Nieuwsbrief 5-12

zondag 10 juli 2005 09:57

Inhoud: o Dreigend tekort Wet Werk en Bijstand dankzij lobby gehalveerd
o Enschede Airport Twente: landen in het landschap
o Heeft de ChristenUnie een debat cultuur?
o Verzetstrijder Jan van Elburg krijgt straatnaam in Boekelo
o Christelijke bevlogenheid


juli 2005 - jaargang 5, nummer 12

Inhoud: 

    • Dreigend tekort Wet Werk en Bijstand dankzij lobby gehalveerd
    • Enschede Airport Twente: landen in het landschap
    • Heeft de ChristenUnie een debat cultuur?
    • Verzetstrijder Jan van Elburg krijgt straatnaam in Boekelo
    • Christelijke bevlogenheid
  •  
  • en verder:
    • Bekijk onze website 
    • Agenda 
    • Contact
    • Colofon 
    • Aan/afmelden

 
Dreigend tekort WWB dankzij lobby gehalveerd
 
In de vorige Nieuwsbrief maakten we melding van de grote zorg, die wij hadden over plannen van Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken, om de budgetten voor de bijstandsuitkeringen anders over de gemeenten te gaan verdelen. Dat nieuwe verdeelmodel zou tot grote tekorten leiden voor ruim 40 gemeenten, waaronder Enschede. In de eerste plannen van de staatssecretaris zou Enschede gekort worden voor maar liefst € 9 miljoen in 2006, oplopend naar € 16 miljoen in 2011. Na een intensieve lobby in de richting van de Tweede Kamer, vanuit Enschede opgezet, is staatssecretaris Van Hoof de gedupeerde gemeenten uiteindelijk een flink eind tegemoet gekomen.
 
De eerste voorstellen van staatssecretaris Van Hoof zouden voor onze gemeente opgeteld voor de komende zes jaren een tekort hebben opgeleverd van € 55 mln. Door samen met 15 gemeenten op te trekken en de kamerleden
Een onafhankelijk onderzoek door de Universiteit Twente, een persconferentie in het Haagse Nieuwspoort, intensieve contacten met de woordvoerders in de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en het bijwonen van twee debatten in het parlement hebben resultaat gehad. Het tekort is gerekend over de komende zes jaren met ruim € 23 mln. teruggebracht. Na het eerste debat was voor Enschede al € 17 mln. bereikt.
 
Succes
Onze gezamenlijke lobby inzake het verdeelmodel WWB heeft dus voor een belangrijk deel succes gehad. De Kamer heeft bedongen dat het verdeelmodel nog verder verfijnd zal worden. Dat geeft ons gelegenheid om met het ministerie verder in gesprek te gaan over de door de Universiteit Twente aangegeven tekortkomingen van het model. Een afspraak daartoe is al gemaakt. Ook heeft de staatssecretaris moeten toezeggen dat de werking van het model na twee jaar opnieuw beoordeeld wordt.
 
Vanuit de andere deelnemende gemeenten heeft Enschede diverse complimenten gekregen. Die complimenten geef ik als verantwoordelijk wethouder graag door aan allen uit de gemeenteraad en het ambtelijke apparaat, die zich enorm hebben ingespannen om de Tweede Kamer op andere gedachten te brengen. Ofschoon wij liever meer hadden bereikt, stel ik vast, dat we zonder onze intensieve, in korte tijd opgebouwde lobby, dit resultaat niet behaald zouden hebben.
 
Tymon de Weger, wethouder

 
Enschede Airport Twente: landen in het landschap
 
De plaats van de luchthaven in zijn omgeving heeft al geleid tot verschillende besprekingen, standpuntbepalingen en publicaties. Ook in deze nieuwsbrief. Begin dit jaar heeft de gemeenteraad van Enschede een principebesluit genomen, om een doorstart van de burgerluchthaven in Twente mogelijk te maken. Met daaraan verbonden een aantal belangrijke voorwaarden. Al van het eerste begin hebben wij als fractie van de ChristenUnie in Enschede ons positief opgesteld over het gebruik van de burgerluchtvaart op Twente als mede gebruiker van de militaire vliegbasis.
 
Al van het begin van de vorige eeuw wordt er op Twente gevlogen. Dat is ver voor de ontwikkelingen van de omliggende steden. We ervaren een negatieve invloed op de economische ontwikkeling, nu het luchtmachtonderdeel van defensie verdwijnt, met verlies van een groot aantal arbeidsplaatsen. Om dit te compenseren wordt getracht de bestaande faciliteiten overeind te houden en in samenspraak met provincie en buurgemeenten een doorstart mogelijk te maken voor de burgerluchtvaart.
 
Randvoorwaarden
In de in het voorstel genoemde randvoorwaarden, zijnde accommoderen en stimuleren, houdt naar onze mening ook in: het in bescheiden mate verlenen van faciliteiten. De voorwaarden scheppen is één, maar medewerking verlenen is niet kosteloos.
 
In het heldere, bij het raadsvoorstel gevoegde plan van aanpak met de titel “Landen in het landschap”  wordt duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is. “Landen in het landschap” kent een goed uitgangspunt. De huidige overlegsituatie tussen Enschede, de provincie en de buurgemeenten geeft naar wij constateren mogelijkheden. Het college stelt voor om in september een go/nogo besluit te nemen. De raad wordt voorgesteld een projectorganisatie te financieren, welke in wezen al in januari 2005 is gestart.
 
Rijksmedewerking
We gaan er vooralsnog van uit dat de doorstart mogelijk is, mits er medewerking wordt verleend door het Rijk. Met name door onze huidige (uit Twente afkomstige) minister van Defensie. We misten dat jl. maandag in het voorstel. Communicatie is essentieel zowel met de departementen als ook met de lagere overheden en zeker ook met de zeer betrokken burgers van Twente in de omliggende gemeenten. In het plan van aanpak is wel sprake van de vergunningsprocedure, het overbruggingstraject, het behoud van draagvlak en de daarbij behorende ontwikkeling.
 
Natuurbehoud
Gelet op de ontwikkelingsvisie van Enschede en de bijbehorende aandacht voor het buitengebied, in verband met de sterk teruglopende agrarische bedrijvigheid, is het van belang dat wij sturen op een toekomstgerichte stad. Als we dat afzetten tegen de burgerluchthavens bij onze oosterburen over de grens, kunnen we op het Nederlandse niveau niet achter blijven, door eenzijdige nadruk te leggen op behoud van flora en fauna. Wanneer we een echte technostad willen worden met belangstelling van en voor bedrijven welke zich hier willen vestigen behoort een luchthaven tot één van als voorwaarde gestelde faciliteiten.
 
Infrastructuur
Nu defensie vertrekt verdwijnen ook de hindercirkels veroorzakende opstallen (munitiebunkers), zodat ook infrastructureel op beperkte schaal een betere bereikbaarheid kunnen worden gerealiseerd. Wat betreft grondverwerving en waardebepaling wachten wij verdere voorstellen af, welke van grote invloed zullen zijn voor de uiteindelijke doorstartmogelijkheid. Wij als ChristenUnie hebben in de raad ingestemd met het plan van aanpak, om in goed overleg met alle betrokken partijen een goed financieel onderbouwd voorstel in september aan de raad voor te leggen.
 
Jan van der Graaf, fractievoorzitter

 
Heeft de ChristenUnie een debat cultuur?
 
Soms mis ik het wel, een discussie met de achterban. Vaak worden bijeenkomsten van politieke partijen gekenmerkt door saaie huishoudelijke vergaderingen. Soms eens afgewisseld met een nieuwjaarsborrel, of een groepje, dat meedenkt met het verkiezingsprogramma. Op zich is het niet verkeerd om dit soort zaken te doen, maar hoe hoor je nu de mening van je eigen achterban?
 
Donderdag 16 juni hebben we daar als ChristenUnie voor het eerst mee geëxperimenteerd. Eerst waren er twee korte presentaties, waarna we met elkaar gediscussieerd hebben. U zult nu waarschijnlijk denken, dat zal wel ja, ik ken die politieke discussies. De voorste rij bemoeit zich overal mee, en de gewone leden gaan met een onbevredigend gevoel naar huis.
 
Over dat gevoel van anderen kan ik niks zeggen, maar iedereen is aan het woord geweest. Niemand ontkwam eraan of moest mee discussiëren. Aan het begin was er een lijn op de grond geplakt en bij elke stelling werd er een splitsing aangebracht in de groep van voor- en tegenstanders. Daarna werden de voor- en tegenstanders gevraagd elkaar te overtuigen. Een nieuwe manier van werken die met veel enthousiasme werd begroet. De ChristenUnie is dan ook vast van plan om dit soort avonden vaker te organiseren, want de debatcultuur is bij ons nog geen gemeengoed, maar kan dit zeker worden.
 
Hadassa Meijer, raadslid

 
Verzetstrijder Jan van Elburg krijgt straatnaam in Boekelo
 
Dinsdag 21 juni heeft het college van BenW besloten een straat te vernoemen naar Jan van Elburg, verzetstrijder in Boekelo. De Jan van Elburgstraat komt tussen de Weleweg en De Mans, waar momenteel een nieuw woonzorgcomplex voor Boekelo wordt gebouwd.
 
Jan van Elburg woonde weliswaar in de stad Enschede, maar speelde in de oorlog een belangrijke rol in het verzet in Boekelo. Van Elburg was destijds adjunct-directeur op de Boekelose melkfabriek. Samen met directeur Dirk Pape, naar wie al veel langer een straat is vernoemd in Boekelo, was hij actief in het helpen van joodse onderduikers in en rond het dorp Boekelo.
 
In 1943 zijn Pape en Van Elburg gearresteerd en naar Duitse concentratiekampen gedeporteerd. Dirk Pape kwam begin 1945 om in Buchenwald, Jan van Elburg werd in 1945 in Dachau bevrijd, maar vanwege zijn slechte gezondheid overleed hij op 19 december 1945 in het ziekenhuis te Enschede op 37-jarige leeftijd. Jan van Elburg was gereformeerd en zoals blijkt uit bewaard gebleven brieven uit zijn gevangenschap een man met een sterk godsvertrouwen. Zijn weduwe is enkele jaren terug in Enschede overleden.
 
Verzetstraat
Het is de bedoeling in de nieuwbouw die gaat verrijzen op de plaats van het voormalige Texoprint-fabriekscomplex nog meer verzetsmensen worden vernoemd. Gedacht wordt aan de naam Verzetstraat voor de hoofdontsluitingsweg, terwijl de overige straten worden vernoemd naar anderen uit het Boekelose verzet.
 
Aanvankelijk was het de bedoeling de straat naar het woonzorgcomplex de naam Wissinksweideweg te geven. Dankzij de niet aflatende ijver van de Boekeloër H. H. Nijmeijer heeft BenW op voordracht van de straatnamen commissie besloten die in 2002 vastgestelde naam te laten vervallen ten gunste van de vernoeming van Jan van Elburg. Daarmee komt de Jan van Elburgstraat vlak bij de Dirk Papestraat te liggen. Zo wordt recht gedaan aan de plaats die de beide heren van de melkfabriek destijds in het Boekelose verzetswerk hebben ingenomen.
 
Tymon de Weger, wethouder

 
Christelijke bevlogenheid
 
Kent u iemand in uw omgeving die bevlogen is? Aanstekelijk zijn die mensen, hè? Je krijgt gelijk zin om je handen met hen uit de mouwen te steken.
 
Afgelopen week heeft de ChristenUnie een werkbezoek gebracht aan de Zorggroep Manna, en daar ontmoetten we zo’n Christelijk bevlogen persoon. Haar naam: Wesselien de Jong, directeur van Zorggroep Manna.
 
Zij heeft ons verteld over de ontwikkelingen binnen de zorg en binnen een kleine zorginstelling. Daarnaast heeft ze ons verteld over de betrokkenheid van Manna bij verschillende nieuwe initiatieven zoals het Hospice. Een zeer verhelderend en bemoedigend gesprek, waarin we over en weer veel van elkaar geleerd hebben.
 
Hadassa Meijer, raadslid

Bekijk onze website
 
Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten, informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws. 

We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar
www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk. 

Redactie Nieuwsbrief
 
nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl

Agenda

zaterdag 9 juli 2005 10.30 uur  Fractie ChristenUnie bij Pier Datema thuis Spartastraat 47
maandag 11 juli 2005 19.00 uur  Gemeenteraad 'Debatraad' (begroting) Raadszaal, Stadhuis Langestraat 21
maandag 18 juli 2005 19.00 uur Gemeenteraad 'Debatraad' Raadszaal, Stadhuis Langestraat 21
dinsdag 19 juli 2005 19.30 uur  Stadsdeelcommissie West Servicecentrum West B.W. ter Kuilestraat 33 


Contact

Fractie
Wethouder
Bestuur
  • vacant:  voorzitter
  • Francijn Brouwer-Weemhoff, secretaris (053 – 4 36 07 36), j.f.brouwer@hetnet.nl
  • Peter-Jan van Tuil, penningmeester (053 - 4 33 79 95), pjtuil@home.nl
Internet

Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. De Nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. 
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan. 

Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie: www.enschede.christenunie.nl

Aanmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief

Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonderaan op de startpagina.
 
Afmelden of wijzigen abonnement Nieuwsbrief

« Terug

Archief > 2005 > juli

Geen berichten gevonden