Nieuwsbrief 6-9

maandag 13 maart 2006 12:17

Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede

extra verkiezingsuitgave

maart 2006 - jaargang 6, nummer 9

Inhoud: 
    • Zetel verlies, stemmenaantal stabiel
    • Beste politicus van Enschede
    • ChristenUnie adviseert college PvdA-Burgerbelangen-CDA
    • Arie Slob steekt hart onder de riem

en verder:

  • Bekijk onze website 
  • Agenda vergaderingen
  • Contact
  • Colofon
  • Aan/afmelden


Zetel verlies, stemmenaantal stabiel 
 
De verkiezingsuitslag op 7 maart was voor de ChristenUnie een teleurstelling. We vallen terug van drie naar twee zetels in de raad. Wel hebben we meer stemmen behaald dan ooit: 3.854, dat is 39 meer dan in 2002. Maar doordat de opkomst 5% hoger lag dan vier jaar geleden zat de derde zetel er voor ons helaas niet opnieuw in.
 
Een tegenvaller. Onze inzet was behoud van de drie zetels en minstens 4.000 stemmen. Landelijk wint de ChristenUnie wel: in de Tweede Kamer zou André Rouvoet van drie naar vijf zetels gaan. Dat geeft ons in Enschede een dubbel gevoel.

Onze felicitaties gaan uit naar de winnaars in Enschede: de PvdA, de SP en ook Burgerbelangen, die weer helemaal terug is. Wij gaan ons nu beraden op welk college wij voor Enschede met deze uitslag het beste vinden. Zaterdag 11 maart starten de onderhandelingen. Het zal duidelijk zijn, dat wij als verliezer het voortouw aan andere partijen moeten laten. Maar de ChristenUnie blijft zich inzetten voor een sterk en evenwichtig stadsbestuur.

Christen-kiezers, bedankt voor de steun! Ook allen die hebben meegeholpen aan onze campagne: hartelijk bedankt! Met Hadassa Meijer en ondergetekende als raadslid en Bernard Veldkamp als commissielid en een totaal verjongde fractie gaan wij er – met Gods hulp – de komende vier jaar tegenaan!
 
Tymon de Weger, lijsttrekker
t.d.weger@enschede.nl

Beste politicus van Enschede
 
Eric Helder wordt door de kiezers gezien als de beste politicus van Enschede. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau I&O Research op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Na Helder eindigde diens CDA-collega Jeroen Goudt op de tweede plaats. Wethouder Tymon de Weger (ChristenUnie) werd derde.
 
Bij verschillende stembureaus werden in totaal 1528 kiezers ondervraagd.  Wethouder Roelof Bleker (PvdA) werd vierde. PvdA-fractievoorzitter Marijke van Hees en wethouder André Le Loux (Burgerbelangen Enschede) delen de vijde plaats. VVD-aanvoerder Jeroen Hatenboer en burgemeester Peter den Oudsten staan gebroederlijk op de zevende plaats.
 
Uit het onderzoek van I&O blijkt verder dat D66 over de jongste aanhang beschikt. De Stadspartij is de meest vergrijsde partij. De kiezers van GroenLinks en D66 zijn het hoogst opgeleid, die van BVEnschede en Stadspartij het laagst.
 
Redactie Nieuwsbrief

ChristenUnie adviseert college PvdA-Burgerbelangen-CDA
 
De ChristenUnie adviseert een college te vormen met zes wethouders, waarvan drie van de Partij van de Arbeid, twee van het CDA en een van Burgerbelangen. De ChristenUnie neemt zijn verlies en laat de vorming van een nieuw college over aan de grotere partijen. Deze week voert de PvdA nadere gesprekken met CDA, VVD, Burgerbelangen en GroenLinks.
 
De onderhandelingsdelegatie van de ChristenUnie - de nieuwe raadsleden Tymon de Weger en Hadassa Meijer en namens het bestuur oud-raadslid Pier Datema - heeft dit advies zaterdagmorgen 11 maart jl. uitgebracht aan de onderhandelaars vanuit de nieuw gekozen gemeenteraad. Mochten partijen er niet uitkomen, dan "kunt u altijd aankloppen bij de ChristenUnie”.

Vertrouwenscommissie wethouders
De ChristenUnie heeft voorgesteld dat de nieuwe coalitiepartners een vertrouwenscommissie benoemen, die de kwaliteiten van nieuwe wethouderskandidaten onderzoekt. De ChristenUnie wil burgemeester den Oudsten als voorzitter van deze commissie, omdat hij het nieuwe team moet aanvoeren en hij nu feitelijk buiten de formatie van het nieuwe college staat.
 
Bedrijfsleven
De ChristenUnie delegatie heeft de onderhandelaars zijn visie op het stadsbestuur voor de komende vier jaar meegegeven: “Enschede moet hard blijven werken aan de sociale en economische structuur van de stad. Daarvoor is nodig dat een nieuw college een veel nauwere band opbouwt met het lokale bedrijfsleven. Enschede kent tal van innovatieve bedrijven, die internationale markten bedienen en visie hebben voor de toekomst. Het is zaak die visie op te tillen naar het niveau van wat de stad Enschede nodig heeft.
 
Het ‘Haagse’
Tegelijk moet Enschede meer invloed uitoefenen in het ‘Haagse’. Zowel ambtelijk als bestuurlijk kost dat veel tijd en energie. Er is dus heel veel te doen. Wethouders hebben een meer dan volle agenda. Dat betekent dat een college uit zes wethouders moet bestaan, die er samen met de burgemeester flink de schouders onder gaan zetten. Een college van vijf wethouders is een maatje te klein voor de inzet en ambitie, die we als stad Enschede moeten uitstralen.
 
Sociale portefeuille splitsen
De ChristenUnie deed een aantal suggesties voor een nieuw collegeakkoord. Zo beveelt de nieuwe fractie aan om de bestaande wethoudersportefeuille Sociale Zaken van Tymon de Weger te splitsen in een portefeuille Werk en Economie en een portefeuille Wonen, Welzijn en Maatschappelijke Zorg. Verder ziet de ChristenUnie zijn raadsbreed gesteunde motie om een indringende campagne tegen alcohol- en drugsgebruik bij jongeren te gaan voeren graag terug in het collegeakkoord. De ChristenUnie wil er vanaf, dat er telkens eenmalige bedragen uitgetrokken worden voor probleemwijken. De gemeente moet jaarlijks vaste bedragen aan bewoners ter beschikking stellen, want dat is een succes gebleken. Daar  hoort dan wel vaste ondersteuning vanuit gemeente en welzijnswerk bij.
 
Kleine Zaal Schouwburg
De ChristenUnie stelt voor het gebied tussen Klokkenplas en Walstraat projectmatig aan te pakken. Daarbij moet  worden onderzocht of in de Kleine Zaal van de Schouwburg Jazzpodium De Tor, Jeugdtheater Sonnevanck en het Vestzaktheater kunnen worden ondergebracht, naast congressen, debatten en gemeentelijke ontvangsten.
 
Infrastructuur
Wat betreft de infrastructuur moet Enschede keuzes maken: ruimte en geld zijn schaars. De ChristenUnie wil meer nadruk op regionaal verkeer en met name openbaar vervoer. Want niet in de stad, maar op de regionale wegen loopt het autoverkeer vast. Dat betekent aanleg van busbanen in westelijke en noordelijke richting. Ook moet het spoor versterkt worden. Enschede moet opnieuw de regiobestuurder voor Verkeer en Vervoer afvaardigen. Verder kiest de ChristenUnie voor behoud van de Luchthaven Twente binnen de door de raad aangegeven kaders.
 
Rotterdamse model
De controlerende rol van de Raad komt nog onvoldoende uit de verf. De ChristenUnie pleit voor invoering van het Rotterdamse model: een zestigtal punten, waarvan resultaten jaarlijks worden gemeten. Zo kan de Raad het college - halverwege en aan het eind van de collegeperiode - afrekenen op zijn prestaties.
 
Tymon de Weger, voorzitter delegatie ChristenUnie
t.d.weger@enschede.nl
 
>> Lees verder het complete advies van de ChristenUnie van vrijdag 10 maart 2006 op http://enschede.christenunie.net/nieuws.php?tekstId=313.

Arie Slob steekt hart onder de riem
 
Na de verkiezingen kregen wij diverse steunbetuigingen, mondeling, per telefoon en via de mail. Hartelijk dank daarvoor.
 
Ook Tweede Kamerlid Arie Slob stuurde ons een mail:
“Op afstand jullie gevolgd. Ook voor ons was het een teleurstelling dat jullie de derde zetel niet behaald hebben. Heel veel sterkte toegewenst voor de komende tijd. Weet dat er op afstand met jullie meegeleefd wordt.
Groet,
Arie Slob”.
 
Tymon de Weger, lijsttrekker

Bekijk onze website
 
Op www.enschede.christenunie.nl vindt u een schat aan informatie over de activiteiten van de fractie, de wethouder en het bestuur van de ChristenUnie in Enschede. Maar ook gebedspunten, informatie over de verkiezingsuitslagen en het laatste nieuws. 

We houden de website voortdurend actueel. Surf regelmatig naar www.enschede.christenunie.nl en blijf op de hoogte van ons werk. 

Redactie Nieuwsbrief 

nieuwsbrief_enschede-owner@mailman.christenunie.nl

Agenda vergaderingen
 
maandag
13 maart '06
19.00 uur
Laatste Gemeenteraad
Raadszaal, Stadhuis
Langestraat 21
donderdag
16 maart '06
19.00 uur
Installatie nieuwe Raad
Raadszaal, Stadhuis
Langestraat 21
maandag
10 april '06
19.00 uur
Gemeenteraad 'Hamerraad'
Raadszaal, Stadhuis
Langestraat 21
dinsdag
18 april '06
19.30 uur
Stadsdeelcommissie Noord 
Servicecentr. Noord
Gronausestraat 300 
donderdag 
20 april '06
19.30 uur
Fractie ChristenUnie
Kamer 73, Stadhuis
Langestraat 21
maandag
24 april '06
19.00 uur
Gemeenteraad 'Debatraad'
Raadszaal, Stadhuis
Langestraat 21

Contact

Fractie
Wethouder
Bestuur

Internet

Colofon

De Nieuwsbrief ChristenUnie Enschede is een uitgave van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Enschede.  
© Overname van artikelen met bronvermelding toegestaan. 

Archief Nieuwsbrief
De verschenen Nieuwsbrieven zijn te vinden op internetpagina van de fractie: www.enschede.christenunie.nl

Aanmelden (gratis) abonnement Nieuwsbrief
Wilt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze Nieuwsbrief? Vul eenvoudig uw emailadres in op onze website
www.enschede.christenunie.nl in de rubriek Nieuwsbrief, rechtsonderaan op de startpagina.

« Terug

Archief > 2006 > maart

Geen berichten gevonden