Beschouwing ChristenUnie op coalitieakkoord 2010-2014 van PvdA-CDA-VVD-BBE

dinsdag 06 april 2010 22:53

Dank u voorzitter. Allereerst wil de ChristenUnie de nieuwe coalitie complimenteren met de snelle wijze waarop er een college is gevormd. Het is goed voor onze stad dat er nu een akkoord ligt en een nieuw college is. Maar voordat wij hierop ingaan moet ons van het hart dat wij een essentiële stap missen in het proces. Wij bespreken vanavond een akkoord tussen partijen in deze raad, die door minder dan de helft van de Enschedese kiesgerechtigden is verkozen. Wij denken dat het belangrijk is om hier in onze eerste vergadering als raad een uitspraak over te doen. Daarom dienen wij hierbij een motie in die oproept tot een evaluatie van de opkomstbevorderende campagne en het uitvoeren van een onderzoek naar de oorzaak van de lage opkomst van de verkiezingen, eventueel gebruik makend van het EnschedePanel.

Bij de eerste ronde van de collegeonderhandelingen hebben wij aangegeven dat Enschede hard moet gaan werken aan de sociale en economische structuur van de stad. Stimuleren van de werkgelegenheid is van cruciaal belang. Investeren in het Kennispark en innovatie, in zorg en technologie. Maar ook in het Midden- en Kleinbedrijf, in promotie van de stad en toerisme. Als wij het coalitieakkoord op deze ambitie bezien, dan stellen we vast dat we hiermee op één lijn met het nieuwe college zitten.

Het akkoord staat vol goede intenties, maar wij missen hierbij wel uitgesproken doelstellingen. Bijvoorbeeld om binnen een jaar van de 50e plek op de sociaal economische index van de Atlas van gemeenten af te komen. Wij missen ook nu weer concrete prestatie-indicatoren waarop de raad het college publiekelijk kan afrekenen. Een punt waarbij we de VVD en Burgerbelangen, de achterliggende periode aan onze zijde vonden.

Veel van de 10 punten die we in de eerste ronde hebben ingebracht zien we terug in het collegeprogramma. De intentie is er om de communicatie met de inwoners te verbeteren en burgerparticipatie verder te ontwikkelen. De manier waarop blijft vaag en het zal hierbij een uitdaging worden ervoor te zorgen dat dit niet de geijkte, reeds participerende burgers zijn. Ook over financieel realisme vinden we goede voornemens in het coalitieakkoord. Alhoewel je ons inziens altijd kritisch op je uitgaven moet letten, niet alleen tot 2018 en we het bijzonder vinden dat, zonder dat we weten wat er vanuit het Rijk op ons af gaat komen, nu al door de partijen kan worden beloofd dat de lasten niet zullen worden verhoogd. Ook op het gebied van duurzaam bouwen en beheren, waarbij het gaat om de kwaliteit en niet om de kwantiteit, vinden we goede voornemens, zoals de uitbreiding van de uitvoering van groene diensten, terug in het coalitieakkoord. Alhoewel wij liever een definitieve pas op de plaats met de Usseleres hadden gezien. Begrijpen we het goed dat de uitkomsten van het onderzoek door de rekenkamer deze ontwikkeling nog in de weg kan staan?

Verder staan er aansprekende dingen in het akkoord als gebruik maken van talenten, het behoud van een goed sociaal vangnet binnen het armoedebeleid en de bijzondere bijstand, handhaving van het 100% kwijtscheldingsbeleid voor de minima, betere dienstverlening, het zijn van een betrouwbare partner en het streven naar een duurzame leefomgeving, kernspeerpunten van ons verkiezingsprogramma. Ook onze wens te kijken naar een bij deze tijd passende rol van de bibliotheek vinden wij terug in het akkoord. Overigens denken wij dat het goed is om bij de ontwikkeling van de stadsweide ook het ITC, de 6e faculteit van de Universiteit Twente tot dit gebied te rekenen en deze partner bij de vorming van de stadcampus te betrekken. Dat niet doen, zou een gemiste kans zijn.

Wat we echt missen is de intentie om huiselijk geweld, loverboys en vrouwenhandel tegen te gaan. Dit verdiend de komende 4 jaar absoluut de aandacht van het college. Net als preventiebeleid op het gebied van alcohol en drugs. Je kunt wel handhavend optreden tegen overlast in het centrum en de parken, dat is prima, maar daar los je het probleem niet mee op. Er wordt ook veel gesproken over vrijwilligers, maar een visie op de rol van het steunpunt vrijwilligers en aandacht voor mantelzorgers ontbreekt. Wordt dit nog verder uitgewerkt in het collegeprogramma?

Wij zijn blij maar ook wel een beetje verbaasd, over de als nieuw gemelde voornemens om in elk woongebied van Enschede naar behoefte een buurtkamer te vestigen en levensloopbestendig te gaan bouwen. Daar vragen wij al meerdere jaren aandacht voor en als het goed is, is dit al lang in uitvoering, gelet op de in de afgelopen periode door ons ingediende en door de raad hiertoe aangenomen motie welzijn in de WMO van 11 december 2006 en de motie effectindicator levensloopbestendige woningen van 9 november 2009. Met betrekking tot de WMO lezen we overigens niks over het tekort dat onlangs in de Tubantia werd gemeld als gevolg van de aanbesteding huishoudelijke hulp. Moeten wij concluderen dat onzekerheden rond de aanbesteding nog niet weg blijken en ook het beleid toch nog niet vastligt?

Het getuigt van goed rentmeesterschap om bij alle te nemen beslissingen rekening te houden met de gevolgen daarvan op het milieu, zoals op pagina 14 wordt gemeld. Komt dat nu in het format bij elk voorstel te staan, onder een kopje gevolgen milieu, net als financiële informatie bijvoorbeeld? Er wordt overigens ook weer niet aangegeven hoe het scheiden van afval zal worden gestimuleerd. Past de uitgifte van oud papiercontainers hier bijvoorbeeld in?

Nog even over het motto. Acht jaar geleden boekte de ChristenUnie zetelwinst en ging vervolgens het college in met het verkiezingsprogramma Bouwen aan Vertrouwen. Het doet ons goed dat het coalitieakkoord nu getiteld is: Vertrouwen in Enschede. Een groter compliment voor onze bijdrage in de afgelopen jaren had u ons niet kunnen geven.

Vertrouwen bevorder je door beloften na te komen. Wij zijn de deelnemende partijen in het college dankbaar dat zij ons verzet, vanaf de invoering ervan, tegen het betaald parkeren op zondag hebben gehonoreerd en nu voorstellen om deze maatregel af te schaffen. Hulde daarvoor! Dit hebben wij in de eerste ronde als laatste punt aangegeven en was voor ons een breekpunt geweest, wanneer wij als reservebankzitters gevraagd waren om aan te schuiven aan de onderhandelingstafel.

Voorzitter, ik ga afronden. Wij zien de verdere uitwerking van het coalitieakkoord in een collegeprogramma en de programmabegroting met belangstelling tegemoet. Wij wensen de nieuwe collegeleden Gods zegen toe bij de invulling van hun roeping in dienst van onze stad en zullen het college de komende vier jaar, zoals u van ons gewend bent, DV, en met een positief kritische insteek volgen ten behoeve van een stabiel en betrokken Enschede. Dank u wel.

Jurgen van Houdt, fractievoorzitter

« Terug

Archief > 2010 > april

Geen berichten gevonden