Nieuwsbrief 11 november 2023

Enschede
Nieuwsbrief 11 november 2023

Van de fractie

Lieve vrienden en vriendinnen van de ChristenUnie,

Nog anderhalve week en dan zijn de verkiezingen. We hopen natuurlijk dat u weer op de ChristenUnie stemt en met ons meebidt voor een goede uitslag. Verderop in de nieuwsbrief komt er nog een oproep om mee te gaan flyeren. Wie weet zien we elkaar dan!

Graag praten wij u verder bij over de afgelopen maand. Het was een drukke politieke maand waarin de begroting centraal stond. Afgelopen maandag is dat proces afgesloten met de algemene beschouwingen.
Als ChristenUnie hebben we stilgestaan bij zorgzame gemeenschappen en het vooruitzicht dat het college binnenkort komt met beleid voor de sociale basis in de wijken.
Daarnaast hebben we opnieuw aandacht gevraagd voor goed beleid rondom vergrijzing. De uitdaging die daarin op ons afkomt is heel groot. Daarom moeten we vanaf nu werken aan de goede randvoorwaarden als:

  • Mantelzorgondersteuning;
  • Eenzaamheidsbestrijding;
  • Reablement (hoe kunnen we de taken in huis zo inrichten dat het makkelijker wordt, bijvoorbeeld door de wasmachine op een verhoging plaatsen etc.);
  • Preventie (denk aan valpreventie);
  • Zorg en wonen;
  • Ontwikkelen van een bejaardentehuis 2.0;
  • Verbinden van zorg en welzijn;
  • En kijken waar we ondersteuning in groepsverband kunnen aanbieden, aangevuld door individuele ondersteuning.

Daarbij is het van belang om ook als stad het gesprek aan te gaan. Wat kunnen wij van de inwoner verwachten en wat mag onze inwoner van de gemeente verwachten? Hierbij hebben we gevraagd om een concrete aanpak voor nu, maar ook een visie naar de toekomst toe.
Heeft u hierover nog ideeën die u met ons wilt delen, of maakt u zich zorgen over deze onderwerpen, laat het ons dan weten.

Hadassa Meijer, fractievoorzitter

h.meijer@enschede.nl

Vanuit het bestuur

Beste leden, 

We hadden het al verwacht, maar november is inderdaad een drukke maand. De raadsleden zijn druk geweest met het voorbereiden van de behandeling van de najaarsbegroting en onze wethouder gaat ook heel Enschede en omstreken door op werkbezoek. En daarnaast is het natuurlijk verkiezingstijd. Daarom hier geen lang bericht, maar een overzicht van alle activiteiten die de komende tijd op de planning staan:

Dinsdag 14 november 2023 komt Mirjam Bikker naar Enschede voor Van Torentje naar Torentje. Je kunt je nog aanmelden

Zaterdag 18 november 2023 komt Sinterklaas in Enschede aan én gaan we flyeren in de stad. Wil je meehelpen? Stuur mij een berichtje (+31 6 116 569 52) en dan zorg ik ervoor dat je op de hoogte gehouden wordt. 

Maandag 20 november 2023 komen twee kandidaat-Kamerleden naar Enschede om het met ons te hebben over zorgzame gemeenschappen, en om ons te inspireren om in het leven van anderen het verschil te maken. En voor ons is het natuurlijk een mooie kans om hen te laten zien wat we in Enschede al doen. Meer informatie volgt snel, maar houd maandag 20 november de middag/avond in je agenda vrij!

Woensdag 22 november 2023 kunnen we stemmen, dus ga vooral naar de stembus of machtig iemand als je er zelf niet toe in staat bent.

Dinsdag 28 november 2023 zijn de verkiezingen over, maar komt Gert-Jan Segers naar Enschede voor het Veritas Forum met als thema ‘hoop doet leven’. Meer informatie is te vinden via deze link. 

Donderdag 7 december 2023 is de Algemene Ledenvergadering van de ChristenUnie Enschede. We starten om 19:30 en de locatie en agenda zullen later nog worden gedeeld. 

Een hele lijst met activiteiten! Fijn als u er (een gedeelte) bij kunt zijn. 

Hopelijk tot snel! 

Judith Koop, interim-voorzitter

Enschede als speelstad voor het WK Voetbal 2027

Samen met Duitsland en België heeft Nederland zich gekandideerd voor het organiseren van het WK Voetbal (vrouwen) in 2027. Daarbij is Enschede door de KNVB als speelstad geselecteerd. In de raadsvergadering van dinsdag 7 november heeft de gemeenteraad haar steun voor het “bid” uitgesproken. 

Eerder was Enschede actief als speelstad betrokken bij het EK voetbal voor vrouwen in 2017 en het WK voetbal voor mannen onder 20 in 2005. Beide keren was het een groot succes met veel aandacht en positieve uitstraling voor onze stad.

Toch zijn er ook wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. De totale kostenpost voor de gemeente Enschede kan oplopen tot 1,5 miljoen euro. De verwachting is dat dit grotendeels door het rijk gecompenseerd zal worden, maar door de demissionaire status van het kabinet wordt daar op dit moment geen formele uitspraak over gedaan. 

Daarnaast heet het formeel het FIFA Women’s Worldcup 2027 en deze organisatie, de FIFA, is niet in alle opzichten een organisatie waar je graag mee geassocieerd wilt worden, en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Wat dit laatste betreft is het voor de ChristenUnie belangrijk om als organiseerde landen en steden te laten zien dat een evenement als dit op een “nette” manier georganiseerd kan worden, waarbij sport en sportiviteit resulteren in een prachtig feest.

Henri de Roode, raadslid

AZC in Enschede

Donderdag 2 november maakte het college van burgemeester en wethouders de keuze bekend voor de locatie Parkweg 155-157 in Enschede-West voor de vestiging van een asielzoekerscentrum (azc).

De gemeenteraad besloot eerder dit jaar tot de opvang van maximaal 550 asielzoekers in Enschede, tot in ieder geval juli 2028. De fractie van de ChristenUnie is blij en dankbaar dat we dit besluit met een grote meerderheid van de raad konden nemen. Samen met andere partijen in de raad wilden we verantwoordelijkheid nemen en daadwerkelijk iets gaan doen om bij te dragen aan een oplossing voor, met name, de schrijnende situaties die zich in Ter Apel voordoen. Daarbij wilden we, vooruitlopend op de spreidingswet, ook de regie waar mogelijk zelf in handen houden.

Als eerste stap kreeg het college de opdracht om een geschikte locatie te vinden, dat lijkt nu gelukt. Enschede draagt met dit locatiebesluit de komende jaren flink bij aan de regionale opgave voor asielopvang en het oplossen van de landelijke asielcrisis. 

Eerder heeft de Enschedese samenleving laten zien dat ze haar bijdrage wil leveren bij asiel- en diverse andere vormen van (nood)opvang. Met name ook vanuit de kerken in onze stad werd op velerlei wijze bijgedragen aan de opvang. We hopen en verwachten dat dat ook deze keer te zien zal zijn. Ook als ChristenUnie dragen we graag ons steentje bij.

De verwachting is dat halverwege komend jaar de locatie in gebruik genomen kan worden.

Henri de Roode, raadslid

Koopzondagen

Afgelopen dinsdag heeft de PVV samen met D66 de discussie over koopzondagen weer aangezwengeld. We waren erg blij dat we als coalitiepartij hier bij de onderhandelingen goede afspraken over hebben gemaakt, en dat de coalitie de afspraken ook heeft gerespecteerd. We zien wel een discussie ontstaan om supermarkten en bakkers, etc. op de zondagochtend toe te staan om open te gaan. We blijven ons best doen zo lang mogelijk de zondagochtendrust te blijven handhaven, een moment van rust voor de stad om op adem te komen.

Hadassa Meijer, fractievoorzitter 

Van de wethouder

De week van de pleegzorg

Soms ontmoet je iemand die je niet snel zal vergeten. Ik mocht als wethouder pas op de thee bij Jeannette in Glanerbrug. Sinds haar pensioen vangt ze als crisispleegouder kinderen op die met spoed een plek nodig hebben. In haar halletje hangen de fotootjes van de kinderen die ze geholpen heeft. Steeds waren ze korte tijd bij haar. Het afscheid is moeilijk, maar ze draagt ze in haar hart mee, dat merk je aan alles. Ze is enorm gedreven om een verschil te maken in het leven van kinderen, en wil dit zolang het kan doen. En het hele dorp leeft met haar mee. Wat mag onze stad blij zijn met iemand als Jeanette!

Pleegouders zijn heel belangrijk. Het uitgangspunt is dat kinderen zoveel mogelijk thuis opgroeien. Soms is dat helaas (tijdelijk) niet mogelijk. Dan maakt pleegzorg een groot verschil. Mooi om Jeanette in het zonnetje te kunnen zetten. En met haar natuurlijk alle pleeggezinnen in Enschede.

👉 Ook belangstelling voor het pleegouderschap? Jarabee zoekt in Twente nog 36 gezinnen die hun huis willen openstellen. Wilt u meer weten? Mail dan naar pleegouders@jarabee.nl of kijk op de website. 



Meer aandacht voor kinderen bij echtscheiding

‘Er is meer actie nodig tegen de schadelijke gevolgen van echtscheidingen.’

Dat is een van de afspraken die dankzij de ChristenUnie in het coalitieakkoord staan. Voor mijzelf ook belangrijk. Ik was 14 jaar toen mijn ouders uit elkaar gingen. Dat is voor geen enkel kind een leuk moment, maar het is extra verdrietig als sommige ouders er een vechtscheiding van maken en kinderen daarin beklemd raken. Dat gebeurt helaas nog heel vaak. We zien dat kinderen en jongeren dat vaak nog jaren met zich mee dragen. 

Ik heb daarom een voorstel naar de raad gestuurd om 200.000 euro uit te trekken om de aanpak van complexe echtscheidingen de komende drie jaar te verbeteren in onze stad, een afspraak uit ons coalitieakkoord. 

We willen:

Bestaande hulp beter toegankelijk maken (zoals de gespreksgroepen voor kinderen in een echtscheidingssituatie).

Onderzoeken welke hulp nog mist en ervoor zorgen dat we dit aan het aanbod toevoegen.

Zorgen dat onze wijkteams nog beter kunnen helpen als een echtscheiding escaleert.

Eén duidelijke plek maken waar ouders hulp en advies kunnen krijgen bij echtscheidingsproblemen, via het familiehuis dat we aan het opzetten zijn in Enschede.

Dit is maar een klein begin. We willen het vraagstuk van echtscheidingen nog breder oppakken. Uit cijfers blijkt dat kinderen en jongeren in een echtscheidingssituatie ook een grotere kans hebben op problemen waarvoor jeugdhulp nodig is. Ik ben een plan aan het maken om de jeugdhulp in de stad te verbeteren. Daarbij bekijken we ook hoe we verder kunnen investeren in het ondersteunen van gezonde relaties. 

Wordt vervolgd dus!

Harmjan Vedder, wethouder

 

Gebedspunten

In de tekst bij dit gebedsstukje staat de vrede centraal. In deze wereld lijkt de vrede vaak ver weg, toch belooft Jezus ons zijn vrede en wat hij belooft, doet Hij ook. Bidt voor vrede in je eigen hart en voor wijsheid om bij te kunnen dragen aan de vrede in de wereld. Aansluitend op de vorige nieuwsbrief wil ik nogmaals de oproep doen om te blijven bidden voor de vrede van Jeruzalem. We zien dat ook in ons land de spanningen tussen groepen oplopen om het conflict in Israël. Bidt daarom ook voor vrede in onze samenleving en voor rustige en goede verkiezingen.

We zijn dankbaar dat Enschede met een AZC een bijdrage kan gaan leveren aan de opvang van vluchtelingen. Bidt dat we deze mensen gastvrij kunnen ontvangen en op kunnen nemen in onze stad.

Afgelopen weken stonden politiek in het teken van de begroting. Dat zijn altijd weer tijden waarin we extra stil staan bij waar de prioriteiten in onze stad liggen. We zijn dankbaar dat er extra geld is vrijgekomen voor drugspreventie. Bidt voor wijsheid bij het inrichten van drugspreventie, zodat dit ook daadwerkelijk voorkomt dat mensen drugs gaan gebruiken en verslaafd raken.