Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede 8-2

zaterdag 24 november 2007 00:07

Inhoud: 
  • Veldkamp terug als fractievoorzitter
  • Programmabegroting 2008-2011
  • Verkeersveiligheid in Enschede, met name op de Weerseloseweg
  • Dossier wijkwelzijnswerk
  • Uitvoering motie voorlichtingscampagne ontmoediging verslaving
  • Vliegwiel Twente Maatschappij en de doorstart van luchthaven Twente

    en verder:
     
  • Bekijk onze website! 
  • Contact
  • Colofon

Veldkamp terug als fractievoorzitter
 
Maandag 12 november jl. is Bernard Veldkamp weer geïnstalleerd als raadslid voor de ChristenUnie. Vanwege een verblijf van een aantal maanden in de Verenigde Staten was hij tijdelijk afgetreden. Hij neemt het stokje volgens afspraak dan ook weer over van Jurgen van Houdt. Van Houdt blijft actief als vertegenwoordiger van de ChristenUnie in de stadsdelen Enschede-West, -Oost en –Centrum.
 
Dank voor bewezen diensten
Van Houdt kwam als eerste zwangerschapsverlofraadslid van Nederland in november 2006 in de gemeenteraad als vervanger van Hadassa Meijer. Na het vertrek van Veldkamp naar de VS fungeerde hij als fractievoorzitter van de ChristenUnie. Bij zijn afscheid sprak burgemeester Den Oudsten zijn waardering uit voor de manier waarop Van Houdt gedurende een jaar invulling heeft gegeven aan zijn raadslidmaatschap. Tijdens diezelfde periode vertegenwoordigde Wim Tekkelenburg de ChristenUnie in de stadsdelen Enschede-West, -Oost en –Zuid. Ook hij werd door de burgemeester bedankt voor zijn inzet.
 
Persbericht ChristenUnie Enschede

Programmabegroting 2008-2011
 
Op maandag 12 november is de begroting behandeld voor het komende jaar. In de begroting zette het college zijn plannen uiteen voor de komende tijd. De focus ligt de komende jaren op Enschede Werkt, Stad Enschede en Ons Enschede. Deze thema’s zijn in overleg met de gemeenteraad en samenspraak met partners uit de stad gekozen. Mede omdat het grootste gedeelte van de plannen pas financieel ingevuld wordt in maart 2008, was er grote eenstemmigheid binnen de raad.

Vanuit de ChristenUnie hebben we een aantal moties ingediend. We hebben aandacht gevraagd voor het optimaliseren en sluitend maken van de zorgketen voor ex-gedetineerden die terugkomen naar Enschede. Hiervoor hebben we vanuit de ChristenUnie al vaker vragen gesteld omdat we vanuit instellingen die bij deze keten betrokken zijn, signalen kregen dat er toch nog mensen tussen de wal en het schip vallen, met alle gevolgen van dien. Deze motie kreeg steun vanuit de raad en de wethouder heeft toegezegd om de keten verder te optimaliseren en dit terug te koppelen naar de raad. Onze zorgen over de Enschedese woningbouw ambitie werden niet gedeeld door de meerderheid van de raad. Wel heeft de wethouder toegezegd dat de raad nog voor de zomervakantie kan beschikken over een rapport waarin de Enschedese ambitie wordt vergeleken met die van andere steden. Hiermee kunnen we bekijken in hoeverre onze zorgen terecht zijn.

Bernard Veldkamp, fractievoorzitter

Verkeersveiligheid in Enschede, met name op de Weerseloseweg
 
Enige tijd geleden vond er een ernstig motorongeval met dodelijke afloop plaats op de Vliegveldstraat/Weerseloseweg (N737) tussen Deurningen en Enschede. Daar de motorrijder een bekende van mij was, zijn mijn broer en ik later op de plek des onheils geweest. Hier heb ik mij verbaasd over het onveilige verkeersgedrag van sommige passanten. Binnen tien minuten vonden er twee gevaarlijke verkeersbewegingen plaats. Een motorrijder remde plotseling af om de Veldscholteweg in te slaan. De auto achter hem kon nog net op tijd remmen. Even later bleek een automobilist uit de richting Enschede ook van plan te zijn om de Veldscholteweg in te slaan. Deze bedacht zich echter op het laatste moment en keerde in volle vaart over de Weerseloseweg terug richting Enschede. Hier moest een tegenligger hard voor remmen.
 
Ontevredenheid over verkeersveiligheid
Thuisgekomen heb ik op internet gezocht naar ongevallen die in Enschede, met name op de Vliegveldstraat/Weerseloseweg, hebben plaatsgevonden. Dit levert een onacceptabele lijst met ‘resultaten’ op. Uit reacties die op diverse weblogs en websites, waaronder op die van Tubantia, over het motorongeval werden geplaatst, blijkt dat er grote ontevredenheid heerst over de verkeersveiligheid op deze weg en dan met name over het stuk ter hoogte van de Veldscholteweg, waar het ongeval plaats had. De aanwezigheid van een ontmoetingsplek voor mannen, zou hierbij een belangrijke rol spelen.
 
Agenderen
Als vertegenwoordiger van de Enschedese burgers zijn naar aanleiding hiervan een aantal vragen bij mij opgekomen. De onderstaande vragen heb ik, door middel van een zogenaamde artikel 38 procedure, voorgelegd aan ons college. Dit in het besef dat de bevoegdheid mogelijkerwijs bij een andere/hogere overheid ligt.
 
  1. Hoe is het gesteld met de verkeersveiligheid in Enschede in het algemeen en op de Vliegveldstraat/Weerseloseweg in het bijzonder?
  2. Zijn er aanwijzingen dat de aanwezigheid van een ontmoetingsplek voor mannen langs de Vliegveldstraat/Weerseloseweg, de verkeersveiligheid nadelig beïnvloedt?
  3. Wat is de verantwoordelijkheid van de overheid qua inrichting, beheer, toezicht en handhaving, gelet op de functie van sommige plekken en de veiligheidssituatie die dit teweeg brengt voor de burgers?
  4. Welke maatregelen bent u bereid te nemen om een eind te maken aan de geschetste onveilige verkeerssituatie op de Vliegveldweg/Weerseloseweg?
  5. Bent u bereid alles in het werk te stellen om, indien nodig, bij andere/hogere betrokken overheden, aandacht voor deze verkeerssituatie te vragen?
Vervolg
Een afschrift van de vragen is verzonden aan de Statenfractie van de ChristenUnie Overijssel. Het college heeft tot en met 11 december om de vragen van een schriftelijk antwoord te voorzien. In onze volgende Nieuwsbrief hoop ik u hierover te kunnen berichten.
 
Jurgen van Houdt, commissielid

Dossier wijkwelzijnswerk
 
Er begint in mijn boekenkast een aardig dossier te groeien over wijkwelzijnswerk. Toen ik net in de raad zat werd er een rekenkameronderzoek ingesteld naar het wijkwelzijnswerk. Gedurende het onderzoek heeft wethouder Helder besloten om de organisatie van het wijkwelzijnswerk te veranderen van vijf stadsdeelwelzijnswerk naar één stedelijke welzijnsorganisatie te weten Alifa. Uit het onderzoek van de rekenkamer bleek dat het van groot belang was dat de raad duidelijke kaders meegaf aan het college. Als uitkomst van de aanbeveling is er een keer een gesprek geweest met raadsleden en Alifa, wat later de titel kaderstellend mee heeft gekregen.
 
Raadsbreed aangenomen motie
Begin dit jaar kwamen er allerlei problemen bij Alifa aan het licht en ontstond er een miljoenen tekort. Alifa moest dus gaan bezuinigen. Voor de ChristenUnie was dit het moment om een motie in te dienen om alsnog een kaderstellend debat af te dwingen. In de motie stond duidelijk benoemd dat de raad behoefte had aan een analyse van de maatschappelijke problemen in de stad en aan de hand daarvan kan de raad dan een aantal prioriteiten meegeven voor het welzijnswerk. Het college werd gevraagd dit debat voor te bereiden, zodat in september het debat kon plaatsvinden. Deze motie is raadsbreed aangenomen!
 
Kaderstellend debat blijft uit
De eerste maanden heeft de raad niets gehoord over de uitvoering van de motie. Toen ik eind september aan de bel trok, was er weinig gebeurd. Begin oktober is er een gesprek geweest tussen woordvoerders en de wethouder, om te kijken hoe we toch nog de motie konden uitvoeren. Hierin is een procedure afgesproken waarin de raad kaders meegeeft voor de beleidsgestuurde contract financiering (concrete afspraken van het stadsdeelmanagement en Alifa) waarna wij alsnog een kaderstellend debat zouden hebben.
 
Afgelopen maandag hebben wij in de commissie met elkaar gediscussieerd over de kaders voor de BCF contracten, maar de wethouder laat het algehele kaderstellende debat boven de markt hangen. Hieruit blijkt maar weer dat de nieuwe taken die een raadslid gekregen heeft bij de invoering van de dualisering nog niet altijd even makkelijk uitvoerbaar zijn. Het vraagt ook om een nieuwe manier van werken van het college.
 
Hoe nu verder?
Tijdens de bespreking in de commissie heb ik aangegeven dat er naar mijn mening nog steeds geen invulling is gegeven aan de motie. De PvdA stelde voor met een amendement te komen om een eigen controle en bijstel cyclus op te stellen. Wij zullen de PvdA daar in steunen. Misschien is dit de manier om een PvdA wethouder te laten handelen in de geest van een raadsbreed aangenomen motie.
 
Hadassa Meijer-Ytsma, raadslid

Uitvoering motie voorlichtingscampagne ontmoediging verslaving
 
In de vorige Nieuwsbrief deed ik u de belofte om u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom het verslavingsbeleid in onze gemeente. Een van de vervolgstappen die hierbij werd aangekondigd was het toezien op de uitvoering van onze in de raad van 30 januari 2006 ingediende en unaniem aangenomen motie die het college opdracht gaf een voorlichtingscampagne onder jongeren te voeren ter ontmoediging van verslaving. (Zie het dossier hierover op onze website.) Tot nu toe werd geen apart budget beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de motie.
 
Het college heeft het signaal ter harte genomen, want onlangs ontvingen we een brief over de stand van zaken: de gemeente Enschede organiseert, in nauw overleg met de GGD en Tactus verslavingszorg, extra activiteiten om het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen.  Hiervoor is een apart budget van € 55.000, - voor het schooljaar 2007-2008 beschikbaar gesteld.
 
Activiteiten campagne
Hieronder een greep uit de activiteiten die in het kader van de campagne worden ondernomen:
·         Aan het ROC wordt een aanpak aangeboden die de leerlingen informeert en aan het denken zet, docenten deskundig maakt en de schoolleiding ondersteunt in het omgaan met middelengebruik.
·         Scholen voor basisonderwijs krijgen een bijdrage van € 10, - per leerling in groep 8 voor de uitvoering van het project “Op tijd voorbereid”. Hierbij worden docenten en ouders betrokken.
·         Het wijkzorgteam dat werkzaam is in de wijk Velve Lindehof kan straks gezinnen, waarvan de ouders verslavingsproblemen hebben, op een speciale manier helpen. Hier wordt het hele gezin bij betrokken.
 
Vervolg campagne
De gemeente Enschede gaat samen met de andere gemeenten in de regio de komende jaren nog meer activiteiten ontwikkelen en uitvoeren. Dit om te zorgen dat jongeren minder jong en minder vaak alcohol gebruiken. Als ChristenUnie zijn we blij en dankbaar dat er invulling aan de motie wordt gegeven. We hebben de brief aangemeld als bespreekpunt in de stedelijke commissie. Op deze manier kunnen we als raad hierover met elkaar van gedachten wisselen. Aandachtspunt is wat ons betreft nog hoe we naast de verslaving aan alcohol, ook de nodige aandacht besteden aan de verslaving aan andere middelen, zoals ('soft')drugs.
 
Jurgen van Houdt, commissielid

Vliegwiel Twente Maatschappij en de doorstart van luchthaven Twente
 
Voor de raad van 3 december staat het voorstel op de agenda om in te stemmen met de Vliegwiel Twente Maatschappij. De gemeente Enschede participeert voor 40%, de provincie voor 20% en het Rijk voor de resterende 40%. Door de VTM komen we uit een bestuurlijke impasse die was ontstaan omdat de gemeente Enschede en het Rijk niet tot overeenstemming kwamen over de verkoop van de grond. Het doel van de VTM wordt het ontwikkelen van het gebied van de luchthaven Twente. Daarvoor brengt het Rijk de grond in, de provincie 10 miljoen euro en de gemeente Enschede 20 miljoen euro. Deze bedragen zullen terugverdiend moeten worden uit de grondexploitatie.
 
Positief over initiatief
De ChristenUnie is positief over dit initiatief. Uitgangspunt is dat alle stakeholders betrokken kunnen worden bij het maken van plannen voor de gebiedsontwikkeling. Er zullen vier scenario's bekeken worden, twee met en twee zonder een luchthaven. Gezamenlijk wordt op zoek gegaan naar een sluitende businesscase. Daarnaast staat de investering van 30 miljoen euro in verhouding tot de grootte van het gebied.
 
Onduidelijkheden
Onduidelijkheid blijft er over een aantal concrete zaken. Wat zijn de risico's verbonden aan de sanering? Wat zijn de kosten van de doorstart? Hoeveel hectares zullen bebouwd moeten worden om tot een sluitende exploitatie te komen? Daarnaast blijkt uit de stukken niet duidelijk wat het ambitieniveau van de VTM is en of er hierover overeenstemming bestaat tussen de partners. De ChristenUnie zou hier graag duidelijkheid over krijgen voordat wij echt in kunnen stemmen met het voorstel.
 
Doorstart luchthaven
Ten slotte zijn er natuurlijk de ontwikkelingen rond de doorstart van de luchthaven. En die zijn ronduit negatief. Het Rijk heeft besloten dat er vanaf 1 januari 2008 slechts general aviation gaat plaatsvinden op de luchthaven. Hiermee is (voorlopig) de stekker getrokken uit de commerciële luchtvaart op Twente. Het is het college niet gelukt om een exploitant te vinden en het is onduidelijk wat de gevolgen hiervan zijn voor de regio. Blijft de IATA status bijvoorbeeld gehandhaafd? Kunnen er regionale partners gevonden worden die toch willen investeren? Wat is de visie van het Rijk of luchthaven Twente voor de lange termijn? Ook vraagt de ChristenUnie zich af hoe hoog de kosten van het open houden zijn en welke gevolgen dat zal hebben op de grondexploitatie. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd.
 
Bernard Veldkamp, fractievoorzitter

Bekijk onze website!
 
Op onze website www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie van de fractie en het bestuur van de ChristenUnie Enschede. Nieuwsberichten van de fractie en uit de pers, maar ook standpunten, contactinformatie en een steeds rijker wordend archief. Daarnaast kunt u zich hier aanmelden als lid van de Nieuwsbrief en van de partij, om ons werk te ondersteunen.

We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte.

Redactie Nieuwsbrief 

Contact
Fractie
Bestuur
 Internet

Colofon
 
De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede. Overname van artikelen wordt aanbevolen.

Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn op internet te vinden op: www.enschede.christenunie.nl

Aanmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief
Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief?Stuur dan een mailtje naar j.v.houdt@enschede.nl

 

« Terug

Archief > 2007 > november

Geen berichten gevonden