FEITEN EN VRAGEN OVER GLANERBRUG - Antwoorden van CU

Glanerbrugdonderdag 27 februari 2014 10:42

Met een brief aan de fracties in de gemeente Enschedese heeft de Dorpsraad Glanerbrug (DRG) die fracties gevraagd om de kiezers te informeren over hun standpunten en visie ten aanzien van het dorp Glanerbrug. Dit met het oog op de komende gemeenteraad verkiezingen in maart van dit jaar. Het verzoek heeft te weinig reacties opgeleverd. Daar waar meerdere fracties nog op zich laten wachten is er maar door een enkeling op gereageerd.

De DRG is van mening dat de Glanerbruggers wat te kiezen moet hebben en hier vroegtijdig door de fracties over geïnformeerd dient te worden. Betreffende Glanerbrug kan de DRG en zeker ook de inwoners van Glanerbrug zich nog geen goed beeld vormen van de intenties van de meeste partijen. Daarbij komt dat zich de afgelopen weken ook een aantal ‘nieuwe’ partijen heeft aangemeld.

Door het stellen van acht concrete vragen aan de hand van acht thema’s wil de DRG alsnog meer duidelijkheid zien te krijgen. Een herkansing voor de fracties en voor de ‘nieuwelingen’ en een uitstekende gelegenheid om zich te profileren. De vragen en antwoorden zullen op 26 februari en 12 maart in de Grensstreek, de krant van en voor Glanerbrug(gers), worden gepubliceerd.

1. WERK

Feit: Een procentueel groot aantal Glanerbruggers maakt gebruik van een uitkering (o.a. NWW, WW of Wajong) en komt of zit in een sociaal isolement en vervreemd van de arbeidsmarkt.

Vraag: Welke mogelijkheden ziet uw fractie deze Glanerbruggers weer bij het arbeidsproces te betrekken?

Antwoord: Enschede heeft op dit moment te weinig beschikbare banen. CU wil meer inzetten op sectoren als MKB, toerisme en logistiek, daar liggen kansen. Ook de arbeidsmarkt in Duitsland bied mogelijkheden die onderzocht moeten worden.

2. ONDERWIJS

Feit: In Glanerbrug werken de vijf basisscholen intensief samen. Ook de kinderopvanginstellingen SKE en Alifa zijn hierbij betrokken. Samen noemen zij zich “de Brede school Glanerbrug”.

Vraag: Hoe kan er volgens uw fractie ondanks de bezuinigingen invulling aan de verdere uitvoering worden gegeven?

Antwoord: ChristenUnie wil doorontwikkeling van Kindcentra. Gemeente moet zorgen voor kwalitatief goed aanbod van opvangmogelijkheden waardoor een kind zijn/haar talenten kan ontwikkelen. Wel blijft de ChristenUnie van mening dat ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kinderen en dat ze die taak niet mogen afschuiven op onderwijs, opvang of welzijnswerk.

3. WELZIJN EN ZORG

Feit: De Dorpsraad Glanerbrug maakt zich zorgen of en hoe de continuïteit van welzijn en zorg ook in Glanerbrug gewaarborgd kan worden.

Vraag: Hoe denkt uw fractie erover in de komende raadsperiode, gelet op de beperkte budgetten, hier invulling aan te geven?

Antwoord: Het kabinet heeft besloten dat een aantal taken op het gebied van jeugd, zorg en werk gedecentraliseerd moeten worden naar de gemeenten. 

De gemeente moet samenwerken met partners en gezamenlijk zoeken naar een stabiel structuur met een financieel redelijk eigen bijdrage.

4. VEILIGHEID

Feit: Glanerbrug heeft al jaren te maken met verschillende hotspots met overlast (drugs, huiselijk, jeugd etc.)en criminaliteit. Om deze jaarlijks terugkerende problematiek niet verder te laten escaleren is een adequate aanpak met beleid en visie vereist.

Vraag: Hoe denkt uw fractie over de inzet van politie en handhaving om in Glanerbrug de overlast in te perken?

Antwoord: Door inzet op preventie, samenwerking politie tussen wijkcoach en andere betrokken instanties. ChristenUnie is voor schade verhalen op daders.

5. JEUGDZORG

Feit: Met ‘Glanerbrug Doet’ is op initiatief van de gemeente een project van start gegaan waarbij de talenten in Glanerbrug de gelegenheid moeten krijgen zich te ontwikkelen. Een project voor de Glanerbruggers wat ook uitgevoerd moet worden door de Glanerbrugse instanties. Deze talenten leveren een bijdrage met als doel dat de gemeenschap, vanuit hun eigen kracht en samenwerking, zelf de krachten zal bundelen en dat dit zal leiden tot ondersteuning en verbetering van de woon, leef en werkomstandigheden in het dorp Glanerbrug. Talenten moeten zich meer kunnen ontwikkelen en vorm geven aan samenwerking en onderlinge communicatie, welke zal moeten resulteren in het activeren en motiveren van inwoners.

Vraag: Hoe kan uw fractie dit initiatief ondersteunen om het tot een succes te maken?

Antwoord: Gemeente moet hierin blijven stimuleren en faciliteren om zo de beoogde doelen te halen.

6. WONEN

Feit: Wijkbudgetten biedt Glanerbruggers de mogelijkheid om verbeteringen aan te brengen in hun woon- en leefklimaat. De afgelopen jaren zijn er veel initiatieven, individueel of gezamenlijk met het stadsdeelbeheer, met succes uitgevoerd. Inwoners werden geprikkeld en gemotiveerd om zelf initiatieven te nemen en om actief gezamenlijk hieraan mee te helpen, met vaak als eindresultaat een verbetering van de woon en leefomgeving en een toename van de onderlinge sociale cohesie.

Vraag: Hoe denkt uw fractie mee te werken om het succes in Glanerbrug voort te zetten en uit te bouwen.

Antwoord: ChristenUnie deelt uw feitelijke mening, wijkbudgetten hebben bijgedragen aan een betere leefomgeving. Wel moeten financiële middelen verstandig worden ingezet.

7. CULTUUR EN SPORT

Feit: Het dorpshuis, ouderencentrum, jongerencentrum en o.a. de (sport)verenigingen staan onder druk. Ook in Glanerbrug. Terwijl dat in ons dorp belangrijke centra zijn waar Glanerbruggers samen komen, waar ouderen en jongeren elkaar treffen en waar we de sociale contacten behouden, lijken de bezuinigingen hier afbreuk aan te doen.

Vraag: Welke maatregelen zijn volgen uw fractie nodig om deze instanties en verenigingen te behouden?

Antwoord: Instanties en verenigingen dragen bij aan participatie, betere gezondheid, samenwerking en respect voor elkaar hebben. Hierbij heeft particulier initiatief en financiering de voorkeur maar zal de gemeente financieel moeten ondersteunen wanneer dit niet toereikend is.

8. RUIMTELIJKE ORDENING

Feit: De Action vestigde zich in 2009 in woonwijk Het Bentveld. Een dergelijk grote supermarkt midden in een woonwijk, zorgt voor de nodige overlast voor omwonenden. Je kunt je afvragen of deze aard van detailhandel en van een dergelijke omvang in een woonwijk wel van deze tijd is.

Vraag: Wat kan de fractie voor Glanerbrug doen om de Action voor Glanerbrug te behouden, maar dan mogelijk op een daarvoor geschiktere locatie?

Antwoord: Action zit legaal op haar huidige locatie maar erg ongelukkig voor de omgeving. De ChristenUnie zal er alert op blijven dat college en raad blijven zoeken naar oplossing.

« Terug

Archief > 2014 > februari

Geen berichten gevonden