Winkels op zondag nog lang niet open - TCTubantia 30-11-2010

dinsdag 30 november 2010 18:08

De openstelling van supermarkten, slagers, bakkers en groenteboeren vanaf 1 januari op zon- en feestdagen lijkt nog lang geen gelopen koers. Dat blijkt uit een rondje langs diverse fractieleiders. Alleen D66 is duidelijk voor de ruime openstelling.
Het collega van B en W wil, zoals gemeld, supermarkten en andere verszaken de mogelijkheid bieden elke zondag van 16.00 tot 20.00 uur open te gaan, maar de raad moet daar nog over beslissen. Dat gebeurt mogelijk op 13 december.
De CDA laat, bij monde van Patrick Welman, weten dat zijn partij er heel kritisch naar zal kijken. „Wij voelen met de kleine, zelfstandige ondernemers mee.”
André le Loux (Burgerbelangen) vindt het een belachelijk voorstel. „Twaalf zondagen per jaar de winkels open is ruim voldoende.”
D66 is voorstander van de ruime openstelling. „Iedere ondernemer moet een eigen keuze kunnen maken of hij op zonen
feestdagen open of dicht wil blijven”, licht Evert Westerbeek toe.
De VVD heeft nog geen standpunt ingenomen. Volgens Anneke Broekman-Veltman wordt het geen gemakkelijke keuze. „We houden natuurlijk nadrukkelijk de belangen van zowel de winkeliers als de klanten in de gaten.”
Ook de PvdA verkeert nog in dubio. „Maar”, zo legt Laurens van Lier uit, „we verliezen de belangen van de individuele winkeliers zeker niet uit het oog.”
De ChristenUnie is tegen de ruime openstelling. Volgens Jurgen van Houdt vanwege een principiële reden ( handhaven zondagrust) én het feit dat de ruime openstelling heel grote consequenties heeft. Volgens hem zorgt het voor veel onrust in het midden- en kleinbedrijf. Van Houdt vindt het kort dag worden voor het eventueel accorderen van het besluit. „ Zo’n belangrijk besluit moet je er niet even snel doorheen willen jassen.” Van Houdt verwacht overigens dat het CDA vanwege de geloofsovertuiging ook tegen zal stemmen.

« Terug

Archief > 2010 > november

Geen berichten gevonden