Nieuwsbrief 16 oktober 2023

Enschede
Nieuwsbrief 16 oktober 2023

Van de fractie

Beste vrienden van de ChristenUnie,

We leven in een roerige tijd. Afgelopen week tijdens ons fractieoverleg hebben we uitgebreid stilgestaan bij de situatie in Israël. We hebben met elkaar gebeden. Wat kun je anders in deze tijd. Laten we met elkaar bidden voor de vrede van Jeruzalem.

Na een rustig zomerreces zijn we in september gestart met een inspirerende sessie over bouwen in de stad. Vooral het met elkaar nadenken hoe de fysieke omgeving kan helpen bij het terugdringen van eenzaamheid was zeer interessant. Daarnaast was de eerste aftrap van het vergrijzingsdebat. Als ChristenUnie pleiten we al meer dan drie jaar voor het starten van het gesprek met de stad en elkaar over deze uitdaging. In de toekomst zijn er steeds minder mensen die meer zorg aan meer mensen moeten geven, en door het verplicht langer thuis wonen neemt ook de eenzaamheid toe. Wat kunnen we nu al doen? (Goede mantelzorg ondersteuning, woningbouw, onderzoek naar technische hulpmiddelen en naar een bejaardenhuis 2.0 etc.) Maar ook het gesprek voeren met de stad. Hoe word je oud in Enschede, wat kan en durf je te vragen van familie en vrienden? Hoe ga je zorg voor je ouders combineren met je werk, etc. Allemaal vragen waar we de komende maanden mee aan de slag gaan.

Wilt u hierover in gesprek met ons? Mail gerust, dan maken we een afspraak voor een kopje koffie. De komende maand staat de begroting voor komend jaar op de agenda, ook daarin genoeg uitdagingen voor onze stad. Bidden jullie met ons mee voor Enschede? En heb je ideeën? Mail gerust.

Hadassa Meijer, fractievoorzitter

h.meijer@enschede.nl

Van het bestuur

Beste leden,

Bij deze deel ik jullie mee dat ik met ingang van de komende ledenvergadering zal stoppen als voorzitter van de ChristenUnie Enschede. Ik ben sinds januari 2019 actief in het bestuur en sinds juni 2022 in de rol van voorzitter. Voor mij is de tijd gekomen om het stokje door te geven aan nieuwe mensen, nieuwe ideeën en frisse energie. Ik heb geprobeerd me in te zetten voor de waarden en principes van de ChristenUnie en voor een beter Enschede. Ik heb er het volste vertrouwen in dat deze inzet in het bestuur onverminderd door zal gaan. Momenteel is er nog geen nieuwe voorzitter gevonden. Tot er een nieuwe voorzitter is zal Judith Koop als interim-voorzitter mijn taken waarnemen en als aanspreekpunt fungeren.

Groeten Jolanda Verschoof

Even voorstellen

Dag allen,

Jolanda schreef het hiervoor al: zij gaat afscheid nemen van het bestuur. Tijdens de ALV zullen we het officieel doen, maar hierbij alvast: Jolanda, heel erg veel dank voor je tijd en inzet! We wensen je het allerbeste! En voor nu ben ik de interim-voorzitter van de ChristenUnie Enschede. Mijn naam is Judith Koop, en sinds 2021 ben ik lid en betrokken bij de ChristenUnie en PerspectieF. In het dagelijks leven werk ik in de gemeente Deventer als inburgeringsconsulent en daarnaast studeer ik European Studies aan de Universiteit Twente. Ik ben 26 jaar oud en woon in het mooie Deppenbroek. De komende tijd zal druk zijn met activiteiten rond de campagne en daarna kijk ik ernaar uit om samen verder te werken aan een sociaal Enschede waarin we samen recht kunnen doen. Bij vragen, neem gerust contact op met het bestuur (secretaris@enschede.christenunie.nl).

Hopelijk tot snel,

Judith Koop, interim-voorzitter

 

Een stroeve vergadering of een botte schaats?

Een stroef verlopen raadsvergadering maandag 9 oktober, dat was het zeker.... Stroef omdat de vergadering gekenmerkt werd door vele schorsingen. Voor de kijker/volger is dat het meest vervelend. Dat er op zo’n moment druk, soms zelfs hectisch overleg plaats ​vindt, krijgt die kijker, zelfs de oplettende, vaak niet mee. Qua raadsbesluiten kwamen er maar twee aan de orde, het merendeel van de andere onderwerpen werd doorgeschoven naar de raadsvergadering van november. Het eerste onderwerp betrof de toekomst van de IJsbaan. In eerdere bijeenkomsten hebben we hier al aandacht aan besteed. Als we de IJsbaan willen behouden, zullen we als Enschede daar zelf de financiën voor moeten vrijmaken. Het heeft er alle schijn van dat er niet veel door anderen in de regio zal worden bijgedragen. Doorslaggevend is het dan dat onze jaarlijkse financiële bijdrage zo laag mogelijk wordt gehouden. Door de kosten te beperken en de inkomsten te verhogen zijn er mogelijkheden om dat te realiseren. Met name de hoge energiekosten kunnen verlaagd worden door te investeren in maatregelen op het gebied van verduurzaming. Daarnaast zien we mogelijkheden om de inkomsten te verhogen door meer activiteiten te gaan ontplooien, ook in de zomerperiode. Een uitgevoerd onderzoek hiertoe door een bureau dat in dit soort (sport)faciliteiten is gespecialiseerd, laat dat ook zien. Uiteindelijk was er brede steun voor het raadsvoorstel om de exploitatie ook in de toekomst mogelijk te maken. Wat dat betreft kunnen de botte schaatsen weer geslepen worden.

Vervolgens kwam het raadsvoorstel met betrekking tot de Parkeervisie aan de orde. In dit voorstel draait het met name om het groen en aantrekkelijk, maar ook leefbaar houden van onze binnenstad. Wat parkeren betreft willen we dan vooral inzetten op parkeren in parkeergarages in plaats van aan de straat of parkeren op P&R-locaties buiten het centrum. De behandeling van dit onderwerp verliep enigszins hectisch en kon ook niet op de avond zelf afgerond worden. We zullen de besluitvorming hierover in de volgende raadsvergadering afronden. We komen er zeker nog op terug!

Henri de Roode, raadslid

Afscheid Gerda

Zonder dat u het wist heeft u de afgelopen jaren heel wat mailtjes gekregen van Gerda Vink. Gerda heeft ons de afgelopen vijf jaar ondersteund bij het organiseren van bijeenkomsten, het samenstellen en versturen van de nieuwsbrieven, de planning voor fractieactiviteiten etc. Zonder de ondersteuning van Gerda hadden we als ChristenUnie niet zover kunnen groeien als nu gebeurd is.

Tijdens de laatste druk bezochte factievergadering hebben we haar met veel dank uitgezwaaid. Ook hier nogmaals heel erg veel dank voor al je werk, met name achter de schermen, Gerda! We hopen je zo nu en dan nog te ontmoeten bij onze ledenvergadering, of gewoon een keer met een bakkie op het stadhuis.

We zijn heel blij dat Róbin van Gurp haar taken gaat overnemen. De komende tijd zult u vast meer van haar horen.

Gebedspunten

‘Vraag om vrede voor Jeruzalem: Dat rust hebben wie van je houden.’

Psalm 122:6

Met deze Bijbeltekst wil ik de gebedspunten inleiden. Met alles wat er de afgelopen week gebeurd is, is deze oproep uit de Bijbel weer extra actueel. Door de geschiedenis heen zien we dat de vrede van Jeruzalem continu onder druk staat, vandaar dat deze oproep in de Bijbel ​staat. We zien dat de situatie in Israël niet alleen daar, maar ook in onze samenleving weer spanning oproept.

Bidt naast de vrede voor Israël dus ook dat deze spanningen niet zullen escaleren en dat mensen in onze samenleving elkaar zullen blijven begrijpen, ook wat betreft dit conflict dat zo veel gecompliceerde kanten heeft.

Daarnaast willen we u vragen te danken voor het voorgangersoverleg, het is inmiddels een mooie traditie waarbij we als kerk en politiek de moeilijke vragen van deze tijd bespreken. Deze keer hebben we onder andere de zorgen over de spanningen in de samenleving tussen verschillende geloven en bevolkingsgroepen besproken. Daarnaast zijn er zorgen over het vasthouden van de jongeren binnen de kerken. Voor beide punten wil ik u vragen te bidden en ook concreet te kijken hoe deze problemen in uw omgeving tot uiting komen, en dan voor die concrete gevallen te bidden.

Bidt ook voor de verkiezingsvoorbereiding, dat er goede inhoudelijke gesprekken mogen worden gevoerd en dat er geen verdere polarisatie zal plaatsvinden in de samenleving. Daarnaast kunnen we God danken voor de vrije verkiezingen die we in Nederland hebben, dat is heel bijzonder in vergelijking met de rest van de wereld.