Nieuwsbrief 6-13

maandag 12 juni 2006 12:00

Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede

Juni 2006 - jaargang 6, nummer 13

Inhoud: 

 

    • Hoe racistisch is Enschede?

       

    • Het gat muziekcluster gedicht; extra kosten €11.600.000!

       

    • Subsidie halen in Den Haag

       

    • Bouwen in Zuid

       

    • Bestuurswisseling

       

    • Burgerforum Kiesstelsel – deel 2

      en verder:
       
    • Bekijk onze nieuwe website!
    • Contact
    • Colofon

       


Hoe racistisch is Enschede?

 

 

Onlangs konden we het lezen in de krant. Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking is zeer negatief over allochtonen. Tien procent is zelfs uitgesproken racistisch. Bijna de helft van de Nederlanders is bang voor de Islam. Harde resultaten, waar je niet vrolijk van wordt.

 

 

De resultaten komen uit een racismeonderzoek van de Geassocieerde Pers Diensten dat werd afgenomen onder 1.020 respondenten via het internet. De respondenten zijn tussen 15 en 65 jaar en representatief voor de Nederlandse bevolking. Het onderzoek richtte zich op de racistische denkbeelden van Nederlanders, niet op daden. In het afgelopen jaar hebben we alleen meerdere keren gezien hoe snel die stap gemaakt wordt.

 

 

 

Racisme-onderzoek voor Enschede?

 

Maar hoe staan we er voor in Enschede? Is het misschien tijd voor een onderzoek op Enschedees niveau? Tijdens campagnetijd hebben we veel contact gehad met migranten- en zelforganisaties. Zij wezen bijvoorbeeld op problemen die allochtonen ondervinden bij het vinden van stageplekken en banen, op problemen met de taal en met het begrijpen van de cultuur. Tot uitbarstingen van racisme is het hier gelukkig nog niet gekomen. Toch blijven deze resultaten zorgelijk. Waarom zou de mening van Enschedeërs afwijken van die van de gemiddelde Nederlander? Wat ons betreft, mag een dergelijk onderzoek er komen.

 

 

Toekomstvisie 

 

Over anderhalve week praat de gemeenteraad over de toekomst van de stad. Waar willen we naar toe? Hoe moet de stad er in 2030 uit zien? Wat ons betreft zijn de maatschappelijke ontwikkelingen rond racisme en integratie een van de topics om in de gaten te houden.

 

 

Bernard Veldkamp, fractievoorzitter

 

b.p.veldkamp@enschede.nl

 


Het gat muziekcluster gedicht; extra kosten €11.600.000!

 

 

Basalt Bouwadvies heeft uitgerekend dat het muziekcluster gebouwd moet kunnen worden voor €25.000.000 dat is €3.500.000 meer dan de gemeente in eerste instantie had begroot. Om een aannemer bereid te vinden het muziekcluster voor dit bedrag te bouwen, waren er nog wel een aantal bezuinigingen nodig. De gemeenteraad vond niet alle bezuinigingen even acceptabel, vooral niet als die ten koste gingen van de duurzaamheid. Het definitieve voorstel kwam daarom neer op een extra investering van €3.800.000 in het muziekcluster.

 

 

Onduidelijke en dure dekking

 

Wat overbleef was de dekking van dit verhaal. Het heeft wat moeite gekost, maar uiteindelijk is duidelijk geworden hoe deze plannen worden gefinancierd. Normaal gesproken zou een dergelijke investering worden doorberekend aan de gebruiker. Dat is bij het muziekcluster ongewenst. De constructie is daarom dat de gemeente Enschede de extra huur van €290.000 per jaar gaat betalen tot het gebouw afgeschreven is in 2049; extra kosten €11.600.000. De ChristenUnie vindt het jammer van dat een investering van €3.800.000 op deze manier wordt gefinancierd. We waren als stad een stuk goedkoper uit geweest als dit via een eenmalige storting opgelost had kunnen worden.

 

 

Bernard Veldkamp, fractievoorzitter

 

b.p.veldkamp@enschede.nl

 


Subsidie halen in Den Haag

 

 

Maandag 29-05 heeft de gemeenteraad een voorstel aangenomen om subsidie aan te vragen in Den Haag voor twee spoortunneltjes. Een bij het station en een bij de Euregio. Vanuit de subsidiepot Spoorse Doorsnijdingen zouden 25% van de kosten gedekt kunnen worden. Dat is mooi meegenomen aangezien de gemeente Enschede nog steeds de contractuele verplichting heeft richting ProRail om kruisingen met het spoor naar Gronau ongelijkvloers te maken.

 

 

Druppel op een gloeiende plaat

 

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet er een sluitende begroting liggen voor de overige 75%. Daarbij praten we over een bedrag van €4.305.000. Dat geld hebben we niet in Enschede. Dus als we de subsidie binnenhalen, is het nog maar zeer de vraag hoe we nu verder moeten. Voorlopig is besloten dat de dekking moet komen uit hetzelfde spaarpotje waaruit we bijvoorbeeld ook de verdubbeling van de Auke Vleerstraat en de HOV assen willen financieren.

 

 

In totaal praten we hier over plannen die €60.000.000 gaan kosten en we moeten nog beginnen met sparen. De ChristenUnie is niet onverdeeld enthousiast over dit verhaal. We begrijpen dat het binnenhalen van deze subsidie onze financiële problemen op het gebied van infrastructuur een stukje kleiner maakt. De vraag blijft alleen of er straks geen spoortunneltjes aangelegd gaan worden terwijl dat inhoudt dat er geen geld overblijft om de werkelijke verkeersproblemen aan te pakken.

 

 

Bernard Veldkamp, fractievoorzitter

 

b.p.veldkamp@enschede.nl

 


Bouwen in Zuid

 

 

Onlangs ben ik voor het eerst naar een vergadering geweest van stadsdeelcommissie Zuid. De vergadering begon met een rondleiding door Stroinkslanden Zuid. Ik ken de wijk al wat langer, maar het blijft verrassend als mensen die er dagelijks werken je rondleiden.

 

 

Tijdens de vergadering werd duidelijk dat er de komende jaren veel gaat gebeuren in Zuid. De wijk het Brunink wordt verder ontwikkeld. Begin juni wordt het convenant gesloten voor een grootschalige herstructurering van Wesselerbrink-Noord. Dit jaar nog start een groot project om te investeren in Stroinkslanden-Zuid. Ten slotte zullen in juli de plannen worden gepresenteerd voor Winkelcentrum Zuid. De ChristenUnie is blij met de kwaliteitsimpuls die wordt gegeven aan Enschede-Zuid. Het is een mooie wijk, maar hij is 35 jaar geleden gebouwd. De uitdaging wordt nu om al deze projecten in samenspraak met de burgers en zonder al te veel overlast tot een goed einde te brengen.

 

 

Bernard Veldkamp, fractievoorzitter

 

b.p.veldkamp@enschede.nl

 


Bestuurswisseling

 

 

Binnen het bestuur van de kiesvereniging heeft eind mei een wisseling van de wacht plaatsgevonden. Francijn Brouwer, de spil van de vereniging, is verhuist naar Zoetermeer. Dit in verband met het werk van Martijn in Delft. Haar werkzaamheden zullen worden overgenomen door Arjan Vos, ons bekend als redacteur van de informatief.

 

 

Binnen het bestuur was Francijn de spil, de olie waardoor de zaken vlot bleven verlopen. Zo terugkijkend op de afgelopen periode dringt zich steeds nadrukkelijker het beeld op van een duizendpoot in grote hectiek. De verkiezingen zijn natuurlijk altijd al een hectisch gebeuren. Met een dagelijks bestuur, dat zo ineens in het diepe gegooid werd, was het allemaal extra spannend. Juist Francijn stond in deze tijd op als de persoon die er in slaagde om het overzicht te bewaren. Als bestuur zijn we blij en dankbaar voor alles wat Francijn voor de ChristenUnie te Enschede heeft betekend. We wensen Francijn, Martijn en kinderen een goede tijd toe in Zoetermeer onder de leiding en zegen van onze Hemelse Vader.

 

 

Namens het bestuur, Peter Jan van Tuil, waarnemend voorzitter

 

pjtuil@home.nl

 


Burgerforum Kiesstelsel – deel 2

 

 

In mijn eerste bijdrage beschreef ik hoe een kiesstelsel is opgebouwd, en hoe kiesstelsels zijn in te delen in “families”. Met deze gegevens kunnen we al een behoorlijk eind komen. De volgende bijeenkomst handelde over de gevolgen van de verschillende kiesstelsels. Het zal duidelijk zijn dat een verandering in een kiesstelsel niet zonder gevolgen blijft.

 

 

Gevolgen van kiesstelsels

 

Om de zaak enigszins te rangschikken werden de gevolgen in acht categorieën verdeeld:

 

               I.      Evenredigheid

 

             II.      Aantal politieke partijen

 

            III.      Kabinetsformatie en stabiliteit regering

 

          IV.      Opkomst bij verkiezingen

 

            V.      Afspiegeling in de Tweede Kamer

 

          VI.      Regionale spreiding en regionale binding

 

         VII.      Activiteiten van parlementariërs

 

       VIII.      Functioneren fracties en politieke partijen

 

 

Bij elke verandering moeten wij ons afvragen hoe belangrijk wij het vinden om een bepaald effect te bereiken.

 

 

              I.      Evenredigheid

 

Vinden wij het belangrijk dat het percentage stemmen dat een partij heeft gehaald ongeveer gelijk is aan het percentage zetels dat de partij in de tweede kamer krijgt? Die vraag moeten we onder ogen zien.

 

 

            II.      Aantal partijen

 

Dit effect moet toch even kort toegelicht worden er zijn drie manieren waarop we tegen de partijen kunnen aankijken

 

  • Partijen die meedoen aan de verkiezingen

     

  • Partijen die in de (Tweede) kamer komen.

     

  • Effectieve partijen in het parlement.

     

Effectieve partijen zijn partijen die qua omvang een factor van betekenis vormen. Het kiesstelsel heeft voornamelijk invloed op het aantal effectieve partijen.

 

 

          III.      Kabinetsformatie en stabiliteit

 

Wanneer er veel partijen zijn dan is het nodig om een coalitie regering te vormen. Dit vraagt over het algemeen redelijk wat tijd. Ook is een kabinet van meerdere partijen minder stabiel dan een kabinet van 1 partij. Hoe belangrijk vinden we het dat er snel een nieuw kabinet komt? Hoe belangrijk vinden we het dat een kabinet niet snel valt? In Nederland duurden coalitieonderhandelingen na 1945 gemiddeld 72 dagen, de kabinetsduur was gemiddeld 2,5 jaar.

 

 

          IV.      Opkomst

 

Wanneer de kiezer het idee heeft dat het uitbrengen van een stem er iets toe doet dan is deze eerder geneigd om zijn stem ook uit te brengen. Ook een opkomstplicht is iets wat de opkomst hoog doet uitvallen. Wellicht dat er dan meer blanco stemmen worden uitgebracht.

 

 

            V.      Afspiegeling

 

Als de bevolking van Nederland zich wil herkennen in de Tweede Kamer dan is het van belang dat de Tweede Kamer niet alleen bestaat uit brildragende mannen van 55 jaar met een beginnend buikje en een grijze kuif. Zo kan men het belangrijk vinden, en dit wordt vanuit de overheid ook wel gestimuleerd, dat er ook vrouwen en allochtonen in de Tweede Kamer zitting hebben. Kortom de Tweede Kamer zou een afspiegeling moeten zijn van de bevolking. In sommige landen wordt bij kieswet bepaald dat een partij de lijst moet opbouwen door om en om de kandidaten van verschillende sekse te laten zijn.

 

 

          VI.      Regionaal contact

 

Het is lastig in kaart te brengen wat de invloed van een kiesstelsel is op regionale binding. In Nederland is niet elke regio vertegenwoordigd naar inwoneraantal. Zo zijn Noord- en Zuid-Holland bijvoorbeeld oververtegenwoordigd in de Tweede Kamer en Gelderland en Noord- Brabant ondervertegenwoordigd.

 

 

        VII.      Parlementsleden

 

De parlementariër kan zich richten op:

 

1)       de partij en de fractie

 

2)       de kiezers

 

3)       hun eigen ideeën

 

In Nederland is er een zeer sterke oriëntatie op de partij en de kiezers van de partij. In sommige andere landen is dit minder, daar is de parlementariër gericht op het hele district of het hele land.

 

 

      VIII.      Partijen en fracties

 

Voor een partij is het van belang dat nadat het verkiezingsprogramma is geschreven dat er de juiste kandidaten bij gekozen worden. Je kunt door de volgorde van de kandidaten een bepaald soort specialist hoog op de lijst zetten. Vooral op punten waarmee de partij voor het voetlicht wil treden is dit van belang. In dit verband moten we ook denken aan een begrip als fractiediscipline. Willen we dat of juist niet? En komt dat alleen voor bij stelsels met evenredige vertegenwoordiging of komt het ook bij districten voor?

 

 

Afsluitend

 

Aan het eind van het scholingsweekend mochten de burgerforumleden aangeven wat er niet mocht veranderen, en wat juist wel. Uit de uitslag een scholingsweekend later bleek dat een overgrote meerderheid in ieder geval evenredigheid belangrijk vindt. De mate van evenredigheid is nog wel een punt van discussie. Over de rest waren de meningen meer verdeeld.

 

 

Contact

 

Wanneer u meer wil weten over het Burgerforum Kiesstelsel kunt u terecht op de website: www.nederlandpraatmee.nl. Verder kunt u op het forum uw mening ventileren, dan wel de discussie volgen zoals die zich op dit moment voltrekt. Ook kunt/mag u mij gerust mailen. Daarnaast ben ik natuurlijk ook persoonlijk hierop aanspreekbaar.

 

 

Peter-Jan van Tuil, lid Burgerforum Kiesstelsel

 

p.tuil@burgerforumkiesstelsel.nl

 


Ledenforum over het burgerforum

 

 

Peter Jan van Tuil heeft speciaal voor ChristenUnie leden een forum opgericht waar men kan discussiëren over het kiesstelsel en hem van input kan voorzien voor zijn bijdragen in het Burgerforum. Vooralsnog zal dit forum alleen hierop gericht zijn. Op korte termijn zal dit een forum worden gericht op onze achterban, waar men de fractie van input kan voorzien.  

 

 

>> Ga hier naar het nieuwe ledenforum van de ChristenUnie Enschede en praat mee!

 

 

Redactie Nieuwsbrief 

 

j.v.houdt@enschede.nl of nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl

 


Bekijk onze nieuwe website!

 

 

 

Op onze volledig vernieuwde website www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie van de fractie en het bestuur van de ChristenUnie Enschede. Maar ook de agenda, standpunten, contact-informatie en een steeds rijker wordend archief. Daarnaast kunt u zich hier aanmelden als lid om ons werk te ondersteunen.

 


We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar www.enschede.christenunie.nl, blijf op de hoogte van ons werk en denk mee.

 


Redactie Nieuwsbrief 

 

j.v.houdt@enschede.nl of nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl

 


Contact

 

Fractie

 

Bestuur

 

Internet

 


Colofon

 

 

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. © Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan.

 


Archief Nieuwsbrief

 

De verschenen Nieuwsbrieven zijn op internet te vinden op: www.enschede.christenunie.nl

 


Aanmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief

 

Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonder op de startpagina, of stuur een mailtje naar j.v.houdt@enschede.nl

 


« Terug

Archief > 2006 > juni

Geen berichten gevonden