Dé vraag - Huis aan Huis 5-10-2010

dinsdag 05 oktober 2010 08:00

Dagelijks stellen we een vraag aan een raadslid. Dit keer is het de beurt aan Jurgen van Houdt (ChristenUnie). Dé vraag: Het CDA vergadert vandaag over de regeringsdeelname. Hoe kijk jij hier tegenaan? En stel dat jij niet van de ChristenUnie maar van het CDA lid zou zijn, wat had jij dan gedaan?

Van Houdt: Je ziet in het regeer- en gedoogakkoord een duidelijke verschuiving van christelijk-sociaal, naar liberaal beleid. Persoonlijk vind ik het dan ook jammer dat het CDA hiervoor kiest. Ik had zelf dan liever een middenkabinet gezien van CDA, VVD en PvdA. Ik vind het wel goed dat het geluid van 1.500.000 kiezers op Wilders nu wordt gehoord en dat hij nu niet meer heel gemakkelijk vanaf de zijlijn kan roepen. Hij zal nu zelf moeten laten zien dat een regering die hij gedoogt het beter kan. En dat dan met beleid waar niet de binding aan Nederland leidraad is, maar het hanteren van een scheidslijn tussen ‘wij’ en ‘zij’. Dat terwijl we in deze tijd samenbindend vermogen nodig hebben.
Ik ben erg tevreden met de verhoging van het aantal agenten, het verder gaan met het stevige coffeeshopbeleid en verhoging van de prostitutieleeftijd naar 21 jaar. Ik ben teleurgesteld in het feit dat de prioriteiten die mijn partij de afgelopen kabinetsperiode, samen met het CDA, op onder andere het terrein van medische ethiek, ontwikkelingssamenwerking en gezinsbeleid heeft bereikt, in het conceptregeerakkoord weer zijn losgelaten. Daarnaast vind ik het jammer dat de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen niet solidair zijn. Bedrijven en hogere inkomens krijgen minder voor de kiezen dan 65-plussers, gezinnen met kinderen, arbeidsgehandicapten en mensen met een klein inkomen. Maar ja, wat verwacht je van een regering zonder ChristenUnie. Dan wordt het anders. Mede daarom ben ik daar lid van en niet van het CDA. Mocht ik dat wel zijn geweest dan zou ik dezelfde bedenkingen hiertegen hebben geuit op het congres. Vervolgens zou ik de meerderheid die afgelopen zaterdag op hun congres zich voor regeringsdeelname heeft uitgesproken, wel respecteren en de uitdaging dan maar aangaan. Ik wens ze daarbij alle goeds toe!

« Terug

Archief > 2010 > oktober

Geen berichten gevonden