En zie het was zeer goed

20170403 duurzame-energiemaandag 03 april 2017 21:36

In het debat over duurzame energie pleit ChristenUnie Enschede voor durf in Bijbels perspectief.

“En God zag dat het zeer goed was...", zo citeert Janny Joosten, fractielid ChristenUnie Enschede uit het eerste hoofdstuk van de Bijbel. Iets verderop lezen we dat God de mens het beheer over deze schepping gaf. De mens als rentmeester, de schepping is niet zijn bezit, wel zijn verantwoordelijkheid....

Joosten spreekt bezorgd: “Als wij nu om ons heen kijken zien we iets anders: oprukkende  woestijnen,  oceanen met eilanden van plastic afval, afvalbergen die de toren van Babel naar de kroon steken, ijskappen en gletsjers die steeds sneller smelten en tot slot dieren en planten die in ras tempo uitsterven. Als maar nieuwe temperatuur records. God zag dat het zeer goed was...... En wij? Beseffen wij dat we in een auto zitten die met steeds hogere snelheid recht op een muur af gaat? We kunnen de muur ontkennen, ja natuurlijk, maar zal ons dat helpen? Voorzichtig een beetje gas terug? Daarvoor is het te laat! 

We moeten nu echt vol op de rem. Hopelijk staan we dan nog op tijd stil...... Pijn gaat het doen, hangend in de gordels, wellicht zijn de airbags ook nog nodig geweest, flink door elkaar geschud zijn we zeker, maar we leven nog.”

Volgens Joosten dragen wij allemaal hiervoor verantwoordelijkheid. Ook de christenen en de ChristenUnie. Ook voor het milieu in en rond onze stad. Joosten bepleit om niet te verzanden in discussies maar voortvarend tot besluitvorming te komen. De urgentie geeft zij als volgt aan: “Hard gevochten tegen horizonvervuiling, maar de horizon zelf bestaat niet meer, 

gestreden voor de bolling van de Es, maar de Noordzee begint straks direct achter Almelo....”.

De ChristenUnie wil daarom zo snel als mogelijk overstappen op duurzame energie. In dit proces kunnen wij wel wat wijsheid als van Salomo gebruiken. De CU heeft vanzelfsprekend ook oog voor het unieke coulisselandschap, de fraaie Usseler Es. Maar hoe zorgen wij voor voldoende schone energie. Dit zal een offer vragen.

Joosten vraagt de wethouder om een voortvarende besluitvorming. Zij wil graag een goede uitleg over de rol van de raad in dit traject.

Tot slot verwijst Joosten nog één keer naar koning Salomo. Hij stelde voor een kind in tweeën te splitsen toen twee vrouwen streden over wie de moeder van deze baby was. De echte moeder was bereid het kind af te staan, zodat het in ieder geval zou blijven leven.

Zijn wij ook in Enschede bereid om offers te brengen? Durven we radicaal te zijn en veel verder te gaan dan het voorliggende voorstel, om onze kinderen en toekomstige generaties in Enschede een leefbare plek te geven? 

« Terug

Archief > 2017 > april

Geen berichten gevonden