen, op zaterdagavond gespeeld worden. Wedstrijden voor de Europese competitie zijn vaak op donderdag. Het kan gebeuren dat het team na een uitwedstrijd pas op zaterdag weer terug is. Uitwijken naar de zondag is dan overmacht.”

Van Houdt erkent dat uiteindelijk niet FC Twente, maar de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) en de Eredivisie BV de grootste vinger in de pap hebben bij het vaststellen van de wedstrijddagen. Dat hij zijn wens toch naar voren bracht, is echter geen symboolpolitiek, benadrukt hij. „Getuigenispolitiek vind ik een betere omschrijving. Je zit in de raad als vertegenwoordiger van de ChristenUnie. Als je op zo’n moment niet een dergelijk signaal afgeeft, ben je geen knip voor de neus waard.”

« Terug

Archief > 2007 > juli

Geen berichten gevonden