Toekomst Twence

20170404 Twencedinsdag 04 april 2017 22:12

De ChristenUnie reageert op het raadsvoorstel over de toekomst van het afvalverwerkingsbedrijf Twence.

Wim Tekkelenburg, fractievoorzitter ChristenUnie blikt eerst terug op het ontstaan van Twence. Dit bedrijf is ooit opgericht om het afval uit de regio Twente te verwerken. Wanneer hij terugkijkt naar de oprichting van AVI Twence kan Tekkelenburg niet anders zeggen dan dat er een prachtige ontwikkeling heeft plaatst gevonden! Niet alleen wordt afval gescheiden en hergebruikt maar ook wordt energie gewonnen uit afval.

Twence heeft samen met Twente Milieu er voor gezorgd dat het imago van de afvalsector positief is veranderd. Afval is niet langer een berg troep meer maar ook grondstof voor bijvoorbeeld energie.

Met Twence heeft de regio gereedschap in handen om haar afvalstromen te verwerken maar ook om verborgen energie niet verloren te laten gaan.  Volop gelegenheid voor innovatie initiatieven.

Tekkelenburg: “Je mag het haast als een cadeau zien dat dit bedrijf zich zo goed ontwikkeld heeft.”

De raad van Enschede ontving een voorstel van het college met 5 toekomstscenario’s. Moet Twence enkel nog ‘afval verbranden’ of krijgt het bedrijf ook ruimte voor ontwikkeling. En komt er een samenwerking met Münster? Tot slot kan Twence ook worden verkocht.

Het college adviseert scenario 3 uit te voeren: Twence als duurzaamheidsbevorderaar met aandeelhouderschap van Stadt Münster.  Münster wil graag aansluiten bij de aandeelhouders van Twence.

De duurzaamheidsdoelstellingen van Münster en van Twente sluiten in intentie op elkaar aan en kunnen door samenwerking stevig versterkt worden. Een win/win situatie.

De ChristenUnie ziet scenario 3 graag verder uitgewerkt. Vanzelfsprekend met een heldere paragraaf over eventuele risico´s. Tekkelenburg vraagt de wethouder naar het vervolgproces. Hij is benieuwd wanneer de raad weer informatie krijgt en op welke wijze de raad nog invloed kan uitoefenen.

« Terug

Archief > 2017 > april

Geen berichten gevonden