Nieuwsbrief 6-4

zaterdag 03 december 2005 23:54

Inhoud:> Verkiezingsprogramma en kandidatenlijst vastgesteld
> Voor elkaar!
> Op bezoek bij christen-migranten
> Een compliment met een staartje
> Najaarsnota 2005: een positief saldo
> ChristenUnie doet mee aan stemwijzer
> Woonoverlast wordt aangepakt...
> ...maar Tubantia slaat de plank helemaal mis!
> Staatssecretaris Van Hoof te gast in Enschede
> Openbare verlichting belicht
> De ChristenUnie in de media

december 2005 - jaargang 6, nummer 4

 
Inhoud: 
    • Verkiezingsprogramma en kandidatenlijst vastgesteld
    • Voor elkaar!
    • Op bezoek bij christen-migranten
    • Een compliment met een staartje 
    • Najaarsnota 2005: een positief saldo 
    • ChristenUnie doet mee aan stemwijzer
    • Woonoverlast wordt aangepakt...
    • ...maar Tubantia slaat de plank helemaal mis!
    • Staatssecretaris Van Hoof te gast in Enschede
    • Openbare verlichting belicht
    • De ChristenUnie in de media
  • en verder:
    • Bekijk onze website 
    • Agenda 
    • Contact
    • Colofon
    • Aan/afmelden

 


Verkiezingsprogramma en kandidatenlijst vastgesteld

 

Op 16 november 2005 heeft de ledenvergadering zich gebogen over de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006.

Kandidatenlijst
Na een stemming is de kandidatenlijst in de volgende vorm vastgesteld:

1. Tymon de Weger
2. Hadassa Meijer-Ytsma
3. Bernard Veldkamp
4. Jurgen van Houdt
5. Han ter Horst
6. Wim Tekkelenburg
7. Ernst Hooiveld
8. Pieter Cnossen
9. Sylvie Berens
10. Fargo Bonder-Timmerman
11. Ben Noorman
12. Gera Altena-Bolks
13. Henk Abbring
14. Wim Bakker
15. Jan Dubbeldam
16. Henri de Roode

Bovendien heeft de vergadering besloten dat Tymon de Weger officieel lijsttrekker en kandidaat-wethouder is.

Verkiezingsprogramma
De ChristenUnie zal, zowel landelijk als in Enschede, de campagne in gaan met het thema "Voor elkaar!" Dit thema is ook volop verwerkt in het verkiezingsprogramma zoals dat is aangeboden aan de ledenvergadering. De punten die door de aanwezige leden zijn aangedragen, zijn inmiddels verwerkt in de definitieve versie. Met inbegrip van deze wijzigingen is het programma goedgekeurd door de ledenvergadering.

Bemoediging
Tymon de Weger hield als slot van de avond een speech waarvan wij u de strekking niet willen onthouden. Naar aanleiding van een krantenartikel sprak hij over Jeremia. Deze profeet schreef in Jeruzalem een brief aan de ballingen die door Nebukadnessar naar Babel waren gevoerd. Vanuit een theocratie werden zij ineens geplaatst in een goddeloze samenleving. In zijn brief geeft Jeremia hen het volgende advies namens God:

Na een stemming is de kandidatenlijst in de volgende vorm vastgesteld: 1. Tymon de Weger2. Hadassa Meijer-Ytsma3. Bernard Veldkamp4. Jurgen van Houdt5. Han ter Horst6. Wim Tekkelenburg7. Ernst Hooiveld8. Pieter Cnossen9. Sylvie Berens10. Fargo Bonder-Timmerman11. Ben Noorman12. Gera Altena-Bolks13. Henk Abbring14. Wim Bakker15. Jan Dubbeldam16. Henri de RoodeBovendien heeft de vergadering besloten dat Tymon de Weger officieel lijsttrekker en kandidaat-wethouder is. De ChristenUnie zal, zowel landelijk als in Enschede, de campagne in gaan met het thema "Voor elkaar!" Dit thema is ook volop verwerkt in het verkiezingsprogramma zoals dat is aangeboden aan de ledenvergadering. De punten die door de aanwezige leden zijn aangedragen, zijn inmiddels verwerkt in de definitieve versie. Met inbegrip van deze wijzigingen is het programma goedgekeurd door de ledenvergadering. Tymon de Weger hield als slot van de avond een speech waarvan wij u de strekking niet willen onthouden. Naar aanleiding van een krantenartikel sprak hij over Jeremia. Deze profeet schreef in Jeruzalem een brief aan de ballingen die door Nebukadnessar naar Babel waren gevoerd. Vanuit een theocratie werden zij ineens geplaatst in een goddeloze samenleving. In zijn brief geeft Jeremia hen het volgende advies namens God:
 
"Dit zegt de HEER van de hemelse machten, de God van Israël, tegen de ballingen die hij vanuit Jeruzalem naar Babel heeft laten voeren: Bouw huizen en ga daarin wonen, leg tuinen aan en eet van de opbrengst, ga huwelijken aan en verwek zonen en dochters, zoek vrouwen voor je zonen en huw je dochters uit, zodat zij zonen en dochters baren. Jullie moeten in aantal toenemen, niet afnemen. Bid tot de HEER voor de stad waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei, want de bloei van de stad is ook jullie bloei."
 
Met andere woorden: stort je in het leven van de stad, doe eraan mee, en vooral: bid voor de stad. Ook wij zijn een minderheid in een goddeloze samenleving. Maar als we volop meedoen aan het leven in de stad, ons ervoor inzetten, en bovenal bidden, dan mogen we zegen verwachten.

Francijn Brouwer-Weemhoff
secretaris van het bestuur

Voor elkaar!
 
Bij mijn benoeming tot lijsttrekker door de ledenvergadering van de ChristenUnie Enschede heb ik een korte speech gehouden. Daarbij heb ik uitgelegd, waarom de ChristenUnie met het motto “Voor elkaar!” de verkiezingsstrijd in wil gaan.
 
Het lijkt er steeds meer op, dat onze huidige maatschappij vast loopt. De welvaartstaat lijkt op zijn einde te lopen, overal zie je bedenkelijke tekenen van moreel verval. Het lijkt wel of elke samenhang in de samenleving ontbreekt: ieder leeft voor zich en bekommert zich niet meer om zijn naaste. Daarnaast beheerst angst voor terroristen en voor moslims ons steeds meer. Populistische ‘nieuwe’ politici lijken veld te winnen. En al te gemakkelijk wordt godsdienst gezien als de oorzaak van fundamentalisme en radicalisering.
 
Los van de wortels
Grote ideologieën hebben afgedaan, veel politieke partijen zijn losgeraakt van hun wortels en hebben geen verweer meer tegen populisme en materialisme. De overheersende en dus politiek correcte beweging is die van het neoliberalisme: de absolute vrijheid van het individu, desnoods ten koste van de ander.
 
Gelukkig wordt binnen dit sterk in beweging zijnde politieke veld de ChristenUnie door vriend en vijand herkend als een stabiele, standvastige en dus betrouwbare partij. Wij laten onze wortels niet los, maar blijven ons funderen op de Bijbel als de openbaring van Gods bedoeling met deze wereld. De ChristenUnie is dan ook voor velen moeilijk in te delen in het politieke spectrum van links of rechts. Wij zijn niet rechts, wij zijn niet links, maar wij zijn Christelijk-sociaal.
 
Landelijk staat de ChristenUnie er - na een flinke dip in 2002 en 2003 - gelukkig weer heel goed voor. André Rouvoet is hèt gezicht van onze partij en scoort zeker na het referendum over de Europese Grondwet bijzonder goed in de media. In landelijke peilingen stijgen wij van 3 naar 6 Kamerzetels. Dat geeft goede hoop op een positieve uitslag bij de verkiezingen van maart 2006 voor de gemeenteraden.
 
Drie zetels
Onze campagnedoelstelling is om 4.000 stemmen te halen, zodat we onze drie zetels behouden en weer kunnen deelnemen aan het college van Burgemeester en Wethouders. Om dat doel te bereiken voeren we een intensieve campagne, waarbij we ook nieuwe kiezers voor de ChristenUnie willen interesseren. Dat is nog een hele opgave, waar we allereerst Gods zegen bij nodig hebben, en daarnaast uw steun en gebed.
 
We hebben een sterk verkiezingsprogramma geschreven, waar ik graag met de nummers 2, 3 en 4 van de kandidatenlijst de boer mee opga. De ChristenUnie wil tegenover het heersende individualisme juist relaties tussen mensen centraal stellen. Vandaar ons motto “Voor elkaar!”, dat uitdrukt, dat wij in onze samenleving zorg voor elkaar moeten hebben en zwakkeren moeten ondersteunen. Dat is met name ook de rol van de overheid.
 
Onze bijbelse opdracht is, naar Jeremia 29 vers 5-7, dat wij ons inzetten voor de bloei van onze samenleving en dat wij daarvoor tot God bidden. Vanuit die inspiratie zet ik me als lijsttrekker graag in voor een stevig ChristenUnie geluid in ons stadsbestuur. Stem 7 maart op de ChristenUnie!
 
Tymon de Weger, lijsttrekker

Op bezoek bij christen-migranten
 
Zaterdag 26 november vond - in een met 20 cm sneeuw bedekt Enschede - een ontmoeting plaats tussen de ChristenUnie en verschillende christelijke migrantengroepen in de stad. Prominente gast was het ChristenUnie Tweede Kamerlid Tineke Huizinga. 

's Middags gingen Tweede Kamerlid Tineke Huizinga en wethouder Tymon de Weger in gesprek met christenen van veelal Afrikaanse afkomst in de Acts Revival Church International aan de G. J. van Heekstraat. ’s Avonds spraken zij met vertegenwoordigers van de Aramese Beweging voor Mensenrechten in de Syrisch Orthodoxe Kerk aan de M. H. Tromplaan.
 
Tineke Huizinga gaf aan de Afrikaanse migranten een korte uitleg over de Tweede Kamer en de rol van de ChristenUnie daarin. Daarna konden alle aanwezigen vragen stellen aan Tineke Huizinga en Tymon de Weger. Er waren veel vragen over het immigratie- en integratiebeleid van de regering. Tineke gaf aan dat de ChristenUnie aan de ene kant voorstander is van een streng immigratiebeleid, maar dat ze vindt dat minister Verdonk vaak onnodig hard is bij de behandeling van mensen die hier zijn. Wat ons betreft mag  er niemand op straat gezet worden en mogen families niet uit elkaar gehaald worden. Een van de aanwezigen kwam toen met het geval van een man uit Sierra Leone, die een aantal weken geleden was uitgezet en bij aankomst gevangen was genomen. Hierop gaf Tineke aan dat de ChristenUnie wil dat de regering contact houdt met mensen die zijn uitgezet.
 
Werk
Een ander probleem waar veel migranten tegen aanlopen is dat ze moeilijk werk vinden. Aan een kant spreken ze vaak niet goed Nederlands, maar ook als ze dat wel doen hebben ze weinig kans op een baan, en dat stimuleert weer niet om Nederlands te leren. Volgens Tineke moeten zowel de migranten als de werkgevers hun best doen om deze vicieuze cirkel te doorbreken. De overheid kan niet met dwang een mentaliteitsverbetering bij werkgevers forceren, maar moet wel zelf het goede voorbeeld geven.
 
Een probleem waar veel migranten kerken tegenaan lopen is dat ze moeilijk een geschikt kerkgebouw kunnen vinden: "Onze positie is heel anders dan die van Nederlandse christenen. Wij zijn als vluchteling gekomen, we hebben niets en moeten alles van de bodem af opbouwen." Hierop antwoordde Tymon de Weger, dat de lokale overheid op dit punt niet veel kan doen, maar dat de ChristenUnie wel met advies wil helpen.
 
Voorgangers
Een van de aanwezigen vroeg aandacht voor de positie van de voorgangers in migrantenkerken. Deze mensen betekenen heel veel voor de gemeente. Maar onzekerheid over hun eigen verblijfstatus beïnvloedt het werk van deze voorgangers: "Hoe kunnen wij ons werk als pastor goed doen als we zelf met uitzetting bedreigd worden." Over dit punt zei Tineke Huizinga, dat ze vindt dat de regering soepeler moet zijn met het geven van een verblijfstatus aan deze mensen. Hun werk is ook in het belang van de Nederlandse samenleving, want zij doen veel voor het welzijn van de migranten met problemen.
 
Achteraf zei een van de aanwezigen tegen ons over de middag: "Het was gewoon geweldig. We hebben er veel van geleerd. Als we mogen stemmen zullen we zeker op jullie stemmen, want christenen moeten christenen steunen."
 
Aramese mensenrechten
's Avonds ontmoette Tineke Huizinga vertegenwoordigers van de Aramese gemeenschap in Enschede. Deze groep is goed geïntegreerd in Nederland en telt in Twente ongeveer vijftienduizend mensen, waarvan de meeste lid zijn van de Syrisch Orthodoxe kerk. Het grootste deel van hen is in de jaren tachtig gevlucht uit Syrië, Irak en met name Turkije, plaatsen waar ze al ver voor het begin van onze jaartelling woonden. Ze zijn gevlucht omdat ze tijdens de oorlog tussen het Turkse leger en de Koerden als christelijke minderheid tussen hamer en aambeeld zaten. In Turkije zijn er nu nog ongeveer tweeduizend van hen over.
 
Aramese organisaties zetten zich in voor de erkenning door Turkije van de genocide, die in 1915 door de Turken op de Armeniërs, Arameeërs en andere christelijke minderheden in het toenmalige Ottomaanse rijk gepleegd is. Nog belangrijker is voor hen de erkenning van hun rechten in het Turkije van nu en het teruggeven van huizen, kerken, kloosters en grond die ze bij hun vlucht moesten achterlaten. Zij vragen deze punten te betrekken bij de onderhandelingen met Turkije over de mogelijke toetreding tot de Europese Unie. Tineke Huizinga kon aangeven dat juist de ChristenUnie zich in de Tweede Kamer sterk maakt voor de belangen van de verdrukte christenen in Turkije.
 
Vlak voor wij weer bij hen weggingen zei een van de Aramese vertegenwoordigers: "Het doet ons erg goed dat jullie naar ons zijn komen luisteren."
 
Happietaria
Tussen beide bezoeken dineerde Tineke Huizinga met de fractie van de ChristenUnie in Enschede. Dat deden zij in de Happietaria, een tijdelijk restaurant dat gerund wordt door de vier christelijke studentenverenigingen in Enschede. Met de opbrengst van het restaurant worden twee projecten in de gezondheidszorg in Oost Europa gefinancierd.
Hoewel door de weersomstandigheden het aantal bezoekers de hele dag achterbleef bij de verwachtingen, kunnen we terugzien op een geslaagd bezoek van ons Kamerlid Tineke Huizinga. Het bezoek heeft bijgedragen aan goede contacten met onze medechristenen in onze stad.
 
Martijn Brouwer, lid van de ChristenUnie

Een compliment met een staartje
 
In de uitgave van Tubantia van zaterdag 19 november stond onder de rubriek “Het Ei” een aardig compliment voor de ChristenUnie in Enschede. Wij werden geprezen om onze principes en standvastigheid in onze opstelling en dat we niet bereid waren water in de wijn te doen. Echter hierop volgt: “Alle activiteiten op de dag des Heren zijn de équipe van Van der Graaf een doorn in het oog”. Einde citaat. Bedoeld wordt onze opstelling ten aanzien van de koopzondagen en alle commerciële activiteiten daar omheen.
 
Het genoemde stukje besluit met de verbazing, dat wij in de nacht van zaterdag op zondag 30 oktober om 01.07 uur onze Nieuwsbrief hebben verzonden. Dit was volgens mij echter de nacht van de wijziging van de zomertijd naar de wintertijd waar om 03.00 uur de klok één uur moest worden teruggezet.

Velen onder ons zullen dat echter al in de loop van die avond daarvoor hebben gedaan. Al was het alleen al om te voorkomen dat men een uur te vroeg voor de kerk zou staan. U ziet de bewuste verslaggever Guus Ferrée van de stadsredactie geeft ons eerst een figuurlijke bos bloemen en gooit vervolgens de vaas naar ons hoofd…
 
Jan van der Graaf, fractievoorzitter

Najaarsnota 2005: een positief saldo
 
Maandag 21 november jl. besprak de Raad de Najaarsnota, waarin de Programmabegroting 2006-2009 wordt geactualiseerd vanuit de tussentijdse concernrapportage en de zogenaamde septembercirculaire van het Rijk. De Najaarsnota geeft de Raad populair gezegd een goed beeld hoe de vlag er bijhangt. Al met al levert de Najaarsnota een positief saldo op. Daar kunnen we erg blij mee zijn en daar worden we als gemeente rijk meegezegend. En die zegen komt altijd van die Ene, namelijk van de God van hemel en aarde. Wij zien hierin  de hand van Hem als verzorgende Vader.
 
Met deze meevallers kunnen een aantal problemen opgelost worden. In de eerste plaats enkel structurele zaken, dat wil zeggen zaken die jarenlang een bedrag vragen. De nieuwe Wet Werk en Bijstand vraagt vrij zeker € 6 miljoen extra per jaar. Daarvoor hebben we  nu € 3 miljoen opzij gezet, omdat we nu deze mogelijkheid hebben.

De fractie van de VVD diende hierover in de Raadsvergadering een amendement in om dat niet te doen en het voorlopig slechts bij een evaluatie te houden. Buitengewoon merkwaardig, dat juist de VVD fractie dit vraagt. Immers iedere ondernemer zal het risico, dat hij of zij binnenkort zeker krijgt, proberen indien enigszins mogelijk af te dekken. Gelukkig dat de Raad dit amendement verwierp, slechts de VVD fractie stemde voor dit amendement.
 
Onbetrouwbare partner
Voor de loon- en prijscompensatie moest ook een flink bedrag gereserveerd worden. Voor de programmabegroting had het Rijk 0,08% opgegeven, terwijl het nu 1% moet worden. Over veel andere toekomstige tekorten bestaat veel onduidelijkheid. Het moet ook hier maar eens een keer gezegd worden, dat het Rijk ten opzichte van de gemeente een zeer onbetrouwbare partner is. Ons college en de diensten klagen steen en been, dat de informatie van het Rijk, dat over zeer grote bedragen gaat, soms zelfs per dag wisselen. Maak daar maar eens beleid op!
 
Ook voor incidentele knelpunten zijn er wat er een bedragen beschikbaar. Dit is echter maar eenmalig geld. Hieruit wordt onder andere de herinrichting betaald van de Gronausestraat in Glanerbrug, die al jarenlang in de pen zit. Een restant van de Vinex bodemsanering , kinderopvang SMI en het project "Iedereen een startkwalificatie" kunnen hieruit ook gefinancierd worden. Vooral dit laatste is erg belangrijk, want te veel jongelui komen van school zonder diploma of een startkwalificatie en lopen daardoor een veel grotere kans buiten de boot te vallen om werk te vinden.
 
Buurtconcierge
Enige tijd geleden hebben we vragen gesteld over het moeten vertrekken van een buurtconciërge in de wijk Velve-Lindenhof. Ook de PvdA fractie heeft dit gedaan. Het bleek, dat deze meneer uitstekend werk verricht, maar helaas maar voor twee jaar gefinancierd is. Dat is een onverkwikkelijke zaak, daar de man nu het vertrouwen van de wijk heeft en veel zaken in deze aandachtswijk blijvend oplost. Ook in andere stadsdelen blijkt dit het geval te zijn.

Daarom heeft de fractie van de PvdA in overleg met ons een motie ingediend voor de financiering van deze buurtondersteuners. Het verzoek aan het college is met alle betrokken organisaties te streven naar meer volwaardige en voor langere tijd veiliggestelde ondersteuning voor wijken. De motie werd zeer tot ons genoegen door de hele raad ondersteund. Dit alles om de wijken die het nodig hebben veilig en leefbaar te houden!
 
Pier Datema, raadslid 
p.datema@enschede.nl

ChristenUnie doet mee aan de Stemwijzer
 
Op initiatief van de ChristenUnie wordt er voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 een Enschedese Stemwijzer gemaakt. Hierin kunnen inwoners van Enschede aangeven in hoeverre ze het met bepaalde stellingen eens of oneens zijn. Na het beantwoorden van 25 vragen krijg je een overzicht, in hoeverre de gegeven antwoorden overeenkomen met de standpunten van de verschillende partijen.
 
De StemWijzer wordt gemaakt door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Het IPP is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie die zich ten doel stelt politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. Op deze manier kan de burger op een makkelijke manier inzicht krijgen in de standpunten van de verschillende partijen.
 
Vrijdag 25 november organiseerde de raadsgriffie een bijeenkomst, waar de verschillende politieke partijen onderwerpen aan konden dragen voor de Stemwijzer. In een workshop is een inventarisatie gemaakt van de belangrijkste issues in de Enschedese politiek en van onderwerpen waarover de partijen onderling van mening verschillen. In de eerste ronde moest elke partij aangeven wat voor hen de drie belangrijkste onderwerpen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen waren. In een tweede ronde mocht elke partij nog eens vijf onderwerpen die van belang waren aandragen. Al deze onderwerpen werden gecategoriseerd en op grote vellen papier geplakt.  In een laatste ronde, kon je door middel van het plakken van sticker, vijf onderwerpen selecteren waarvan je het idee had dat ze de stemwijzer aan bod moesten komen.
 
Bij de komende verkiezingen heeft de ChristenUnie gekozen voor het thema 'Voor elkaar'. Belangrijke ChristenUnie onderwerpen zijn de zorg voor elkaar en het samenleven met elkaar. Deze punten zijn ook tijdens de workshop naar voren gebracht. Issues die waarschijnlijk tijdens de verkiezingen een rol gaan spelen zijn Luchthaven Twente, het stimuleren van het midden en kleinbedrijf (MKB) als motor voor de economie, bedrijven en woningen in het buitengebied, levensbestendig wonen, het al dan niet legaliseren van wietteelt en sport in het onderwijs.
 
In december kunnen alle partijen hun mening geven over een groslijst van onderwerpen en in januari zal de Stemwijzer met veel publiciteit gelanceerd worden. Om inzicht te krijgen in de standpunten van de ChristenUnie Enschede kun je natuurlijk op de Stemwijzer wachten. Een snellere manier is om ons verkiezingsprogramma 'Voor elkaar' op te vragen (mail naar j.f.brouwer@hetnet.nl) of het te bekijken op onze website www.enschede.christenunie.nl.
 
Bernard Veldkamp, fractiemedewerker

Woonoverlast wordt aangepakt…
 
Dinsdag 22 november presenteerden medewerkers van de gemeente Enschede en de woningbouwcorporaties in het theater Concordia een gezamenlijke aanpak van woonoverlast. Daarbij gaat het om het voorkomen en bestrijden van overlast, veroorzaakt door huurders in hun straat of buurt. De samenwerking is vastgelegd in het Protocol Woonoverlast, waarover de corporaties en de gemeente het na intensief overleg eens geworden zijn. Ook politie, justitie en zorg- en hulpverleningsinstellingen sluiten zich bij deze samenwerking aan. Overigens moeten het college van B en W en de gemeenteraad zich nog uitspreken over het bereikte akkoord.
 
Het protocol omvat een aanpak, die van waarschuwingen en lichte maatregelen over kan gaan in zware sancties. In het uiterste geval kan tot uitzetting uit de woning worden overgegaan. Omdat vaak meerdere problemen een rol spelen, zoals verslaving, schulden of psychische problemen, is nauwe samenwerking tussen alle partijen van belang. Daartoe wordt aangesloten bij de vorming van wijkzorgteams, waarin alle partijen hun acties tegen overlastgevende bewoners op elkaar afstemmen.
 
Bijzondere woonvorm
Onderdeel van de afspraken in het protocol Woonoverlast is, dat voor enkel zeer hardnekkige huurders, die hun gedrag niet kunnen aanpassen, een bijzondere woonvorm wordt ontwikkeld. Naar schatting gaat het dan in Enschede om een stuk of vier extreme gevallen, die korte of lange tijd onder begeleiding in een speciale woning zullen worden gehuisvest.
 
Tijdens de presentatie in Concordia kwam dit op zichzelf kleine onderdeel van de totale aanpak van de woonoverlast uiteraard ter sprake. Wethouder Bleker gaf daarbij aan, het eerder in de pers gebruikte woord ‘hufterwoningen’ niet in de mond te willen nemen. Daarmee zet je een negatief stempel op een groep mensen, terwijl het juist de bedoeling is hen te motiveren hun gedrag ten goede te keren.
 
Tymon de Weger, lijsttrekker

…maar Tubantia slaat de plank helemaal mis!
 
De presentatie van het Protocol Woonoverlast werd bijgewoond door Jan Ankoné, journalist van Tubantia. Van de krant mag je een objectief verslag verwachten, waarin alle elementen van de aanpak van woonoverlast evenwichtig worden vermeld. Niets echter was minder waar: Tubantia sloeg de plank helemaal mis!
 
De volgende morgen kopte de krant op de voorpagina prominent met “Enschede krijgt ‘hufterhuizen’” en daaronder “Extreme probleemhuurders komen bij elkaar te wonen”. Het hele artikel ging hoofdzakelijk over dat kleine onderdeel, waarbij de oproep van wethouder Bleker om dat lelijke woord nu juist niet te gebruiken, onvermeld bleef.
 
Het is overduidelijk. Het redactiebeleid van Tubantia is er niet op gericht om de lezer zo eerlijk mogelijk verslag te doen van het nieuws in de stad. Nee, het gaat steeds meer om het zoeken van sensatie en het inspelen op onderbuikgevoelens van burgers. De overheid heeft het altijd gedaan, de lading is altijd negatief.  
 
Uitmelken
De strategie van Tubantia is tegenwoordig zelfs, om dit soort sensatiebeluste onderwerpen helemaal uit te melken. Zo verscheen de volgende dag een vervolgartikel, waarin geschrokken directeuren van de corporaties enigszins afstand namen van dit onderdeel. Weer een dag later opnieuw een bericht, waarin – helaas voor de krant, zou ik haast zeggen – gemeld werd, dat gemeente en corporaties tot overeenstemming gekomen waren.
 
Zo’n zelfde strategie paste de krant toe, toen de VVD ergens weggestopt in zijn verkiezingsprogramma voorstelde relatiebemiddeling aan te bieden aan gescheiden vrouwen in de bijstand. Toen lukte het om de lezers dagen achtereen te vermoeien met een door de krant enorm opgeklopte rel, die zelfs tot een fel raadsdebat en een knieval van de VVD leidde.
 
Het zal duidelijk zijn, dat de krant hier zijn maatschappelijke taak schromelijk laat liggen. Ik heb altijd geleerd, dat de pers een belangrijke rol heeft in het onafhankelijk, maar evenwichtig overbrengen van het nieuws naar de lezers. Daarbij mag de pers best kritisch zijn, maar altijd moet zij hoor en wederhoor toepassen. Aan zo’n pers hebben wij in onze stad behoefte. Niet aan opgeklopte, sensatiezoekende en zeer eenzijdige berichtgeving.
 
Media Top Tien
Eind 2003 heb ik - bij de prijsuitreiking van de Roskam Bestuurders Top 25 – bij wijze van grap een Top Tien van de Twentse media gepresenteerd. Tubantia stond bij mij toen op de 8e plaats, bijna onderaan dus. Ik denk, dat ik maar weer eens zo’n lijstje ga samenstellen. U hoeft niet te raden welke plaats ik dit keer voor onze lokale sensatiekrant in gedachten heb…
 
Tymon de Weger, lijsttrekker

Staatssecretaris Van Hoof te gast in Enschede
 
Staatssecretaris H. Van Hoof (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bracht maandag 28 november een werkbezoek aan Enschede. Wethouder T. de Weger had hem uitgenodigd om kennis te komen nemen van het Actieplan Werk en Bijstand.
 
Met dit plan wordt getracht het aantal bijstandsgerechtigden te verlagen en mensen (weer) aan het werk te helpen. Van Hoof werd ook bijgepraat over het nieuwe Werkgeversloket en de Enschedese insteek op de modernisering van de Wet Sociale Werkvoorziening.
 
Na afloop van het werkbezoek gaf de staatssecretaris aan, dat hij begrepen heeft, dat Enschede vanuit een moeilijke positie met veel werkloosheid en veel uitkeringsgerechtigden hard moet werken om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Hij prees de inzet en de efficiënte aanpak van de gemeente Enschede. In vergelijking met andere actieve gemeenten slaat Enschede beslist geen slecht figuur. Aldus staatssecretaris Van Hoof na zijn werkbezoek aan Enschede.
 
Tymon de Weger, wethouder
t.d.weger@enschede.nl

Openbare verlichting belicht
 
In de gemeenteraadsvergadering van 21 november j.l. is de openbare verlichting onderwerp van beraadslaging en besluitvorming geweest. In de achter ons liggende jaren is dit onderdeel van beleid onvoldoende belicht waardoor er minder financiële middelen en mogelijkheden zijn vrijgemaakt om het niveau van de openbare verlichting op peil te houden.
 
Er is een landelijke norm de zogenaamde NPR-norm (Nederlandse Praktijk Richtlijnen), welke aangeven wat de meest ideale vorm is van dit beleid. De Europese Unie heeft deze richtlijnen als technische nota vastgesteld. Enschede heeft in het verleden getracht zo dicht als mogelijk hieraan te voldoen, doch daardoor zijn achterstanden in vervanging en onderhoud ontstaan, aangezien in Enschede het beleid van 1994 nog wordt gehanteerd.
 
Totaal heeft onze stad binnen onze stadsgrenzen ongeveer 30.000 aansluitingen waarvan plm. 28.000 lichtmasten. De overige aansluitingen zijn geplaatst in verkeersborden, stadsplattegronden en verlichting van achterpaden bij woningen. Wanneer de “norm” zou worden gehanteerd dienen we in woonstraten het aantal lichtmasten met een geringe hoogte uit te breiden.
 
In de oudere wijken van Enschede is vastgesteld dat de straatverlichting niet meer van deze tijd is en niet voldoen aan de NPR norm. Dit heeft echter tot heden niet geleid tot grote problemen. De nieuwe wijken van Enschede worden voorzien van moderne straatverlichting en daarbij behorende armaturen. De investeringskosten hiervoor worden opgenomen in het totale ontwikkelingsplan en vallen, met uitzondering van onderhoud en vervanging, dus niet onder dit beleidsplan.
 
Voorkeursvariant
Het college van B en W heeft in zijn voorstel een aantal varianten uitgewerkt. De voorkeursvariant houdt in, dat het kwaliteitsniveau voor de hele stad op het basisniveau blijft en dat voor de binnenstad het niveau hoog wordt vastgesteld. Voor de sociale veiligheid wordt nu een budget structureel aan de begroting toegevoegd.
 
Uit ecologische motieven zal het buitengebied met uitzondering van belangrijke kruisingen niet van openbare verlichting worden voorzien. Dit geldt tevens voor de parken in Enschede, voorzover daar al geen eigen verlichting is aangebracht. Als klein onderdeel van de plannen worden sfeerverlichting en aanstralende armaturen van gebouwen binnen het nieuwe beleid gehandhaafd.
 
Het correctieve onderhoud (noodzakelijke vervanging door vernieling of beschadiging) blijft onderdeel van het werkzaamheden. Het uitvoeren van “Duurzaam veilig” zal bij reconstructie van wegen en in nieuwe woonwijken de komende jaren onderdeel zijn van beleid.
 
Nu er in de najaarnota ruimte is om hiervoor gelden beschikbaar te stellen is in meerderheid besloten tot een meerjarenplan, waarbij naast de al in de begroting opgenomen 2 miljoen euro nu 1,3 miljoen euro voor de jaren 2006 tot 2009 en later is bestemd voor aanpassing en activering van het huidige verlichtingsplan in Enschede.
 
Jan van der Graaf, fractievoorzitter

De ChristenUnie in de media:
 
De armoede krijgt kleur
En weer staat Enschede in de top tien van steden met de meeste armoede in Nederland. Veertien procent van de bevolking staat te boek als arm. ‘Verbaast me niks’, reageert wethouder T. de Weger van Werk, Zorg en Inkomen. ‘Dit achtervolgt ons al jaren en daar gaan nog zeker twee generaties overheen.’
>> Lees verder
 
Oudere? Pas vanaf 60
De ChristenUnie in Hengelo wil het ouderenbeleid op een opmerkelijke manier veranderen. Nu nog is het gericht op mensen vanaf 55 jaar, maar als het aan de CU ligt wordt het 60-plus. Dat heeft volgens fractievoorzitter W. Miedema ‘veel gevolgen’. Mensen van 55 tot 60 jaar komen niet meer in aanmerking voor seniorenwoningen of kortingen. Ook subsidies voor het ouderenwerk dat de welzijnsorganisatie Scala verzorgt, zullen veranderen. Miedema denkt dat de ingreep geld oplevert. Het voorstel staat in het donderdagavond vastgestelde verkiezingsprogramma.
>> Lees verder
 
Probleemgezinnen beter helpen
Enschedese probleemgezinnen moeten daadkrachtiger geholpen worden. Voor 1 juli 2006 moeten er tien wijkzorgteams actief zijn, die zich ontfermen over Enschedeërs met complexe problemen. Elk zorgteam bestaat uit hulpverleners van diverse instanties. Onder het motto ‘minder praten, sneller handelen’ wordt geprobeerd de problemen op te lossen.
Zorgwethouder T. de Weger: ‘We liepen landelijk al voorop met het project Multi Probleem Gezinnen, waarmee we in 1977 zijn begonnen. Maar sommige dingen konden toch nog beter. De samenwerking tussen de diverse hulpverleners bijvoorbeeld. Daar was behoefte aan meer coördinatie en een betere afstemming.’ Een tekortkoming waar de wijkzorgteams in moeten voorzien.
>> Lees verder
 
Christelijke polikliniek verslavingszorg in Twente
Stichting Nieuw Leven begint volgend jaar in Twente een polikliniek voor verslavingszorg op christelijke grondslag. Op termijn moet er ook een kliniek komen, waar verslaafden 24 uur per dag kunnen worden opgevangen.
>> Lees verder
 
Stadsbedrijf zetje naar ‘echte’ baan
De gemeente Enschede gaat in een nieuw bedrijf ambtenaren, uitkeringsgerechtigden en mensen die gesubsidieerd werk verrichten laten samenwerken. Dit ‘Stadsbedrijf NV’ gaat marktconform werken.
Het betekent volgens wethouder T. de Weger (arbeidsmarkt) niet dat het bedrijf keihard de concurrentie zoekt met bestaande onderhoudsbedrijven.
>> Lees verder
 
Inventarisatie schade door subsidiestop ESF
Nog maar een paar maand geleden meldde ‘Den Haag’ dat aanvragen voor Brusselse subsidie vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF) nog tot medio 2006 konden worden ingediend. Vrijdag 28 oktober om 9.00 uur sloot staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken het loket.
Wethouder T. de Weger deed in de Stedelijke Commissie kort verslag van deze absurde gang van zaken
>> Lees verder

Bekijk onze website
 
Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten, informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws. 

We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk. 

Redactie Nieuwsbrief 

nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl

Agenda
 
dinsdag
6 december 2005
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie Centrum
Kamer 77, stadhuis
Langestraat 21
maandag
12 december 2005
19.00 uur
 Stedelijke commissie
Kamer 77, stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
13 december 2005
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie Oost
Servicecentrum Oost
Gronausestraat 300
donderdag
15 december 2005
19.30 uur
 Fractie ChristenUnie
Kamer 73,  stadhuis
Langestraat 21
maandag
19 december 2005
19.00 uur
 Gemeenteraad 'Debatraad'
Raadszaal, Stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
20 december 2005
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie West
Servicecentrum West
B.W. ter Kuilestraat 33
woensdag
21 december 2005
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie Zuid
Stadsdeelkantoor Zuid
De Reulver 100
maandag
2 januari 2006
19.30 uur
 Nieuwjaarsreceptie
Burgerzaal, stadhuis
Langestraat 21
maandag
9 januari 2006
19.00 uur
 Stedelijke commissie
Kamer 77, stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
10 januari 2006
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie Noord
Servicecentrum Noord
Zaanstraat 12
donderdag
12 januari 2006
19.30 uur
 Fractie ChristenUnie
Kamer 73,  stadhuis
Langestraat 21
vrijdag
13 januari 2006
20.00 uur
 Verkiezingsavond ChristenUnie
met Arie Slob
Locatie volgt
maandag
16 januari 2006
19.00 uur
 Gemeenteraad 'Hamerraad'
Raadszaal, Stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
17 januari 2006
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie Oost
Servicecentrum Oost
Gronausestraat 300
maandag
23 januari 2006
19.00 uur
 Stedelijke commissie
Kamer 77, stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
24 januari 2006
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie Centrum
Kamer 77, stadhuis
Langestraat 21
maandag
30 januari 2006
19.00 uur
 Gemeenteraad 'Debatraad'
Raadszaal, Stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
31 januari 2006
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie West
Servicecentrum West
B.W. ter Kuilestraat 33

Contact

Fractie
Wethouder
Bestuur
Internet

Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. 
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan. 

Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie: www.enschede.christenunie.nl

Aanmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief
Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website
www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonderaan op de startpagina.
Afmelden of wijzigen abonnement Nieuwsbrief

« Terug

Archief > 2005 > december

Geen berichten gevonden