Nieuwsbrief 6-2

zaterdag 08 oktober 2005 20:48

Inhoud:o Vaststellen bestemmingsplan 't Vaneker
o Stemmen in een willekeurig stembureau
o ChristenUnie bezoekt Johnson Diversey
o Onderzoek centrale opslagplaats voor vuurwerk
o De ChristenUnie in de media

 


september 2005 - jaargang 6, nummer 2
 
Inhoud: 
    • Vaststellen bestemmingsplan 't Vaneker
    • Stemmen in een willekeurig stembureau
    • ChristenUnie bezoekt Johnson Diversey
    • Onderzoek centrale opslagplaats voor vuurwerk
    • De ChristenUnie in de media
  • en verder:
    • Bekijk onze website 
    • Agenda 
    • Contact
    • Colofon 
    • Aan/afmelden

Vaststellen bestemmingsplan 't Vaneker
 
Een uitgangspunt van onze gemeente is, dat er voldoende gebouwd moet worden voor de bovenkant van de maatschappij. Dit om een betere verdeling te krijgen onder de bevolking. En om mensen, die duurder willen en kunnen bouwen, iets aantrekkelijks te kunnen bieden. Dit uitgangspunt wordt door vrijwel elke politieke partij onderschreven. Maandag 19 september heeft de Debatraad het bestemmingsplan ’t Vaneker vastgesteld.
 
Een bouwplan als dit kost veel ruimte in ons mooie buitengebied. Dat moet je zorgvuldig doen, maar het moet wel reëel haalbaar zijn. Daarvoor waren er al ettelijke inspraakrondes en wijzigingsvoorstellen geweest. Vooral enkele bewoners en de dorpsraad Lonneker brachten ideeën in, maar ook verschillende raadsleden. Veel wijzigingen zijn overgenomen.
 
Dergelijke projecten leverden meestal een positief saldo op voor de grondexploitatie. Daarmee kunnen we andere noodzakelijke dingen realiseren. Bij 125 woningen is dat financieel net haalbaar, omdat een en ander zeer zorgvuldig wordt ingevuld. Er blijft echter niets over voor andere zaken. Ja zelfs niet voor de stadsrandzone, ook wel de Vanekerbeekrandzone genoemd.
 
Te dicht op de beek?
Veel opmerkingen gingen over de in het bestemmingsplan opgenomen afstand van 20 meter van woningen tot de Esbeek in het Noorden van het plangebied. Die 20 meter is echter op slechts twee plaatsen ingepland en dan ook nog met zogenaamde woonboerderijen, die hier uitstekend passen. De afstand van de woningen tot de rest van de Esbeek blijft minimaal 50 meter. We zijn er van overtuigd, dat er zorgvuldig en verantwoord gehandeld wordt met dit bestemmingsplan.
 
Toch blijft er vrij veel onrust, bij enkele bewoners en ook bij de dorpsraad Lonneker. Daarom vinden wij het goed, dat de raad betrokken blijft bij het beeldkwaliteitsplan en het kavelplan. Een motie van de fractie van de PvdA verwoordde dit zeer correct, zodat wij deze van harte hebben ondersteund. Er komt dus nog een vervolg. Velen kunnen dan weer meepraten, zodat de te bouwen soorten woningen en buitenplaatsen zo goed mogelijk in het landschap worden ingepast.
 
Pier Datema, raadslid 

Stemmen in een willekeurig stembureau
 
Met de komende gemeenteraadsverkiezingen op D.V. dinsdag 7 maart 2006 in het vooruitzicht, zijn er plannen om de opkomst te stimuleren. Het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties heeft vanuit een oogpunt van bestuurlijke vernieuwing voorgesteld, om kiezen op afstand mogelijk te maken.
Het doel is, om het stemproces in Nederland te vergemakkelijken door het uitbrengen van de stem minder plaatsafhankelijk te maken. Tot nu toe kreeg men de mogelijkheid om via een stemkaart op een stembureau in de directe omgeving van de woningen te stemmen.
 
Bij de verkiezingen voor het Europese parlement is in vier Nederlandse gemeente een experiment gehouden, namelijk in Assen, Deventer, Heerlen en Nieuwegein. Hoe de ervaringen van deze proef zijn, is tot heden niet uitgelegd. Naar eigen zeggen hebben de genoemde gemeenten goede ervaringen opgedaan zodat de proef ook bij het referendum voor de Europese grondwet is herhaald.
 
Enschede doet mee
In de raad van 19 september is als hamerstuk een initiatiefvoorstel door de raad aangenomen om hierin als gemeente Enschede mee te kunnen doen. Het stemmen in een willekeurig stembureau houdt in, dat de kiezer op de datum van de verkiezingen binnen de openingstijden zelf bepaalt in welk stemlokaal hij zijn stem uitbrengt. Stemgerechtigde kiezers krijgen tijdig in plaats van een stemkaart een op naam gestelde stempas thuisgestuurd.
 
Voor uiterlijk 1 oktober moest Enschede zich hebben “aangemeld” bij minister Pechtold om mee te kunnen doen. De bovengenoemde gemeenten hebben bij dit experiment per kiezer een kostenopgave gedaan variërend van € 0,08 tot € 0,69 per kiesgerechtigde. Dat deze omschakeling in dit stadium geld kost is duidelijk. Wat exact de kosten zijn is nog niet bekend. Vanuit het ministerie is toegezegd een vergoeding van € 0,10 per kiesgerechtigde inwoner. Bij aanmelding zou dit bedrag al in 2005 worden uitgekeerd.
 
Hoe de controle op het stembureau zal verlopen en de snelheid waarmee men bij binnenkomst ook daadwerkelijk kan stemmen, is nog onbekend. Het boek, samengesteld per stemdistrict, met namen en adressen ter controle van de stemkaart, zal dus verdwijnen. Als regelmatig voorzitter van een stembureau is ondergetekende zeer nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling en kijkt daar met belangstelling naar uit.
 
Jan van der Graaf, fractievoorzitter

ChristenUnie brengt werkbezoek aan
Johnson Diversey

Op dinsdag 19 juli bracht een delegatie van de ChristenUnie Enschede een bezoek aan het bedrijf Johnson Diversey aan de Rembrandtlaan. Dit bedrijf is al enige tientallen jaren in Enschede gevestigd en produceert professionele reinigingssystemen. Ofwel allerlei schoonmaakprodukten voor het bedrijfsleven en de consument. Johnson Diversey is onderdeel van een Amerikaanse multinational en heeft in Nederland ook vestigingen in Utrecht en op Schiphol. Bij de Enschedese vestiging werken zo'n 200 mensen, een belangrijke werkgever voor onze stad, dus.

Behalve een uitgebreid bezoek aan de fabriek  van schoonmaakartikelen en het magazijn werd het bezoek op de hoogte gesteld van de personeelssamenstelling en het kwaliteits- en veiligheidsbeleid van de onderneming. Vastgesteld kon worden, dat de onderneming veiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Interessant was ook te vernemen dat het bedrijf de produktie geheel op eigen terrein met de helft wil opvoeren. Daarmee levert Johnson Diveresey zeker een bijdrage aan hoogwaardig en intensief grondgebruik.

De delegatie van de ChristenUnie bestond uit wethouder Tymon de Weger, de raadsleden Pier Datema en Hadassa Meijer en fractielid Bernard Veldkamp. Uit een oogpunt van veiligheid moesten zij zich in bedrijfsjas, veiligheidsschoenen en veiligheidsbril hullen, alvorens de fabriek te mogen betreden. Op de foto van links naar rechts: Pier Datema, Hadassa Meijer, Tymon de Weger, Bernard Veldkamp en Bert Tijhof.


Onderzoek centrale opslagplaats voor vuurwerk

Vooral in het noorden van de stad is er veel onrust ontstaan onder de bewoners, omdat de er ten aanzien van het landelijke Vuurwerkbesluit de mogelijkheid is om in de omgeving van woningen maximaal 10.000 kilo consumentenvuurwerk op te slaan. Let wel: consumentenvuurwerk en geen evenementenvuurwerk, waarvan in 2000 sprake was bij de vuurwerkramp.
 
Nu is het begrijpelijk dat mensen moeite hebben met deze opslag. Hoewel gezegd moet worden, dat er lang niet steeds 10.000 kilo zal liggen en dan ook nog maar een heel beperkte periode van het jaar. Maar toch… De gemeente heeft daarom tot een onderzoek besloten, om te bezien of een centrale opslagplaats haalbaar is.
 
Niet haalbaar
De conclusie is nu, dat zo’n centrale vuurwerkopslag om vier redenen niet haalbaar is:
  1. De verkopers willen niet meewerken;
  2. Afdwingen is vrijwel niet haalbaar;
  3. De kosten compenseren voor de verkopers kost € 650.000;
  4. De realisatie van vier opslagplaatsen kost, schrik niet, € 5.000.000 en daar komen nog € 100.000 jaarlijkse kosten bij.
Ook wij hebben grote twijfels, of het met die opslagplaatsen veiliger wordt, gezien opslag en ook vervoer. In het slechtste geval staan alle vier opslagplaatsen leeg…
 
De PvdA kwam met een motie om dit via de Algemene Plaatselijke Verordening te regelen, maar dat zien wij en ook het college niet zitten. Landelijke wetgeving aanscherpen lijkt ons een betere weg, waarvoor wij dan ook sterk gepleit hebben. Daarom hebben wij een motie van GroenLinks ondersteund, die dit bepleit. In deze motie wordt het college opgedragen om nieuwe vergunningen voor een grotere opslagplaats te weigeren. De laatste motie werd aangenomen en die van de PvdA gelukkig verworpen.
 
Een nog veel betere oplossing zou zijn, dat er praktisch niet meer gekocht zou worden door onze inwoners. Maar dat zal wel een wens blijven…
 
Pier Datema, raadslid 

De ChristenUnie in de media:

Nu ook Jan van Elburgstraat in Boekelo maandag 3 oktober 2005 - 21:51
De straat is er nog niet, maar het naambordje is al klaar. Wethouder T. de Weger onthulde het gistermiddag op het bouwterrein van het project De Berke in Boekelo. Dit woonzorgcomplex ligt straks aan de Jan van Elburgstraat, genoemd naar de adjunct-directeur van de Boekelose melkfabriek.
>> Lees verder

Wethouder boos op raad,
maar geen geld voor BEU

woensdag 28 september 2005 - 21:46

Wethouder Tymon de Weger is boos op de gemeenteraad omdat hij niet in de gelegenheid is gesteld om zijn visie te geven over de sub­sidie aan de stichting BEU die opkomt voor uitkeringsge­rechtigden. "Heel vervelend", zegt de wethouder die ook na het overleg van gistermiddag met de andere leden van het college vasthoudt aan de wei­gering om het raadsbesluit uit te voeren. Voorlopig komt er dus geen geld voor de BEU (Bundeling Enschedese Uitke­ringsgerechtigden).
>> Lees verder op www.enschede.christenunie.nl 

>> Lees ook: College wil BEU niet subsidieren (21 september), Aanmoedigingsprijs voor BEU, College blijft bij 'nee' tegen BEU, Stichting BEU krijgt nu toch subsidie.


Raadsfracties moeten weer met de billen bloot vrijdag 9 september 2005 - 17:44
ENSCHEDE - De fracties in de Enschedese gemeenteraad moe­ten met de billen bloot: ze die­nen voortaan weer publiekelijk verantwoording af te leggen voor de besteding van de jaarlijk­se fractievergoeding. Althans, als het aan de PvdA en de ChristenUnie ligt. De raadsleden Ed Wallinga (PvdA) en Hadassa Meier (CU) zullen tijdens de raadsvergade­ring van 19 september een initia­tiefvoorstel indienen om de ver­antwoording van fractiegelden opnieuw verplicht te stellen.
>> Lees verder op www.enschede.christenunie.nl 


Geraniums helpen scootmobielers maandag 27 juni 2005 - 17:58

De leden van de scootmobiel­club D'r op Oet uit de Wesselerbrink kunnen opgelucht adem halen. Ze kunnen met een ge­rust hart met hun voertuig de ge­meentegrens van Enschede blij­ven oversteken. Aanvankelijk leek het er op dat de scootmo­bielers door een ongelukkige uit­spraak van een welzijnsambtenaar hun horizon flink moesten beperken. Maar dat blijkt loos alarm.
Dat bleek afgelopen week toen een delegatie van de­ze populaire scootmobielclub zeshonderd handtekeningen aanbood aan wethouder Tymon de Weger.

>> Lees verder


Eigen inbreng dicht kloof met politiek vrijdag 24 juni 2005 - 18:39

De politiek wil dichter bij de mensen staan. De PvdA maakt er werk van en laat de burger zélf het ver­kiezingsprogramma voor 2006 schrijven. Maar ook bij de ChristenUnie en de VVD kan er invloed worden uitgeoefend op het programma. "Al is dit bij ons niet nieuw", zegt Jan van der Graaff van de Chris­tenUnie. "Wij deden dit vier jaar geleden al."

>> Lees verder


Bekijk onze website
 
Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten, informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws. 

We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk. 

Redactie Nieuwsbrief 
nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl

Agenda
 
maandag
10 oktober 2005
19.00 uur
 Stedelijke commissie
Kamer 77, stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
11 oktober 2005
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie Zuid
Stadsdeelkantoor Zuid
De Reulver 100
donderdag
13 oktober 2005
19.30 uur
 Fractie ChristenUnie
Kamer 73,  stadhuis
Langestraat 21
maandag
17 oktober 2005
19.00 uur
 Gemeenteraad 'Debatraad'
Raadszaal, Stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
18 oktober 2005
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie Noord
Servicecentrum Noord
Zaanstraat 12
maandag
31 oktober 2005
19.00 uur
 Stedelijke commissie
Kamer 77, stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
1 november 2005
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie Centrum
Kamer 77, stadhuis
Langestraat 21
maandag
7 november 2005
19.00 uur
 Gemeenteraad 'Hamerraad'
Raadszaal, Stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
8 november 2005
19.30 uur
 Stadsdeelcommissie Oost
Servicecentrum Oost
Gronausestraat 300

Contact

Fractie
Wethouder
Bestuur
  • vacant:  voorzitter
  • Francijn Brouwer-Weemhoff, secretaris (053 – 4 36 07 36), j.f.brouwer@hetnet.nl
  • Peter-Jan van Tuil, penningmeester (053 - 4 33 79 95), pjtuil@home.nl
Internet

Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. 
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan. 

Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie: www.enschede.christenunie.nl

Aanmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief
Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonderaan op de startpagina.
 
Afmelden of wijzigen abonnement Nieuwsbrief

« Terug

Archief > 2005 > oktober

Geen berichten gevonden