Een van de grootste opgaven in de komende vijftien tot twintig jaar, is de vergrijzing die op ons afkomt. Vanaf een jaar of tachtig nemen gemiddeld de klachten en de hulpvraag toe. In die categorie vallen vanaf nu mensen uit de geboortegolf van na de oorlog. Dit stelt ons als samenleving voor een grote uitdaging. De zorgvraag neemt toe en het aantal mensen dat zorg kan bieden neemt af.
De ChristenUnie heeft al meer dan vier jaar gepleit om vanuit alle beleidsterreinen over vergrijzing na te denken. Voor wonen worden er mooie stappen gezet. Maar ook beleid rond mantelzorgondersteuning; respijtzorg; arbeidsmarkt; het in stand houden van je netwerk; betaalbaarheid van de zorg; en wat mag de inwoner nog van de gemeente verwachten in 2035, moeten nog uitgebreider op de agenda komen.
De afgelopen maanden zijn er verschillende avonden geweest waarin we verdieping hebben gezocht in een aantal onderwerpen. Daarnaast wordt er met inwoners een krant geschreven over vergrijzin, die breed in Enschede wordt verspreid. Richting de zomer en ook in de tweede helft van het jaar zullen we een aantal debatten hebben rond deze thema’s. Wilt u hier meer over weten of ons als fractie iets mee geven over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op. Er zijn zoveel facetten die bij vergrijzing bij elkaar komen dat mensen soms de moed verliezen. Als ChristenUnie blijven we ons inzetten dat mensen waardig oud kunnen worden in onze stad.
Hadassa Meijer, fractievoorzitter ChristenUnie Enschede