GroenLinks maakt geen halszaak van luchthaven

maandag 13 maart 2006 12:17

ChristenUnie uit college

Uit: Tubantia van maandag 13 maart 2006.

Door Jan Ankone

ENSCHEDE - Dat de ChristenUnie niet terugkeert in het college van B en W lag in de lijn der verwachting. Veel verrassender is de ommezwaai van GroenLinks: de kwestie van de luchthaven vormt voor die partij geen halszaak bij de komende collegeonderhandelingen.


GroenLinks heeft kennelijk geleerd van de collegeonderhandelingen van vier jaar geleden. Met haar onwrikbare standpunt over de Usseleres zette de partij zich toen meteen zelf buitenspel. Hetzelfde dreigde nu weer te gebeuren, met haar hardnekkige verzet tegen een doorstart van luchthaven. Maar afgelopen zaterdag, tijdens de eerste ronde van de collegeonderhandelingen, maakte GroenLinks een opmerkelijke draai.

De partij wil graag meedoen in het nieuwe college. De luchthaven hoeft geen breekpunt te zijn, maakte fractievoorzitter Jelmer van der Zee duidelijk. De kwestie hoeft van hem niet vastgelegd te worden in het collegeakkoord. GroenLinks blijft tegen, maar als de raad komend jaar het licht definitief op groen zet voor een doorstart, dan is de partij bereid om zich in het college 'loyaal' op te stellen.

Nu die blokkade is opgeruimd, mag GroenLinks van de PvdA - de grote winnaar van de verkiezingen - komende week dus verder meepraten over de vorming van een nieuw college. Net als de huidige coalitiepartners CDA en Burgerbelangen én oppositiepartij VVD. De ChristenUnie valt buiten de boot. Die partij ging bij de verkiezingen terug van drie naar twee zetels. Te weinig voor deelname aan het nieuwe college, was de conclusie zaterdag. Ook voor de SP, nieuw in de raad met drie zetels, is er geen plaats in het nieuwe gemeentebestuur. Volgens de PvdA moet de SP zich eerst maar bewijzen in de raad.

Het nieuwe college zal vrijwel zeker worden gevormd door drie partijen, zoveel werd zaterdag wel duidelijk. Met opnieuw zes wethouders. Waarvan minstens drie voor de PvdA. Een coalitie van de Grote Drie ziet de PvdA niet zitten. Dus óf CDA (nu nog twee wethouders) of VVD valt af. Daarnaast wil de PvdA er nog een kleinere partij bij. Dat wordt dus óf Burgerbelangen óf GroenLinks.

PvdA-factievoorzitter Marijke van Hees wil in elk geval dat de grote winst van 'links' bij de verkiezingen vertaald wordt: 'Het sociale gezicht van Enschede moet wat opgepoetst worden.'

« Terug

Archief > 2006 > maart

Geen berichten gevonden