Vaneker bezorgt raad fikse hoofdpijn - TCTubantia 5 juli 2011

dinsdag 05 juli 2011 10:08

ENSCHEDE – De kritiek vanuit de raad op het college was gisteravond breed en niet mals. Bij de ontwikkeling van het plan Vaneker (ten noorden van de stad) is het college fors tekortgeschoten. Belangrijkste punt van kritiek: de gebrekkige wijze waarop de raad geïnformeerd is over de voortgang van dit project, waarin al vele miljoenen zijn gestopt. D66-voorman Evert Westerbeek had al wel een advies voor de wethouder die volgende week het bestemmingsplan voor Het Vaneker mag verdedigen. „Ik verwacht dat hij het boetekleed aantrekt!” In de stedelijke commissie beperkte de discussie zich tot het rapport dat de Rekenkamer heeft laten maken over de ontwikkeling van Het Vaneker. Of beter gezegd, het gebrek aan ontwikkeling. De conclusies van de Rekenkamer zijn pijnlijk voor het college. Zo is de raad ‘voortdurend niet expliciet geïnformeerd’ en werd de ‘ raad beperkt in haar controlerende functie’.
Al met al is de raad nooit helder gemaakt wat de verwachte kosten, opbrengsten en ook de risico’s van Het Vaneker zijn. Sterker nog: ten onrechte meldde het college dat de ontwikkeling van Het Vaneker nu al ruim 35 miljoen euro heeft gekost. Een beeld dat niet klopt met de werkelijkheid, want bij die 35 miljoen heeft het college ook de aankoop van het Zuidkamp meegerekend. Dit onderdeel van het project, gelegen op het terrein van de voormalige vliegbasis, is echter nog steeds niet aangekocht.
Het rapport van de Rekenkamer maakte veel kritiek los op de handelwijze van het college. Laurens van Lier (PvdA) noemde het ‘meer dan vervelend’ dat de raad zo slecht op de hoogte is gehouden. „Het college heeft verzuimd zijn actieve informatieplicht te gebruiken.” Maar ook het CDA, GroenLinks, de SP en de Christen-Unie toonden zich erg ongelukkig met de hele gang van zaken. „We zijn in een fuik gezwommen waarin we steeds meer verstrikt zijn geraakt”, constateerde Jurgen van Houdt (CU).
Een gevoel waarin Evert Westerbeek (D66) zich ook wel kon herkennen. „Elke keer als we naar de voortgang vroegen, kregen we te horen dat er nog geen onomkeerbare besluiten waren genomen. Als je wilt bijsturen, word je elke keer met de tekorten geconstateerd. Dat is de fuik waarin we zitten. Met de gefaseerde ontwikkeling van Het Vaneker kozen we voor een gedurfde aanpak. We staken onze nek uit en daar heb ik nu hoofdpijn van.”
Of het college ook een kater overhoudt aan Het Vaneker moet komende maandag blijken. Dan wordt de raad gevraagd in te stemmen met een bestemmingsplan voor de eerste fase. Aardig is vooral de vraag welke wethouder het boetekleed aantrekt: stadsdeelwethouder Hans van Agteren of Jeroen Hatenboer, die grondzaken in zijn portefeuille heeft.

« Terug

Archief > 2011 > juli

Geen berichten gevonden