Gewoon samen doen

20150921 azc esmarkerveldmaandag 21 september 2015 22:00

In de gemeenteraad van Enschede bespreken de partijen de komst van een AZC naar deze stad. Janny Joosten geeft namens de ChristenUnie-fractie haar inbreng.

Janny Joosten: ‘Vanavond besluiten we met elkaar of we het Eschmarkerveld willen aanwijzen als locatie voor de opvang van 600 vluchtelingen’.

De afgelopen weken hebben voor- en tegenstanders uit Enschede hun stem laten horen. Inwoners van Enschede hebben hun gevoelens van angst en zorg gedeeld. Slechts bij een enkeling leek er sprake van haat. Gelukkig waren er ook veel signalen van mededogen, noaberplicht en respect.

De ChristenUnie vindt dat het college in de zoektocht naar een geschikte locatie een zorgvuldige afweging heeft gemaakt. Een afweging die recht doet aan de gestelde kaders van de raad.

De keuze voor Eschmarkerveld roept bij de omwonenden vragen en gevoelens van onrust op. Daarin zijn deze omwonenden niet uniek. Elke andere gekozen locatie had een vergelijkbare reactie opgeroepen. Joosten begrijpt dat deze gevoelens leven en daarom bepleit zij dat het college en het COA samen met de bewoners optrekken en in gesprek blijven. Een toegezegd veiligheidsplan is hier een belangrijk onderdeel van. Met het voorstel van de wethouder om hiervoor € 300.000 in te willen zetten, stemt de CU graag in.

Joosten:’ Het vluchtelingenvraagstuk is niet nieuw: Anne Frank, Albert Einstein, Sigmund Freud, Frederiq Chopin, Kader Abdollah maar ook Henry Kissinger, Madeleine Albright en zelf Gloria Estefan vluchtten omdat zij niet veilig waren in hun geboorteland. Ze vluchtten omdat ze de domme pech hadden dat hun afkomst, religie of opvattingen niet overeen kwamen met die van de op dat moment gevestigde orde. Ze leverden of leveren een historische bijdrage aan cultuur, wetenschap of politiek. Een aantal van hen kreeg zelfs een Nobelprijs’.

Op dit moment wordt onze hulp gevraagd. 600 plaatsen in een asielzoekerscentrum in Enschede. Het aantal mensen dat nu naar Nederland komt is vele malen lager dan we in het verleden wel eens hebben opgevangen. In de eerste wereldoorlog bood Nederland onderdak aan ruim één miljoen Belgische vluchtelingen. In de jaren 90 ging het om ca. 50.000 vluchtelingen, veelal ten gevolge van de Joegoslavië-oorlog.
Anno 2016 verlaten ouderen, jongeren, alleenstaanden en gezinnen huis en haard, op zoek naar een veilig heenkomen. En wij praten langdurend over een locatie, over aantallen en of mensen wel of niet te vertrouwen zijn. Is dat mededogen? Noaberschap? 600 plaatsen. In een stad met bijna 160.000 inwoners...

We gaan het "gewoon samen doen"

De leden van de ChristenUnie fractie maken zich zorgen. Doen we voldoende? Komt deze hulp niet te laat? Immers, het AZC kan pas komend voorjaar operationeel zijn. Wat de CU betreft is ook de mogelijkheid van noodopvang bespreekbaar. De prioriteit ligt echter nu bij het AZC. Daarom dient de ChristenUnie  vooralsnog geen motie in maar verneemt wel graag de visie van het college hierover.

Ter afsluiting: één van de wellicht bekendste vluchtelingen moest vlak voor het begin van onze jaartelling met zijn ouders als baby uitwijken naar Egypte. Later een alleenstaande man, wellicht naar de opvattingen van deze tijd getraumatiseerd. Hij gaf zich uiteindelijk vrijwillig over aan soldaten na een leven lang achtervolgd te zijn geweest.
Als zo Iemand ons leert onderdak te verlenen aan een vreemdeling, welk recht hebben wij dan om het beroep dat op ons wordt gedaan af te wijzen?

« Terug

Archief > 2015 > september

Geen berichten gevonden