Nieuwsbrief 9 maart 2024

Enschede
Nieuwsbrief 9 maart 2024

Vergrijzing

Een van de grootste opgaven in de komende vijftien tot twintig jaar, is de vergrijzing die op ons afkomt. Vanaf een jaar of tachtig nemen gemiddeld de klachten en de hulpvraag toe. In die categorie vallen vanaf nu mensen uit de geboortegolf van na de oorlog. Dit stelt ons als samenleving voor een grote uitdaging. De zorgvraag neemt toe en het aantal mensen dat zorg kan bieden neemt af.

De ChristenUnie heeft al meer dan vier jaar gepleit om vanuit alle beleidsterreinen over vergrijzing na te denken. Voor wonen worden er mooie stappen gezet. Maar ook beleid rond mantelzorgondersteuning; respijtzorg; arbeidsmarkt; het in stand houden van je netwerk; betaalbaarheid van de zorg; en wat mag de inwoner nog van de gemeente verwachten in 2035, moeten nog uitgebreider op de agenda komen.

De afgelopen maanden zijn er verschillende avonden geweest waarin we verdieping hebben gezocht in een aantal onderwerpen. Daarnaast wordt er met inwoners een krant geschreven over vergrijzin, die breed in Enschede wordt verspreid. Richting de zomer en ook in de tweede helft van het jaar zullen we een aantal debatten hebben rond deze thema’s. Wilt u hier meer over weten of ons als fractie iets mee geven over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op. Er zijn zoveel facetten die bij vergrijzing bij elkaar komen dat mensen soms de moed verliezen. Als ChristenUnie blijven we ons inzetten dat mensen waardig oud kunnen worden in onze stad.

Hadassa Meijer, fractievoorzitter ChristenUnie Enschede

Uit de raadsvergadering

Maandag 4 maart bestond de agenda van de raadsvergadering uit een divers aantal onderwerpen. Twee onderwerpen sprongen er naar mijn mening echt uit en daar ga ik graag even wat verder op in.

Allereerst de besluitvorming over het voorstel voor een Referendumverordening. Dit was voorstel op initiatief vanuit de Raad zelf, met name vanuit de PVV. Het voorstel was in de vorige vergadering al besproken, maar toen staakten de stemmen. Meerdere raadsleden waren die avond verhinderd. Regel is dat bij het staken van de stemmen, even veel voor- als tegenstemmers, er tijdens de eerstvolgende raadsvergadering opnieuw gestemd dient te worden. Opnieuw stemmen stond dus op de vergadering van maandag 4 maart. De bespreking doe je in zo’n geval niet over, het gaat alleen over het stemmen. Deze keer werd het voorstel met een nipte meerderheid aangenomen. Het voorstel betreft (in het kort) het recht van kiesgerechtigde inwoners van onze stad om een verzoek in te dienen tot het houden van een referendum/volksraadpleging m.b.t. een raadsbesluit over een onderwerp van belang, dat nog ter besluitvorming voorligt bij de Raad. Het is dus niet achteraf corrigerend maar vooraf adviserend. Hierbij binden de raadsleden zich niet op voorhand aan de uitslag van het referendum. Als argumentatie voor deze verordening werden o.a. “meer daadwerkelijk participatie van inwoners” en “dichten van de kloof tussen politiek en inwoners” genoemd. De fractie van de ChristenUnie heeft tegen dit voorstel gestemd, met als belangrijkste reden dat wij van mening zijn dat je als politici moet investeren in de relatie/communicatie met de samenleving als je de kloof tussen politiek en inwoners wilt verkleinen, en niet in het plakken van een pleister in de vorm van het voorliggende referendumvoorstel. Doordat er geen sprake is van een “bindende” uitslag van het referendum, is de kans groot dat je op deze wijze alleen maar teleurstelling organiseert.

Een ander onderwerp op de agenda betrof acties vanuit de het Provinciaalbestuur m.b.t. de energietransitie (inzet zonnevelden, windmolens, etc.).  De Enschedese gemeenteraad heeft haar eigen beleid voor deze energietransitie vastgelegd in de Energievisie. Deze Energievisie is ook onze inbreng in het regionaal overleg over de energietransitie. Onderdeel van ons gemeentelijke beleid betrof bijvoorbeeld ook de gebiedsgerichte aanpak in de Broekheurne. De provincie dreigt met haar beleid hier nu dwars door heen te gaan, iets wat begrijpelijk en terecht veel commotie teweegbracht. De reacties in onze Raad liepen uiteen van “dan stoppen wij met alle overleggen” tot “laten we ons hier maar bij neerleggen en er het beste van proberen te maken”. Een ‘energieke’ discussie was het gevolg. Uiteindelijk is een voorstel van o.a. PvdA en ChristenUnie aangenomen waarin wordt opgeroepen om in ieder geval aan tafel te blijven zitten in de overleggen en stevig vast te houden aan de inhoudelijke voorstellen vanuit onze eigen Energievisie. Dit krijgt met zekerheid nog wel een vervolg.

Henri de Roode, raadslid

Oproep bijwonen brede fractie

De afgelopen tijd zijn er bij de brede fractievergaderingen (op donderdagavond) een aantal mensen aangesloten met interesse in de politiek. Om deze avonden wat meer toegankelijk te maken voor geïnteresseerde leden hebben we de opzet van deze vergaderingen een keer kritisch bekeken en hebben we besloten om de inhoud van de avond iets te veranderen. Dit houdt in dat we per avond kort de politieke actualiteit bespreken en daarna overgaan tot het uitdiepen van een specifiek thema.

De komende twee avonden en bijbehorende thema’s zijn:

  • 4 april – Omgevingsvisie
  • 25 april – Wonen

Mocht je interesse hebben om een avond bij te wonen mail dan naar: f.vanlimbeek@enschede.nl. Dan krijg je t.z.t. meer informatie over deze avonden toegestuurd. Voel je vrij slechts één avond aan te schuiven als het thema je interesseert, het is geen verplichting om vaker aan te schuiven.

Bijeenkomst nieuwe leden en aftrap cursus Geloof & Politiek

In februari hebben we een avond voor onze nieuwe leden georganiseerd en hebben we een start gemaakt met de cursus Geloof & Politiek. Bij Happy Italy begonnen we de avond goed met een kennismaking en lekker eten.

Aansluitend hebben we een bezoek gebracht aan het stadhuis, waar fractievoorzitter Hadassa een rondleiding gaf en allerlei interessante feitjes vertelde.

Leuk om elkaar zo te ontmoeten - iedereen bedankt voor jullie komst!

 

Kandidaat Europese verkiezingen

Mooi nieuws: vanuit Enschede hebben we een kandidaat voor de Europese verkiezingen!

Vanaf plek 12 op de (concept)lijst mag ik (Judith Koop) de komende maanden campagne gaan voeren voor de ChristenUnie Europa. En daar heb ik veel zin in! Want in Enschede merk je hoe concreet die internationale samenwerkingen zijn, denk bijvoorbeeld aan de samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie of aan de treinverbinding naar Dortmund en Münster. 

De ChristenUnie wil werken aan een veilig, duurzaam en rechtvaardig Europa. Vanuit die basis zijn er drie thema’s waar ik in de campagne mee bezig wil:

  • Internationale samenwerking - en dan met name in de regio.
  • Migratie - en dan het volledige verhaal: arbeid en asiel.
  • Digitale samenleving - en dan met een focus op digivaardigheid en leesvaardigheid.

Jullie hulp kan ik goed gebruiken in de campagne. Heb je een goed initiatief waar ik op werkbezoek moet? Of heb je een idee voor de campagne? Iets wat je me mee wilt geven? Laat het me vooral weten! Dat kan via InstagramTwitterFacebook en LinkedIn, maar natuurlijk ook telefonisch (+31 6 116 569 52). Bel of stuur een bericht, en we kunnen natuurlijk ook een keer koffiedrinken. Online helpt het als je een bericht van mij liket, een reactie plaatst of het deelt met anderen. 

En zet 6 juni in de agenda, want dan mogen we naar de stembus! Voor de ChristenUnie zijn dit belangrijke (en ook spannende!) verkiezingen. Ik kijk ernaar uit om me voor de ChristenUnie en vooral ook Enschede in te zetten de komende tijd. 

PS: Ook lokaal vormen we een campagneteam. Wil je daar meehelpen? Laat het me even weten en dan houd ik je op de hoogte!

Gebedspunten

Het is mooi om aan het begin van dit gebedsmoment stil te staan bij deze tekst. Neem de tijd om over deze tekst na te denken, lees eventueel de hele psalm. Kijk wat eruit springt voor jou persoonlijk. In de wetenschap dat Gods trouw de aarde vervuld, mogen wij Hem aanbidden, tot Hem bidden en danken.

In deze nieuwsbrief heeft u kunnen lezen over het thema vergrijzing. Op dit moment zijn er al zorgelijke geluiden over de zorg voor onze ouderen. Bidt dat hier oplossingen zullen worden gevonden waardoor mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast is er veel eenzaamheid onder ouderen, vraag God of er iemand is in uw omgeving voor wie u er kunt zijn.

Daarnaast willen we u te vragen te bidden en te danken voor het initiatief van Twente Arise, het is de bedoeling de komende maand zo veel mogelijk mensen in Twente te bereiken met het evangelie. Mocht u interesse hebben, dan kunt u meer informatie vinden op https://www.nations-arise.com/twente-arise.

Tot slot, het komt soms misschien wat cliché over, maar we willen u blijven oproepen te bidden voor wijsheid voor het college om juiste en rechtvaardige besluiten te nemen en voor de raad om deze besluiten eerlijk te kunnen beoordelen. Bidden voor de overheid is een opdracht uit de Bijbel, in 1 Tim 2:2, en er staat ook een mooie belofte bij: ‘opdat we rustig en ongestoord kunnen leven, in alle vroomheid en waardigheid’.