Nieuwsbrief 23 december 2023

Enschede
Nieuwsbrief 23 december 2023

Van de fractie

Beste vrienden en vriendinnen van de ChristenUnie,

Vandaag nog even de laatste dingen regelen, hopelijk ook de laatste zaken afvinken van mijn to-do lijst en dan is het kerstvakantie. Zo tegen het einde van het jaar kijk ik terug op een turbulent jaar. Een jaar waarin er in Nederland opnieuw verkiezingen waren. Verkiezingen waar veel verschoven is, eerst al bij de provinciale verkiezingen en later bij de landelijke ook. Misschien heeft u voor het eerst niet op de ChristenUnie gestemd. Zou u mij dan willen mailen met de reden hiervan? Wij willen hier in Enschede graag samen handen en voeten geven aan het evangelie, als u hierin iets mist of behoefte heeft aan extra info, neem gerust contact met ons op.

In de fractie hebben we ook het afgelopen jaar hobbels genomen, maar we zijn samen sterker uit de strijd gekomen. Politiek gezien was het een bijzonder jaar. Waar we aan het begin van de coalitie bijna geen ruimte zagen om ook ons steentje bij te dragen aan een oplossing voor het landelijke asielprobleem, is het nu gelukt om toch ruimte te vinden voor de vluchtelingen in onze stad. We hopen en bidden dat wij als christenen hen een warm welkom geven in onze stad. Eindelijk is er ook een eerste opening gekomen om het over waardig oud worden te hebben in onze stad. Komend jaar staan er verschillende momenten gepland om met de stad in gesprek te gaan over dit thema. Wil je hierover meedenken, laat het mij dan even weten.

En dan…: de discussie rond de viering van het 95-jarig bestaan van de synagoge. Als u het nieuws een beetje volgt, weet u dat onze burgemeester de stad en de joodse gemeenschap geen goede dienst heeft bewezen. Afgelopen twee weken is er veel over gesproken. De ChristenUnie heeft zich steeds op het punt gesteld dat het conflict in Israël los staat van de joodse gemeenschap hier. Die gemeenschap viert een feest en daar hoort de burgemeester, zonder voorbehouden, op de eerste rij te zitten. In de week erna zijn er twee brieven/verklaringen van de burgemeester geweest waarin hij de situatie betreurde. Dit was voor ons niet voldoende, we misten de reflectie op zijn eigen handelen en wat dat veroorzaakt heeft in onze stad. Afgelopen maandag heeft de burgemeester het boetekleed aangetrokken en ook excuus aangeboden voor zijn eigen handelen. Daarnaast heeft hij ook persoonlijk zijn excuses gemaakt aan de joodse gemeenschap en de ambassadeur. Daarom kan, wat de ChristenUnie betreft, de bladzij worden omgeslagen. Tijdens onze bijdrage bij het eerste debat hebben wij stilgestaan bij het Chanoeka feest, waar de burgemeester voor uitgenodigd was. Het Chanoeka feest is het feest van het licht. Voor ons komt kerst dichtbij, ook dat is een feest van licht, waarin het Licht van de wereld naar deze aarde kwam. Het zijn donkere tijden in de wereld met oorlog en geweld, en ook onze stad heeft genoeg uitdagingen. Toch vraagt God van ons om licht te zijn, soms voor die ene, die ene moeder op het schoolplein, die ene buurman, die ene collega. Waar mag jij in deze donkere maanden licht zijn? En voel je je even geel lichtje? Gaan dan naar het Licht der Wereld. Bij Hem mag je weer nieuw vuur vinden. Op deze manier mogen we hoopgevers zijn in onze stad. Ik wens je veel Licht toe deze kerst.

 Hadassa Meijer, fractievoorzitter

h.meijer@enschede.nl

Cursus Geloof en Politiek

De ChristenUnie Enschede organiseert in het nieuwe jaar een cursus met het thema ‘Geloof en Politiek’.

Tijdens de cursusavonden zullen we ons onder andere bezighouden met het gedachtegoed van de ChristenUnie, ons politieke bestel en de gemeenteraad. Heb je interesse in (christelijke) politiek, dan ben je van harte uitgenodigd om mee te doen met deze cursus. Deelname is kosteloos en geheel vrijblijvend. Het is een laagdrempelige manier om te onderzoeken of politiek wat voor jou is of gewoon wat meer kennis te krijgen over hoe de politiek precies werkt.

De cursus zal beginnen op dinsdagavond 13 februari met eten (18.00 uur) en een rondleiding op het stadhuis. De overige cursusavonden beginnen om 20.00 uur en staan ingepland op een aantal donderdagen; 14 maart, 11 april en 16 mei. Word je hier enthousiast van en wil je graag meedoen, mail dan naar f.vanlimbeek@enschede.nl.

Uitnodiging nieuwsjaarborrel donderdag 11 januari

Met de feestdagen in aantocht, komt ook het nieuwe jaar, 2024, steeds dichterbij. 

We willen elkaar aan het begin van dit jaar gezellig ontmoeten op de nieuwjaarsborrel! Deze zal donderdag 11 januari 2024 plaatsvinden, vanaf 19:30 uur bij Bardot (in de binnenstad). Graag wijzen we erop dat vanaf 1 januari a.s. de parkeertarieven in de parkeergarages €1,-/uur is vanaf 19:00 uur. 

We hopen u allen dan te zien!

AZC-locatie besluit  - vervolg

In de vorige nieuwsbrief hebben we al wat geschreven over het locatiebesluit voor het nieuwe AZC door het college van Burgemeester en Wethouders. In de daarop volgende weken zijn er de nodige informatiesessies geweest met zowel inwoners uit de directe omgeving als betrokken ondernemers. Daarbij was er volop gelegenheid om in gesprek te gaan en vragen te stellen. Van die gelegenheden is volop gebruikgemaakt en dat is ook goed, want natuurlijk leven er vragen, en ook zorgen, bij zowel omwonenden als betrokken ondernemers. Deze sessies zijn goed verlopen, alhoewel duidelijk mag zijn dat niet alle zorgen die er leven op voorhand weggenomen kunnen worden.

Alhoewel de aanwijzing van de AZC-locatie een collegebevoegdheid betreft en hier dus geen raadsbesluit voor nodig is, kunnen we als raad in een dergelijke situatie wel een zienswijze met onze “wensen en bedenkingen” aan het college meegeven. Daartoe hebben we allereerst een commissievergadering gehouden waar meer dan 30 inwoners van onze stad als inspreker te gast waren. Zij konden in een korte bijdrage hun reactie op het besluit aan de raad kenbaar maken. Hieronder bevonden zich zeker ook positieve reacties van mensen die blij waren dat we nu daadwerkelijk iets gaan doen om de druk op andere plekken, zoals Ter Apel, te verlichten en een einde te maken aan mensonterende situaties aldaar. De meerderheid van de insprekers had echter vooral zorgen. Met name op het gebied van veiligheid, overlast, en inrichting en bereikbaarheid van de locatie. Een kleine groep was ronduit tegen de komst van een AZC.

Mede op basis van de door de insprekers aangedragen zorgen is er door de raad een lijst van wensen en bedenkingen opgesteld waar het College bij de verdere uitvoering van het besluit wordt geacht rekening mee te houden. In de zienswijze wordt o.a. extra aandacht gevraagd voor regelmatige informatie naar de omwonenden (bijvoorbeeld via een nieuwsbrief), veiligheid op en om de locatie, de infrastructuur op en om de locatie (verlichting, wegen, etc.) en voldoende faciliteiten op de locatie (speelmogelijkheden en ruimte voor buitenactiviteiten).
Middels een motie aan het College werd deze zienswijze met brede steun in de Raad  aangenomen.

Zoals eerder aangegeven verwachten we de eerste bewoners halverwege komend jaar te kunnen verwelkomen.

Henri de Roode, raadslid

Van de wethouder

Jeugdzorg: nieuwe oplossingen nodig

Ik maak me zorgen om het grote aantal kinderen dat hulp nodig heeft in onze stad. 1 op de 6 jongeren had in Enschede vorig jaar een vorm van jeugdhulp. Bovendien komen we dit jaar 17 miljoen euro tekort ten opzichte van het budget dat we van de rijksoverheid krijgen voor jeugdhulp. Er moet echt iets gebeuren. Jeugdzorgmedewerkers in onze stad maken ieder dag het verschil in het leven van kwetsbare kinderen, maar ze doen dat in een systeem dat als geheel niet altijd goed genoeg werkt en dat steeds lastiger te betalen is.

💡Daarom stuurde ik een discussiestuk naar de raad én naar de stad. Geen kant en klare oplossingen of wilde lokale hervormingen, eerst maar eens goed met elkaar praten. Want we zijn lang niet de enige gemeente die worstelt met de jeugdzorg (al is de situatie in Enschede nog iets ernstiger dan het landelijk gemiddelde). 

Het lastige is bovendien dat we al best veel extra hebben gedaan. Bijvoorbeeld: 

👩 90% van de huisartsen heeft een praktijkondersteuner jeugd.

📚 We werken op scholen met veel jeugdzorg met 1 vaste jeugdhulporganisatie en 1 zak geld voor alle hulp.

🏘 Onze lokale wijkteams kijken naar de hele situatie van een gezin.

Via het initiatief ‘Kracht van verenigingen’ proberen we uit wat sportverenigingen kunnen betekenen voor jongeren met een hulpvraag. 

🧑🏫 We zetten schoolwijkcoaches in, die hulp kunnen bieden aan gezinnen en schoolteams.

🤝 We werken in Twente samen met de jeugdzorgaanbieders, het onderwijs en de Twentse gemeenten aan regionale oplossingen. Daar is nog veel winst te behalen. 

En we doen nog veel meer…

Wat nu? Voordat we dit voorjaar plannen verder uitwerken, willen we eerst in gesprek met stad en raad. We zijn daar de afgelopen maanden al mee begonnen, met jongeren; ouders; mensen die in de jeugdzorg werken; het onderwijs; andere gemeenten; en experts. De voorlopige opbrengsten daarvan leggen we samen met alle cijferanalyses die we hebben gemaakt nu voor aan de gemeenteraad én aan de stad.

Iedereen is van harte uitgenodigd om (kritisch) mee te denken. We gaan dat verwerken en in het voorjaar stuur ik de gemeenteraad een plan met concrete voorstellen en denkrichtingen.

Welzijn op recept

We hebben deze week besloten te gaan investeren in wijkteammedewerkers bij huisartsenpraktijken. Afgelopen jaren hebben we dat op zes plekken uitgeprobeerd onder de noemer ‘Welzijn op recept’, en dat bevalt goed. Daarom hebben we nu geld uitgetrokken om dat op meer plekken te doen. We willen op die manier mensen beter en sneller helpen én huisartsen ontlasten. Dat laatste is ook belangrijk, omdat er een tekort aan huisartsen is in Enschede.

Eerder hebben we al op 90% van de huisartsenpraktijk een praktijkondersteuner jeugd toegevoegd, die jongeren in de praktijk kan helpen met problemen. Zo werken we samen met de huisartsen, de wijkteams en de rest van de zorg aan goede en snelle hulp voor iedereen. 

Naast de investering in wijkteammedewerkers trekken we ook extra geld uit voor het werk van Stichting Thuisgekookt. Die stichting koppelt mensen aan elkaar om af en toe samen te eten en te koken.

100 jaar christelijk onderwijs

Al 100 jaar is de school een hoopvolle plek voor heel veel Enschedese leerlingen. Ik mocht het Greijdanus feliciteren met hun jubileum, tijdens een reünie en kerstmarkt georganiseerd door leerlingen. Ik ben heel dankbaar voor de grote diversiteit aan scholen in onze stad, waardoor ouders en leerlingen echt iets te kiezen hebben. Artikel 23 en de onderwijsvrijheid zijn een groot goed, dat moeten we koesteren!

Greijdanus100jaar

Een verdere greep:

- Sprak ik in Borne met 250 professionals over de bijna 4000 kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. We willen meer voor hen doen. 

- Bezocht ik het pre-University programma van de UT Twente.

- Nam ik jongeren van een Zekere Basis mee naar een wedstrijd van FC Twente, om met hen door te praten over hulp richting zelfstandig (begeleid) wonen.

- Sprak ik in de Lasonderkerk over wat kerken en christenen in de stad kunnen betekenen voor de jongeren in Enschede. Het gaat met hen volgens cijfers slechter en dat baart me zorgen. 

Via LinkedIn.com/harmjanvedder of via Instagram kunt u nog meer van mijn werk volgen. Van harte welkom daar!

Harmjan Vedder, wethouder

 

Vanuit het bestuur

Terugblik ALV

Op 7 december 2023 hielden we een ALV. Fijn dat er zo veel mensen aanwezig waren, jullie aanwezigheid werd gewaardeerd! Jolanda Verschoof nam hier officieel afscheid als voorzitter. Jolanda, nogmaals bedankt voor je inzet voor de ChristenUnie Enschede de afgelopen jaren!

AfscheidJolanda

Verder blikten we terug op de Tweede Kamerverkiezingen en de campagneperiode. De activiteit die we op 20 november organiseerden samen met Alwin te Rietstap en Nico Drost was mooi. Daar hadden Alwin en Nico het met ons over "hoopverlener" zijn, en de rol die we als ChristenUnie en als individu hebben om zorgzame gemeenschappen te vormen. Niet voor het politieke gewin, maar juist om écht van betekenis te zijn voor je omgeving.

Ook de fractie deelde waar zij zich de afgelopen tijd mee bezig hebben gehouden. Zo hadden we het over het AZC dat opvang gaat bieden aan 550 mensen en over de vergrijzingsproblematiek die op Enschede afkomt de komende jaren.

Tenslotte heeft Najib Mesbahi aangegeven te gaan stoppen als penningmeester, wat betekent dat er een vacature vrijkomt voor de functie van penningmeester. Neem vooral contact op met het bestuur (secretaris@enschede.christenunie.nl) bij interesse.

Na afloop was er nog ruimte voor een borrel en gezellig samenzijn.

Kerstgroet

De kerstkaarten zijn de brievenbussen binnengevallen en voorbereidingen voor het kerstdiner zijn waarschijnlijk al in volle gang. Misschien zijn de feestdagen helemaal niet zo feestelijk, omdat er geliefden missen of omdat het afgelopen jaar eigenlijk toch niet zo fijn was. Of misschien kijk je juist al een tijd uit naar de kerstperiode en geniet je er enorm van. De kerstperiode gaat om méér dan de kerstlichtjes en de kerstboom: het is het feest van Hoop! Jezus werd geboren en is een Licht in de duisternis. We wensen jullie een fijne en gezegende decemberperiode.

Namens het bestuur,

Judith Koop

 

Samenstelling fractie en bestuur

De afgelopen periode hebben er wat wisselingen van de wacht plaatsgevonden. Daarom hier een overzicht van wie-is-wie binnen de ChristenUnie Enschede. 

Fractie

FractieCUEnschede2023

V.l.n.r. Hadassa, Henri, Frieda en Róbin 

Wethouder

Bestuur

BestuurCUEnschede2023

 V.l.n.r. Jeannette en Judith

Social media

  • Jason Buitenhuis

Gebedspunten

De tekst boven dit gebedsgedeelte wordt voorafgegaan door de volgende zin: “Want eens was u duisternis maar nu bent u licht, door uw bestaan in de Heer”. Deze tekst laat zien waar het met kerst om draait: Jezus Christus onze Heer die in de wereld kwam, waardoor wij kinderen van het licht zijn. Daardoor kunnen wij hoopverleners zijn in onze omgeving, in de stad. Dank God voor het afgelopen jaar waarin hij ook weer door veel hoopverleners in de stad zijn licht heeft laten schijnen.

Bid dat de komende kersttijd ook het Licht, Jezus, centraal mag staan in onze stad. Bid ook voor een veilige jaarwisseling, waarbij mensen reflecteren op 2023 en plannen maken voor het nieuwe jaar, zonder schade en geweld. Bid voor een gezegend nieuwjaar! We willen u ook vragen te bidden voor onze burgemeester, na een paar turbulente weken. Bid voor wijsheid zodat hij ook hoop en licht mag zijn als burgemeester voor alle inwoners in de stad.

Gods zegen voor iedereen in 2024!