Hoe racistisch is Enschede?

maandag 12 juni 2006 12:11

Onlangs konden we het lezen in de krant. Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking is zeer negatief over allochtonen. Tien procent is zelfs uitgesproken racistisch. Bijna de helft van de Nederlanders is bang voor de Islam. Harde resultaten, waar je niet vrolijk van wordt. 

De resultaten komen uit een racismeonderzoek van de Geassocieerde Pers Diensten dat werd afgenomen onder 1.020 respondenten via het internet. De respondenten zijn tussen 15 en 65 jaar en representatief voor de Nederlandse bevolking. Het onderzoek richtte zich op de racistische denkbeelden van Nederlanders, niet op daden. In het afgelopen jaar hebben we alleen meerdere keren gezien hoe snel die stap gemaakt wordt.

Maar hoe staan we er voor in Enschede? Is het misschien tijd voor een onderzoek op Enschedees niveau? Tijdens campagnetijd hebben we veel contact gehad met migranten- en zelforganisaties. Zij wezen bijvoorbeeld op problemen die allochtonen ondervinden bij het vinden van stageplekken en banen, op problemen met de taal en met het begrijpen van de cultuur. Tot uitbarstingen van racisme is het hier gelukkig nog niet gekomen. Toch blijven deze resultaten zorgelijk. Waarom zou de mening van Enschedeërs afwijken van die van de gemiddelde Nederlander? Wat ons betreft, mag een dergelijk onderzoek er komen.

 

Volgende week praat de gemeenteraad over de toekomst van de stad. Waar willen we naar toe? Hoe moet de stad er in 2030 uit zien? Wat ons betreft zijn de maatschappelijke ontwikkelingen rond racisme en integratie een van de topics om in de gaten te houden.

Bernard Veldkamp, fractievoorzitter

 

« Terug

Archief > 2006 > juni

Geen berichten gevonden