Nieuwsbrief 22 juli 2023

Enschede
Nieuwsbrief 22 juli 2023

Van de fractie

Beste allemaal,

Het politieke seizoen is ten einde. Er ligt een tijd van rust voor ons. Een tijd om op te laden en inspiratie op te doen.

Het is goed om terug en vooruit te kijken. We kunnen in dankbaarheid terugkijken op het afgelopen jaar, er is veel gebeurd, stof is neergedaald en we hebben allemaal onze plek gevonden. We zijn blij om te zien dat het team steeds breder wordt en dat we samen de schouders eronder kunnen zetten. Het is op vele fronten een onrustig jaar geweest. Ook in de landelijke politiek. Na de vakantie kunnen we ons opmaken voor de volgende verkiezingen. Hierover na de vakantie meer.

Vanuit de fractie willen we jullie Gods zegen en inspiratie toebidden voor deze vakantie.

Afgelopen week was het tijd voor de algemene beschouwingen. Daar heeft de ChristenUnie stil gestaan bij de ontwikkelingen in Den Haag en de provincie.

Door de ontwikkelingen om ons heen staan soms ook ontwikkelingen in de stad op losse schroeven. Wij hebben een dringende oproep gedaan om zo veel mogelijk hier ons eigen beleid te voeren, en daarmee naar Den Haag te gaan ipv af te gaan wachten tot we duidelijkheid hebben vanuit Den Haag. Daarnaast hebben we opgeroepen om te investeren in het sociale weefsel van de stad. Sociaal kapitaal (wie je kent) is in tijden van onzekerheid belangrijker dan veel geld.

Verder hebben we uitgebreid aandacht gevraagd voor de volgende crisis die op ons afkomt op het gebied van vergrijzing. De ChristenUnie heeft een deel van onze visie gedeeld op dit gebied. Het zal ook voor ons een van de speerpunten zijn komend halfjaar.

Hadassa Meijer, fractievoorzitter

 

Van het bestuur

Terugkijkend op het afgelopen seizoen kunnen we zeggen dat er veel is gebeurd. Het bestuur is flink van samenstelling veranderd, Egbert Kloppenburg en Frieda van Limbeek hebben afscheid genomen en zijn nu actief bij de ChristenUnie Overijssel en de ChristenUnie fractie in Enschede. Jeannette Brink en Judith Koop zijn toegetreden tot het bestuur en weten inmiddels hun weg te vinden.

We hebben een intensieve periode gehad rondom het vertrek van onze wethouder, Jurgen van Houdt en de sollicitatieprocedure voor een nieuwe wethouder. Harmjan Vedder is inmiddels volop aan het werk en via de verschillende social media kanalen kun je volgen waar hij bij betrokken is als wethouder in Enschede.

De fractie heeft veel werk verzet waarbij hard is gewerkt aan diverse thema's. Onmisbaar hierbij was de hulp van Gerda Vink, zij heeft echter aangegeven dat ze meer tijd wil hebben voor andere uitdagingen en dat ze gaat stoppen met haar werk als fractie ondersteuner. We willen haar heel erg bedanken voor haar inzet al die jaren!

Begin dit jaar hebben we bij Hanninks Dientje in Usselo een leuke campagne activiteit gehad voor de Provinciale Statenverkiezingen.

De laatste ALV in april hebben we gecombineerd met een informatieve avond over consuminderen en dat is positief ontvangen. Spreekster Gera van den Berg heeft ons talloze tips gegeven. We hopen dit in de toekomst vaker te kunnen doen. Heb je zelf leuke ideeën, laat het ons dan weten via secretaris@enschede.christenunie.nl.

We gaan nu de zomerperiode in en het is tijd om uit te rusten en op te laden voor een nieuwe periode. Die periode zal na de vakantie vooral in het teken staan van de Tweede Kamerverkiezingen en we zijn benieuwd wat dat ons gaat brengen.

Jeannette Brink, secretaris bestuur

 

Een familiehuis in West

Een stad heeft plekken van hoop nodig. Het Familiehuis moet zo’n plek worden. We willen dat gezinnen er terecht kunnen voor alle familiezaken. Van de activiteiten in het wijkcentrum, het speelhoes, GGD afspraken, hulp en opvoedadvies, vaccinaties en meer.

Afgelopen week heb ik als wethouder samen met de GGD, Alifa, de wijkteams en het wijkcentrum een intentieverklaring getekend, om op korte termijn tot zo’n plek te komen. Het is meer dan een plan om een aantal organisaties in één pand te zetten. We willen dat er een hechte samenwerking komt om kinderen een goede start te geven en ouders goede hulp aanbieden. Een warm deken voor families.

En toeval of niet: doordat het spelen bij een vriendinnetje niet lukte, was mijn dochter mee. Die heeft samen met mij getekend. Een familiehandtekening voor een Familiehuis.

Familiehuis West

Familiehuis West 2

Harmjan Vedder, wethouder

Kansengelijkheid

Laat de gaven en talenten van ieder kind tot bloei komen

Deze week was ik te gast bij 1Twente, om te praten over onze plannen voor kansengelijkheid. Enschede staat in de top 3 van steden waar kinderen de minste kansen hebben. Daar willen we ons niet bij neerleggen. Daarom trekken we jaarlijks 3 miljoen euro uit en hebben we een tienjarenplan gemaakt. We willen dat de gaven en talenten van ieder kind tot bloei kunnen komen.

Luister hier het interview voor meer informatie: https://m.youtube.com/watch?v=-lTY4JXXVow

Meer volgen? Via LinkedIn en Instagram probeer ik regelmatig iets te delen. Check @harmjanvedder. Of mail: h.vedder@enschede.nl

Harmjan Vedder, wethouder

Maak kennis met het Wetenschappelijk Instituut (WI) van de ChristenUnie

Het WI heeft als missie:

  1. christelijk-politiek denken te verdiepen en vernieuwen; 
  2. de wijsheid van de christelijk-politieke denktraditie te onderzoeken en te belichten; 
  3. door bezinning en het stimuleren van bezinning vanuit het christelijk geloof antwoorden te zoeken op maatschappelijke vraagstukken; 
  4. door haar werkzaamheden het politiek-maatschappelijke denken te stimuleren, primair ten dienste van de ChristenUnie en haar vertegenwoordigers. 

Op zoek naar verdiepende lees-inspiratie in de vakantieperiode? Bijvoorbeeld over bijvoorbeeld zorg, economie of samenleving? Op de website vindt u veel interessante artikelen en onderzoeken. 

Neem gerust eens een kijkje op https://wi.christenunie.nl/

 

 

Gebedspunten

Het is goed om God te danken voor alles wat hij geeft. De vakantie is een periode van rust en bezinning, waarbij we ook dankbaar terug mogen kijken op het afgelopen seizoen. Natuurlijk kent ook deze periode ups en downs zoals in onze persoonlijke levens en in de politiek. Toch komen we in de Bijbel vaak de opdracht tegen om God te danken, dat kan in moeilijke periodes een zware opdracht zijn. Toch geeft danken juist in deze periodes verlichting.

We willen u vragen te danken voor het afgelopen seizoen. Er is binnen de ChristenUnie Enschede veel veranderd met het vertrek van Jurgen van Houdt en de komst van Harmjan Vedder. We zijn dankbaar voor het werk van Jurgen en dat Harmjan het stokje over heeft genomen. Samen hebben we als fractie, wethouder en bestuur het seizoen afgesloten met een gezellige barbecue.

Net voor de vakantie zijn er nog een aantal politieke dankpunten. Er is 3 miljoen euro vrijgemaakt om te investeren in kansengelijkheid, hierdoor kunnen we werken aan een Enschede waar ieder kind een eerlijke kans krijgt. Daarnaast gaan we ook als Enschede onze bijdrage leveren aan het opnemen van vluchtelingen.

Als laatste willen we u vragen te danken en te bidden voor de vakantie. Dank God voor deze periode van rust voor politici en ambtenaren. We willen ook vragen te bidden voor wijsheid voor deze zelfde mensen om na de vakantie ook weer aan de slag te gaan voor ons land, de provincie en de stad. Helemaal door de landelijke situatie is er veel onzeker. Bidt u alstublieft mee dat hier ook wijs in wordt gehandeld, zodat er ondanks alles toch besluiten kunnen worden genomen.

Frieda van Limbeek, fractievertegenwoordiger