Bijdrage debat raadsenquete Grip op Grond

maandag 02 juli 2012 23:58

Dank u voorzitter. Bij het doornemen van de stukken en het voorbereiden van deze bijdrage moest ik weer denken aan die woorden van Jezus in de bergrede: ‘Wat ziet gij de splinter in het oog van de ander, maar de balk in uw eigen oog bemerkt gij niet?” Op een niet mis te verstane wijze wordt hiermee de vinger gelegd op het menselijke verschijnsel dat de schuld van de ander liefst voor groter wordt gehouden dan de eigen schuld. Dit beïnvloedt vaak onze beeldvorming. Die ontstane beeldvorming doet, dat zien we ook nu weer, vaak geen recht aan de feitelijke situatie.

Voordat ik verder op het rapport inga, wil de ChristenUnie haar dank uitspreken aan de leden van de enquêtecommissie en alle ambtelijk betrokkenen voor het monnikenwerk dat door hen werd verricht. Gedurende vele maanden zijn vele uren in het onderzoek gestoken. Daar zal ook de werk- en de privésfeer de gevolgen van hebben ondervonden. Die inzet waarderen wij zeer. En wij waarderen ook het resultaat, want dat mag er wezen! Niet eerder werd de raad zo duidelijk inzicht gegeven in het beleid en de praktijk ten aanzien van het grondbedrijf. Dat is een compliment aan uw adres, u hebt aan uw opdracht voldaan. De raad heeft de grip weer terug, maar tegelijk ook een hele treurige constatering.

Voorzitter, de enquêtecommissie heeft op basis van het door haar verrichte werk 30 conclusies kunnen trekken. Nu zouden we enkele daarvan best kunnen onderstrepen, maar ik ga dat niet doen. Dat zou de andere conclusies mogelijk tekort doen. De belangrijkste conclusie voor u is dat de ChristenUnie alle conclusies onderschrijft die de commissie in haar rapport trekt. Het in de afgelopen jaren in onze stad gevoerde grondbeleid was:

- Doorspekt met ongegrond optimisme.

- Onderbouwd met doelredeneringen.

- Als gevolg van veel te hoge ambities.

- Niet gehinderd door veel deskundigheid.

- Aan de man gebracht met gebrekkige communicatie.

Voorzitter, wij zijn het ook eens met de aanbevelingen van de commissie om hier een verbetering in aan te brengen. Dat zijn er wat minder, maar de ChristenUnie heeft zoals u weet altijd een zwak voor tien geboden. Ook hier zou ik enkele kunnen onderstrepen, maar gaan we dat niet doen. Ook deze zijn voor ons allemaal belangrijk en wij willen er geen tekort doen.

Ik wil er wel drie woorden uit lichten. Dat zijn de laatste drie woorden van de laatste aanbeveling: afspraken moeten gelden. Drie hele kleine woordjes, maar met een hele grote betekenis. Als dat niet het geval is, of als je daaraan gaat twijfelen, dan is dat schadelijk voor het vertrouwen. Voor de relatie tussen raad, college en ambtenarij, maar ook en dat is nog erger, in de relatie overheid - burger.

Voorzitter, nu de ChristenUnie zowel alle conclusies als alle aanbevelingen heeft onderschreven zullen wij overgaan tot de consequenties die dit wat ons betreft moet hebben, voor de raad en voor het college.

In haar afweging zal de ChristenUnie het volgende laten meewegen. We hebben het hier over mensenwerk. Daar kleven fouten aan. Hoe moeilijk het soms ook is om toe te geven, maar niemand is volmaakt. De burgemeester niet, de wethouders niet en ook de raadsleden niet. Wat voor ons wel van belang is, is de vraag of we die fouten ook kunnen inzien, kunnen erkennen en daarvan kunnen leren.

Voorzitter ik begon mijn bijdrage dan ook niet voor niks met die woorden uit de bergrede over de splinter in het oog van de ander en de balk in je eigen oog.  Daarom wil ik met onszelf, de raad, beginnen. De fractie van de ChristenUnie steekt haar hand in eigen boezem. We hebben weliswaar meerdere keren aan de bel getrokken. Onder andere bij het vaststellen van de MPG’s 2010 en 2011 waar het ging om de inzichtelijkheid van de risico’s, de gehanteerde kleurcode en het ontbrekende inzicht in de effecten van het pakket oranje naar groen. Ook hebben we aangegeven dat de verwachte stijging van de grondopbrengst van 2% totaal onrealistisch is. Niettemin hebben ook wij onvoldoende invulling gegeven aan onze controlerende rol en zijn we te goedgelovig geweest. De ChristenUnie wil daarvoor haar excuses aanbieden aan de Enschedese bevolking. U zult de consequenties van de problemen bij ons grondbedrijf gaan voelen de komende jaren. Het spijt ons dat we dat hebben laten gebeuren.

Voorzitter de ChristenUnie vindt het essentieel dat we de komende tijd werken aan een betere invulling van de controlerende taak van de raad. Wij  hebben daarom alle moties die hierop betrekking hebben mede ingediend. Daarnaast zullen wij in het raadspresidium de voortgang met betrekking tot de doorvoering van de verbetervoorstellen bewaken. Daarbij dienen goede afspraken te worden gemaakt over de termijn waarop dit moet gebeuren.

Dan kom ik bij het college. Dat het college, in het huidige ook de voorgangers die inmiddels zijn doorgestroomd naar andere bestuurlijke functies, de situatie de afgelopen jaren stelselmatig heeft onderschat en niets lijkt te hebben gedaan met de waarschuwingen en de financiële consequenties voor het grondbedrijf, is ernstig te noemen. Het college heeft daarmee onzorgvuldig gehandeld en risico’s genomen. Hernieuwd oppakken van cultuurverandering tussen ambtelijk apparaat en college, waarbij tegenspraak mogelijk is, is wat de ChristenUnie betreft van groot belang. Het college heeft de raad verder niet volledig en soms ook verkeerd geïnformeerd. De informatie is onvoldoende doorzichtig gepresenteerd of te weinig om besluiten te kunnen nemen over het bijsturen, prioriteren of stoppen van projecten.  

Alvorens dit verder te wegen en een definitief standpunt hierover in te nemen wil de ChristenUnie naar goed gebruik eerst het college de gelegenheid geven voor een weerwoord. Dank u wel.

Tweede termijn

Voorzitter, de ChristenUnie betreurt het dat het college niet bereid blijkt om de conclusies en aanbevelingen te onderschrijven. Het had het college, in het bijzonder wethouder Van Hees, gesierd als ze zich wat meer bereid had getoond om, net als de raad vanavond heeft gedaan, aan zelfreflectie te kunnen doen.

Wij tellen echter ook onze zegeningen. De raad heeft weer grip op het grondbeleid en met het aannemen van de moties markeert de raad haar positie als het kaderstellende en controlerende hoogste orgaan van deze gemeente.

Wij zien wel voldoende reden om de coalitiepartijen te vragen om de kaders en ambities van het coalitieakkoord nog eens goed te toetsen aan de realiteit. Enschede zal de komende jaren nog veel meer moeten bezuinigen dan waar in 2010 rekening mee is gehouden en de door de voltallige raad teruggestuurde kadernota maakte duidelijk dat binnen de kaders van het coalitieakkoord geen verdere bezuinigingen mogelijk zijn.

Derde termijn/stemverklaring

Voorzitter, wij zullen geen politiek vergaande consequenties aan de conclusies van de enquêtecommissie verbinden. In aanvulling op wat ik reeds in onze eerste termijn heb aangegeven laten wij hierbij meewegen dat we moeilijke tijden tegemoet gaan, waarbij continuïteit van bestuur van groot belang is. Enschede en haar inwoners is er ons inziens het meest bij gebaat wanneer we met elkaar van deze gang van zaken kunnen en durven leren en er samen de schouders onder zetten. Dan moet er natuurlijk wel een college zitten met wethouders om deze aanbevelingen en aangenomen moties ten uitvoer te brengen.

Namens de fractie van de ChristenUnie Enschede,

Jurgen van Houdt

« Terug

Archief > 2012 > juli

Geen berichten gevonden