Drie bijdragen uit de stedelijke commissie

20150521 van heekpleindinsdag 19 mei 2015 23:38

Op 18 mei jl heeft Janny Joosten in de stedelijke commissie op een drietal thema’s de mening van de ChristenUnie verwoord: de transformatieagenda, burgerkracht en tot slot stadsdeelgewijs werken.

De transformatieagenda: bouwen aan een duurzaam en solide sociaal stelsel

Janny Joosten  heeft met veel belangstelling kennis genomen van de nota transformatie agenda MO. Zij vindt het een goede zaak dat ook, maar niet alleen ingezet wordt op preventie. Immers, alles wat op gebied van professionele maatschappelijke ondersteuning kan worden voorkomen, scheelt vele euro's op de lange termijn. Wellicht nog belangrijker, het op tijd inzetten op preventie draagt bij aan het sociaal welbevinden van de inwoners van Enschede. Daar doet de gemeente het immers voor.
Met het bundelen van geoormerkte geldstromen lijken de beschikbare middelen effectief te kunnen worden ingezet. De ChristenUnie vindt het jammer dat vanwege de beperkte financiële middelen de investeringen van tijdelijke aard zijn. Mocht er weer financiële ruimte komen, Joosten gelooft dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn, dan verzoekt zij de wethouder te onderzoeken of er een structurele investering gedaan kan worden op het gebied van preventie.

De ChristenUnie doet drie inhoudelijke suggesties voor een gezamenlijke agenda van de gemeente met haar maatschappelijke partners:
1. Het treffen van maatregelen waardoor schoolgaande kinderen die om uiteenlopende redenen zonder ontbijt naar school moeten, de mogelijkheid krijgen toch gezond te ontbijten.
2. Onderzoeken welke middelen de gemeente kan aanreiken om de gevolgen van scheiding van ouders bij kinderen zoveel mogelijk te beperken.

3. Blijvend inzetten op het bestrijden van de problematiek die gerelateerd is met loverboys.

Burgerkracht

Het stedelijk welzijnsimplementatieplan voor de stadsdelen krijgt op hoofdlijnen de goedkeuring van de fractie van de ChristeUunie.
De verdeling van het budget op basis van de weging inwonersaantal, werkloosheid, een oudergezinnen, 65+ ers en niet westerse etniciteit is conform het raadsbesluit van oktober 2008. En hoewel elke verdeling discussie kan oproepen, kunnen wij ons ook hierin vinden.

In het plan wordt gesproken over resultaat gerichte afspraken met de aanbieders. Joosten is benieuwd hoe deze gemonitord worden. Welzijnswerk gaat immers uit van zachte criteria die vaak subjectief (belevingsaspecten) zijn. Zij vraagt de wethouder hier een nadere toelichting over.

Het raadsvoorstel burgerkracht gaat wel erg uit van de kracht van onze inwoners. Joosten vraagt daarom welke veiligheidskleppen de wethouder heeft ingebouwd om ervoor te zorgen dat mensen wiens stem niet gehoord wordt, toch geholpen worden? Zij denkt daarbij aan overbelaste mantelzorgers en zorgmijders.

En derde punt, maar voor haar fractie wel van wezenlijk belang, betreft de voorkeurspositie die Alifa in het plan lijkt te krijgen. Wellicht is dit niet zo bedoeld, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat de ene aanbieder wel uitgenodigd wordt om mee te doen met een aanbesteding, terwijl een andere zelf alert moet zijn om op tijd in te tekenen? Joosten hoort graag de mening van de wethouder hierover.

 

Stadsdeelgewijs werken
De ChristenUnie staat positief tegenover het verzoek om de volgende stap te zetten in het stadsdeelgewijs werken: het leveren van maatwerk voor de inwoners van Enschede. Immers, de behoefte van bewoners van een stadsdeel Centrum kan en zal op sommige punten anders zijn dan die van een inwoner van Boekelo of Lonneker.
De coalitie heeft de ambitie uitgesproken om nog nadrukkelijker samen met bewoners, ondernemers, organisaties en partners te werken aan de opgaven in de wijk.

Uit uw raadsvoorstel komt  naar voren dat de commissies wijkbudgetten veel tijd en energie kosten. Joosten kan zich niet aan de indruk onttrekken dat hiermee onbedoeld een bureaucratisch gebeuren lijkt te ontstaan, hetgeen het college en de raad juist willen voorkomen. Zij vraagt of de wethouder deze zorg kan wegnemen? De ChristenUnie verzoekt de wethouder om het budget burgerkracht zoveel als mogelijk in te zetten voor en door de burgers en niet in ambtelijke overhead.


Tot slot doet Joosten de oproep om als gemeente deze samenlevingsgerichte werkwijze snel eigen te maken. Deze koers is immers al in 1995 ingezet!

« Terug

Archief > 2015 > mei

Geen berichten gevonden