-

Nieuwsbrief 20 mei 2023

Enschede
Nieuwsbrief 20 mei 2023

Herdenken

De afgelopen weken hebben we met elkaar stil gestaan bij 4 en 5 mei en bij de herdenking van de vuurwerkramp op 13 mei. Herdenken is terugdenken en stil staan bij. Nadenken over hoe het nu is, en wat we leren van onze geschiedenis. Op 4 mei was er een indrukwekkende speech van Bert Woudstra, een overlevende van de oorlog, die op een bijzondere manier paralellen trok met de oorlog in Oekraïne. Zijn verhaal maakte opnieuw de relevantie duidelijk van het stilstaan bij ons verleden en dat we daarvan leren.
Op 13 mei stonden we stil bij de vuurwerkramp die onze stad 23 jaar geleden trof. Gedachten gaan terug naar toen, het verdriet, de paniek en onzekerheid. Ondertussen vulde mijn hart zich met dankbaarheid dat ik met mijn mooie gezin bij deze herdenking kon zijn.

Het is goed om met enige regelmaat stil te staan, te kijken naar je leven. Stel ik nog de goede prioriteiten, besteed ik mijn vrije tijd aan de dingen die ik het belangrijkste vind, of loopt de agenda vanzelf vol met zaken die anderen belangrijk vinden. Voor ons als politici is het ook goed om regelmatig van een afstandje te kijken naar wat er allemaal gebeurt, werken we nog aan de doelen die we hadden toen we begonnen, etc.

De tijd tot het zomerreces staat in het teken van financiële verantwoording en de begroting voor 2024. Wij willen dit biddend voorbereiden: wat is er nodig voor onze stad, wat hebben onze inwoners nodig?

Daarnaast willen we je vragen: als je met ideeën rondloopt of problemen in de stad ziet waar iets aan moet gebeuren, mail ons dan. We plannen graag een afspraak met je in.

Ik wens ons allen een goede, reflectieve tijd toe.

Hadassa Meijer, fractievoorzitter

https://www.tubantia.nl/enschede/bert-woudstra-joodse-overlevende-van-de-oorlog-tijdens-herdenking-in-enschede-laten-we-echt-elkaars-medemensen-zijn~a063306b2

 

Voorgangersoverleg

Op 13 april heeft het halfjaarlijkse voorgangersoverleg weer plaats gevonden. Omdat dit de donderdag na Pasen was, een redelijk drukke tijd voor voorgangers, waren we deze keer met wat minder aanwezigen. De relatief kleine groep gaf echter ruimte voor een diepgaand gesprek waarbij we over het thema vergrijzing hebben nagedacht. Het ging onder andere over eenzaamheid, die overigens onder alle leeftijdsgroepen voorkomt. We hebben met elkaar nagedacht over de rol die kerk en politiek hierin hebben en hoe we samen de individualisering van deze samenleving een halt kunnen toeroepen. Kunnen we de samenleving anders vormgeven?
Ondanks dat we daar in één lunch geen pasklaar antwoord op hebben gevonden, hebben we wel wat mooie initiatieven van kerken besproken. Het is mooi om te zien dat waar de ene kerk een mooi initiatief met ouderen bloeiend weet te krijgen een andere kerk zich juist weer meer richt op de jongvolwassenen. Daarnaast proberen we als ChristenUnie de thema’s vergrijzing en eenzaamheid ook politiek op de agenda te krijgen. Het is mooi om te zien dat we zo allemaal op onze eigen plek toch concreet allemaal een onderdeel van het lichaam van Christus kunnen zijn en het is bemoedigend om elkaars verhalen te horen.

Frieda van Limbeek

 

Een stormachtige raadsvergadering!

Wind en water, alle ingrediënten voor een echte storm, stonden maandag 15 mei op de raadsagenda. En ja hoor, een fikse storm werd het!

Allereerst de wind. Op de agenda stond het voorstel om zoekgebieden voor windenergie langs de N18, met name in de omgeving Usselo/Boekelo, voorlopig en indicatief aan te wijzen. Definitieve aanwijzing van zoekgebieden zal plaatsvinden zodra de nieuwe landelijke normen voor windturbines zijn vast gesteld. Door de provincie voor 1 juli as hiervan op de hoogte te stellen willen we voorkomen dat de provincie de regie m.b.t. windenergie overneemt. Deze zoekgebieden zijn, inclusief het voorbehoud m.b.t. onderzoek naar gezondheidsrisico’s en nieuwe normen, al eerder bij de Energievisie (eind 2021) en de RES 1.0 vastgesteld. Dus in die zin was dit niet veel nieuws. Wat tot de nodige beroering leidde was enerzijds de gevolgde procedure van behandeling in de Raad en de hoeveelheid brieven die we als raadsleden ontvingen van omwonenden van het zoekgebied. Doordat dit raadsvoorstel niet eerst in een commissie werd besproken was er geen mogelijkheid voor insprekers en vonden een aantal partijen dat er geen gelegenheid was geweest om goed aan “oordeelsvorming voor besluitvorming” te doen.
Op zichzelf een terechte constatering, maar omdat het in dit geval een herbevestiging van een eerder genomen raadsbesluit betrof en dus geen nieuw beleid, konden wij ons achter deze wat bijzondere wijze van behandeling scharen en het raadsvoorstel steunen. Maar het had veel voeten in de aarde om tot behandeling en stemming hierover te komen. Uiteindelijk werd het raadsvoorstel met een kleine meerderheid aangenomen.

Dan het water, of beter gezegd het zwemwater in het nieuw te bouwen zwembad. Al sinds 2017 zijn we als raad bezig met het zoeken naar een vervanging voor het Aquadrome. In de afgelopen jaren zijn we na meerdere besprekingen in de raad en brede participatie met gebruikers zoals verenigingen, doelgroepen e.a. op een ontwerp voor het nieuwe zwembad uitgekomen voor een bedrag van rond de 18 miljoen euro. De investering en de bouw zou door Sportaal, die de exploitatie van diverse sportvoorzieningen voor de gemeente Enschede uitvoert, worden verzorgd. In de afgelopen periode is hiervoor een aanbesteding uitgevoerd. Uiteindelijk bleek het vanwege financiële redenen niet mogelijk dat Sportaal zelf de investering kon doen. Bovendien werden we geconfronteerd met fors gestegen bouwkosten . Alles bij elkaar leidde dit tot een noodzakelijke investering van 30 miljoen euro. Een dikke tegenvaller die zou leiden tot een extra jaarlijkse kostenpost van 360.000 euro. Verklaarbaar, maar wel een dikke meloen om door te slikken!
De discussie liep hoog op in de raad, met name omdat het voorstel door het college zonder dekking voor de extra jaarlijkse kosten naar de raad was gestuurd. Dekking zou moeten worden gevonden tijdens behandeling van de komende zomernota. Echt financieel solide kun je dit niet noemen, maar omdat de gunning van de aanbesteding op korte termijn moest plaatsvinden was het voorstel op deze wijze en op dit moment naar de raad gestuurd. Niet aannemen van dit voorstel zou tot gevolg hebben dat er, in ieder geval voorlopig, geen nieuw zwembad komt. Dat vooruitzicht vonden wij onacceptabel, de grootste stad van Overijssel op termijn zonder zwemwater, is niet voor te stellen! Felle discussies in de raad waarbij de coalitiepartijen door afwezigheid van drie BBE raadsleden bij de stemming in de minderheid waren, leidde uiteindelijk tot het wegstemmen van dit raadsvoorstel.
Kortom, een woelige vergadering die uiteindelijk meer dan een storm in een glas water betrof.

Henri de Roode, raadslid

Zes weken wethouderschap

Ik stond een paar weken terug tussen de metalen bedden van de winternachtopvang te praten met Martine, Kitty en Monique. Voor het eerst deze winter was hun opvang de hele winter open, in plaats van alleen als het ernstig vriest. Een mooie afspraak uit het coalitieakkoord, maar het zorgt er vooral ook voor dat Martine, Kitty en Monique een verschil kunnen maken in de levens van anderen. Het lukt hen nu beter om de mensen die in de winternachtopvang slapen ook verder te helpen. Het is slechts een van de vele bezoekjes die ik in mijn eerste zes weken als wethouder mocht afleggen. Steeds kom ik bijzondere mensen tegen, die bijzondere dingen doen.

Hoeveel indruk al die verhalen op me hebben gemaakt merkte ik op 4 mei. Ik mocht een toespraak houden en een krans leggen bij het monument op het Heldersplein in Glanerbrug. Met een paar honderd mensen stonden we stil bij de vernietigende kracht van oorlog. De predikant van Glanerbrug vertelde over Dietrich Bonhoeffer, die niet wegkeek, maar bleef opkomen voor het goede. Hij betaalde er de ultieme prijs voor. Zijn standvastigheid en geloof maken tot op de dag van vandaag grote indruk. En leren ons dat God door elk kwaad heen werkt, in mensen en tussen mensen.

Glanerbrug

We leven in vrede en vrijheid, en dat mag ons dankbaar maken. Maar het verplicht ook. Ook nu zijn mensen nodig die opstaan en het goede doen. Wat ben ik dan trots op de vele mensen in onze stad die elke dag een verschil maken in het leven van jonge en kwetsbare mensen. In de winternachtopvang, in onze vrouwenopvang, in onze jeugdzorginstellingen, op onze scholen, in de wijken en op al die andere plekken. Dat maakt me bescheiden, maar ook vastberaden om als wethouder voor o.a. die onderwerpen, samen met onze geweldige fractie, hetzelfde te doen. Biddend en op hoop van zegen.

Wilt u iets met mij delen? Mail dan naar h.vedder@enschede.nl

Harmjan Vedder, wethouder

 

Van het bestuur

Het is alweer eind mei en de tijd vliegt voorbij. Tijdens Hemelvaartsdag mochten we gedenken dat Jezus is opgevaren naar God, zijn Vader in de hemel. We mogen nu uitkijken naar de viering van Pinksteren.

Tijdens de ALV in april hebben we afscheid genomen van Frieda van Limbeek als bestuurslid en haar succes gewenst met haar werk als fractievertegenwoordiger. We hebben Harmjan nogmaals gefeliciteerd met zijn benoeming als wethouder.

We zijn blij dat Judith Koop het bestuur wil gaan versterken. Zij heeft vorig jaar actief meegedraaid in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen en is ook al een tijdje actief betrokken bij de fractie.

Het bestuur kan nog wel wat aanvulling gebruiken en we zijn op zoek naar versterking van leden met enige bestuurservaring. Een korte motivatie en beschrijving van eerdere bestuursactiviteiten mag worden gestuurd naar secretaris@enschede.christenunie.nl.

Aansluitend aan de ALV hebben we een avond voor onze achterban en daarbuiten georganiseerd over minimaliseren. Spreekster was Gera van den Berg, bekend van haar boek over minimaliseren in het gezin. Ook is zij adviseur van particulieren en organisaties op het gebied van duurzaamheid.
Gera vertelde ons dat minimaliseren niet draait om een zo leeg mogelijk huis en zo min mogelijk kopen of met schuldgevoel in een winkel staan. Wel nam ze ons in haar inspirerende verhaal mee in manieren om met onze voetafdruk impact te maken. Een aanrader is de test op mijnverborgenimpact.nl. En ze raadt ons aan om start met het maken van kleine stappen: neem bijvoorbeeld je eigen mok mee om wegwerpbekers op werk te vermijden en voer je internet zoekopdrachten uit via Ecosia in plaats van Google.

Heb jij ideeën voor andere activiteiten die de ChristenUnie Enschede dit jaar nog kan organiseren? Laat het ons weten via secretaris@enschede.christenunie.nl!

Namens het bestuur, Judith Koop en Jeannette Brink

Gebedspunten

Afgelopen fractievergadering zijn we begonnen met de tekst van Psalm 1. We hebben erover nagedacht waar we onze inspiratie vandaan halen. Gods Woord is de leidraad voor ons in de politiek. Het is goed om aan het begin van dit gebed ook persoonlijk stil te staan bij deze tekst en te bedenken waar u inspiratie vandaan haalt voor uw persoonlijke leven.

Op politiek gebied zijn er een aantal gebedspunten:
Als eerste zijn we dankbaar voor de stappen die er gezet zijn op het dossier van asiel. Het lijkt erop dat er binnenkort asielzoekers in onze stad komen en we zijn dankbaar voor de bijeenkomst van de XIE waarbij er ook al is nagedacht over een warm welkom voor deze mensen. Bid dat er ook regionaal snel duidelijkheid komt waardoor de voorgenomen plannen uitgewerkt kunnen worden en er wordt voorkomen dat mensen op straat moeten slapen.
We willen u vragen te danken voor alle ambtenaren en mensen die uitwerking geven aan het beleid wat politiek wordt bedacht. Toch zijn daar ook zorgen over plekken die niet ingevuld lijken te kunnen worden. Bid daarom dat er goede mensen gevonden worden die in deze stad praktisch de uitvoering kunnen geven aan cruciale punten in het beleid.

De begroting voor het volgende jaar moet weer worden gemaakt. Bidt voor wijsheid in de afwegingen die hierbij moeten worden gemaakt zodat de juiste prioriteiten gesteld kunnen worden in het gemeentebeleid.

Als laatste willen we u specifiek deze maand mei vragen te bidden voor mensen die nog steeds worstelen met verlies, door bijv. oorlogen of de vuurwerkramp.