Raadscalamiteitenteam Zorg

20150317 raadscalamiteiten zorgmaandag 16 maart 2015 20:31

Vanuit de Raad is een initiatiefvoorstel geformuleerd voor het instellen van een Raadscalamiteitenteam. De ChristenUnie steunt dit voorstel maar plaatst ook een aantal kanttekeningen.

Met het oog op de toenemende verantwoordelijkheden van gemeente Enschede op het dossier ‘zorg’ en ook de rol van de gemeenteraad hierin, is een initiatiefvoorstel opgesteld. Het doel is dat de woordvoerders zorg van de diverse partijen snel worden geïnformeerd indien zich binnen de gemeente een calamiteit voordoet.

Janny Joosten reageert namens de ChristenUnie op het initiatiefvoorstel. Een goed  initiatief volgens haar, tegelijk spreekt zij wel de hoop uit dat dit team zo min mogelijk in actie hoeft te komen! Als het echter nodig is, dan moet het goed zijn geregeld. Daarnaast is het belangrijk dat de definitie van calamiteit duidelijk is. Wat behoort hier wel en niet toe?

In het voorstel is aandacht voor de WMO, maar er ontbreken voorbeelden van calamiteiten in het sociaal domein waar geen kinderen bij betrokken worden. Joosten vraagt de wethouder of uitbreiding op dit punt gewenst is.

Wellicht ten overvloede, roert Joosten ook het punt van privacy en vertrouwelijkheid aan. Immers, de wethouder kan informatie anonimiseren, maar bij calamiteiten is de grootste stad van Overijssel soms net een dorp. De ChristenUnie pleit er dan ook voor dat de leden van het raadscalamiteitenteam expliciet geheimhoudingsplicht wordt opgelegd.  De voorkeur gaat dan ook uit naar een besloten commissie.

Het college kan zich vinden in het voorstel van de raad onder voorbehoud van een paar kleine aanpassingen als het gaat om definities en proces.

« Terug

Archief > 2015 > maart

Geen berichten gevonden