Interview Reformatorisch Dagblad: CU en PVV?

20180206 interviewdinsdag 06 februari 2018 15:54

Het Reformatorisch Dagblad stelde onze lijsttrekker Jurgen van Houdt drie vragen over eventuele coalitiebesprekingen door de CU Enschede met de PVV. Daarop is de volgende beantwoording gegeven:

1) Is coalitiesamenwerking met de PVV voor u op voorhand principieel onbespreekbaar? Of laat u e.e.a. ook afhangen van bijv. de verkiezingsuitslag en van de inhoud van het verkiezingsprogramma van de PVV?

Wij geloven in een inclusief Enschede, een stad van en voor ons allemaal waarin ieder talent telt. Als er net als nu weer een beroep op de ChristenUnie Enschede wordt gedaan bij de collegeonderhandelingen, zal ik dat willen realiseren. Ben benieuwd of de lokale PVV met ons dit beleid in een komende periode verder wil vormgeven? Hun programma is nog niet eens bekend. Bij de komst van een AZC en noodopvang naar Enschede heb ik wel ervaren dat het taalgebruik en ook de oplossingen van de PVV zowel landelijk als provinciaal, mijlen ver weg staan van onze overtuiging.

2) Wat zou coalitiesamenwerking met de PVV voor u onbespreekbaar maken? Anders gezegd, wanneer zegt u: Als de vlag er zo bij hangt, zien wij daar vanaf?

Een partij die de godsdienstvrijheid en de onderwijsvrijheid wil inperken, een partij die een aanval opent op onze rechtsstaat, een partij die mensen continu in de hoek zet, staat te ver weg van waar wij voor staan en waar ik deze bestuursperiode uit volle overtuiging voor heb gestreden: naastenliefde en het beschermen van vrijheid, ook de vrijheid van andersdenkenden.

3) Hoe kansrijk acht u de deelname van de PVV in Enschede en welke factoren acht u van invloed op een voor de PVV gunstige verkiezingsuitslag?

Naast godsdienstvrijheid en onderwijsvrijheid vinden wij ruimte voor politieke veelkleurigheid belangrijk. Een nieuwe partij is daarom hartelijk welkom. We weten echter nog niets van de lokale PVV. Ga graag eerst het inhoudelijk debat met ze aan, omdat ik geloof dat noaberschap en omzien naar elkaar waardevol zijn voor Enschede. De ChristenUnie staat bekend als een betrouwbare partij. In een coalitie wil ik dat in de volle breedte terugzien. Wat we om ons heen tot nu toe van de PVV gezien hebben, boezemt niet echt vertrouwen in. Hoe ze tot een gunstige verkiezingsuitslag komen ga ik ze natuurlijk niet vertellen. Die behaal ik liever zelf! :-) Dat moet goedkomen met onze mooie lijst en waardevol programma.

« Terug

Reacties op 'Interview Reformatorisch Dagblad: CU en PVV?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.