Nieuwsbrief 31 mei 2025

Enschede
Nieuwsbrief 31 mei 2025

Bezuinigingen en energievisie

Bezuinigingen

Waarschijnlijk hebben jullie het nieuws ook wel meegekregen; er was ophef over het achter gesloten deuren vergaderen van de gemeenteraad over bezuinigingen. Graag leg ik uit waarom wij in eerste instantie gekozen hebben achter gesloten deuren te vergaderen. De gemeente Enschede lijkt nu te staan voor een bezuiniging van 30 miljoen. Dit bedrag verandert regelmatig n.a.v. wijzigingen vanuit Den Haag. Wat als een paal boven water staat, is dat het pijn gaat doen. Het was de bedoeling om een eerste verkenning van andere partijen achter gesloten deuren te doen, omdat er dan allerlei zaken voorbij kunnen komen die uiteindelijk geen werkelijkheid worden. Daarna waren er nog 3 mogelijkheden om in het openbaar erover te vergaderen. Dat gaan we nu alsnog doen. Verder wordt er door het college hard gewerkt aan een pakket waar zoet en zuur in balans is. Daarin zullen ook zaken zitten die ons pijn doen, 30 miljoen bezuinigen doet zeer, daar veranderen we niks aan.

Energievisie

Afgelopen maandag heeft de gemeenteraad van Enschede de energievisie herzien. Landelijk is afgesproken dat we in 2030 55% minder broeikasgassen willen uitstoten ten opzichte van 1990. Met de maatregelen in deze visie komt Enschede tot een vermindering van 54%. Dat is een positieve stap, maar als ChristenUnie zouden wij graag zien dat er méér wordt ingezet op lokale energieopwekking. Dit is niet alleen beter voor het klimaat, maar maakt ons ook minder afhankelijk van landen als Rusland en Arabische landen voor onze energievoorziening.

Veel maatregelen in de energievisie richten zich op het afvangen of compenseren van broeikasgassen. Hoewel dit helpt bij het reduceren van uitstoot, draagt het niet bij aan het lokaal opwekken van duurzame energie. Een belangrijke oorzaak voor het achterblijven van lokaal opwekken van duurzame energie, is het probleem van netcongestie op het elektriciteitsnet: nieuwe aansluitingen voor energieopwekking lopen daardoor vertraging op. Daar komt bij dat hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie vaak instabiel zijn, wat het elektriciteitsnet extra belast.

Volgens de landelijke afspraken moeten we in 2050 naar een netto-uitstoot van 0% broeikasgassen. In deze energievisie ontbreken nog plannen om dat doel te halen. Daarom hebben wij als ChristenUnie het college via een (aangenomen) motie opgeroepen om nú al te kijken naar innovatieve vormen van energieopwekking die nog in ontwikkeling zijn, maar waar lokaal aan wordt gewerkt door bedrijven en onderwijsinstellingen.

Als we deze innovaties ondersteunen door ruimte te bieden voor experimenten, snijdt het mes aan twee kanten: Enschede profiteert van de nieuwste kennis en technologie, en tegelijkertijd helpen we deze innovaties versneld tot bloei te brengen, zodat ze ook elders in Nederland en de wereld toegepast kunnen worden.

Van de wethouder

EenVandaag: strijd tegen huisartsentekort

EenVandaag kwam langs in Enschede om te vragen naar onze strijd tegen het huisartsentekort. Een vaste huisarts is super belangrijk. We hebben veel last gehad van de cowboys van commerciële huisartsenpraktijken Comed, die duizenden patiënten zonder huisarts achterlieten. Daarom pleitte ik voor minder marktwerking en meer samenwerking rondom huisartsenzorg. 

Bekijk het hele item hier: https://eenvandaag.avrotros.nl/artikelen/na-co-med-wil-politiek-orde-op-zaken-in-de-zorg-foute-winst-terugvorderen-en-meer-inspraak-voor-patienten-160225 

EenVandaag2025

Dodenherdenking: opstaan voor het goede 

Op 4 mei sprak ik tijdens de dodenherdenking in Glanerbrug. Vrijheid is niet alleen de afwezigheid van het kwade, maar ook de aanwezigheid van het goede. Daarom moeten we opstaan voor alles wat bijdraagt aan het goede.

De hele speech is hier te vinden: https://medium.com/@harmjanvedder/opstaan-voor-het-goede-7394b2e5133e 

Dodenherdenking2025

Eerste familiehuis van Nederland geopend. 

Afgelopen maand mocht ik het eerste Familiehuis van Enschede openen. We hebben er hard aan gewerkt, naar Zweeds voorbeeld. Het familiehuis is een plek waar ouders terecht kunnen voor alle hulp en ondersteuning voor hun kinderen. De hele buurt was uitgelopen, wat een feest. Het doel is om in elk stadsdeel zo’n familiehuis te openen. 

FamiliehuisGeopendMei2025

Meer weten?

Volgen hoe we als ChristenUnie in het stadsbestuur een verschil proberen te maken? Of iets met mij delen? Dat kan via Instagram (@harmjanvedder) of LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/harmjanvedder)

Gebedspunten

Als Enschede zitten we in een jaar van herdenken. Als eerste viert Enschede haar 700ste verjaardag. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, God is al 700 jaar trouw aan onze stad! Ook vieren we dit jaar 80 jaar vrijheid, iets wat voor ons soms heel gewoon voelt maar wat dat totaal niet is, ook als we kijken naar de rest van de wereld. Weinigen van ons kunnen zich zelf nog de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog herinneren, we moeten het doen met de verhalen van onze (over)(groot)ouders. Daarom is het goed toch stil te staan en dankbaar te zijn voor de vrijheid die lange tijd geleden ook voor ons land niet vanzelfsprekend was.

Daarnaast hebben we 13 mei ook stilgestaan bij de vuurwerkramp van 25 jaar geleden. De herdenking daarvan was indrukwekkend en extra duidelijk werd ook weer hoeveel mensen in de stad, mogelijk bent u dat zelf, nog kampen met de gevolgen van die verschrikkelijke dag. Bid voor troost en herstel van de Heilige Geest voor iedereen die hiermee worstelt. God kan ik de zwaarste pijn, troost en herstel geven. Dat zegt hij ook in psalm 81:8, de tekst die boven dit stuk staat, dat is een belofte uit Gods woord waar we Hem aan mogen herinneren. Dank en bid ook voor alle mensen die in de stad klaar staan om anderen een luisterend oor te bieden en mee te leven en te huilen.