Bezuinigingen
Waarschijnlijk hebben jullie het nieuws ook wel meegekregen; er was ophef over het achter gesloten deuren vergaderen van de gemeenteraad over bezuinigingen. Graag leg ik uit waarom wij in eerste instantie gekozen hebben achter gesloten deuren te vergaderen. De gemeente Enschede lijkt nu te staan voor een bezuiniging van 30 miljoen. Dit bedrag verandert regelmatig n.a.v. wijzigingen vanuit Den Haag. Wat als een paal boven water staat, is dat het pijn gaat doen. Het was de bedoeling om een eerste verkenning van andere partijen achter gesloten deuren te doen, omdat er dan allerlei zaken voorbij kunnen komen die uiteindelijk geen werkelijkheid worden. Daarna waren er nog 3 mogelijkheden om in het openbaar erover te vergaderen. Dat gaan we nu alsnog doen. Verder wordt er door het college hard gewerkt aan een pakket waar zoet en zuur in balans is. Daarin zullen ook zaken zitten die ons pijn doen, 30 miljoen bezuinigen doet zeer, daar veranderen we niks aan.
Energievisie
Afgelopen maandag heeft de gemeenteraad van Enschede de energievisie herzien. Landelijk is afgesproken dat we in 2030 55% minder broeikasgassen willen uitstoten ten opzichte van 1990. Met de maatregelen in deze visie komt Enschede tot een vermindering van 54%. Dat is een positieve stap, maar als ChristenUnie zouden wij graag zien dat er méér wordt ingezet op lokale energieopwekking. Dit is niet alleen beter voor het klimaat, maar maakt ons ook minder afhankelijk van landen als Rusland en Arabische landen voor onze energievoorziening.
Veel maatregelen in de energievisie richten zich op het afvangen of compenseren van broeikasgassen. Hoewel dit helpt bij het reduceren van uitstoot, draagt het niet bij aan het lokaal opwekken van duurzame energie. Een belangrijke oorzaak voor het achterblijven van lokaal opwekken van duurzame energie, is het probleem van netcongestie op het elektriciteitsnet: nieuwe aansluitingen voor energieopwekking lopen daardoor vertraging op. Daar komt bij dat hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie vaak instabiel zijn, wat het elektriciteitsnet extra belast.
Volgens de landelijke afspraken moeten we in 2050 naar een netto-uitstoot van 0% broeikasgassen. In deze energievisie ontbreken nog plannen om dat doel te halen. Daarom hebben wij als ChristenUnie het college via een (aangenomen) motie opgeroepen om nú al te kijken naar innovatieve vormen van energieopwekking die nog in ontwikkeling zijn, maar waar lokaal aan wordt gewerkt door bedrijven en onderwijsinstellingen.
Als we deze innovaties ondersteunen door ruimte te bieden voor experimenten, snijdt het mes aan twee kanten: Enschede profiteert van de nieuwste kennis en technologie, en tegelijkertijd helpen we deze innovaties versneld tot bloei te brengen, zodat ze ook elders in Nederland en de wereld toegepast kunnen worden.