PvdA, CDA en VVD houden vast aan bedrijfs-Usseleres - TCTubantia 17-02-10 - Poll

woensdag 17 februari 2010 10:35

Met uitzondering van de grote drie zijn alle andere partijen voorstander van behoud Usseleres. „Het indertijd democratisch genomen besluit is inmiddels door de economische en demografische ontwikkelingen achterhaald,” vindt de ChristenUnie.

ENSCHEDE - Het CDA is het meest uitgesproken over een bedrijventerrein op de Usseleres. De partij geeft werkgelegenheid absolute prioriteit. „Dat is esentieel voor de erbarmelijke situatie in Enschede,” benadrukt Gerrit-Jan van der Veen, raadslid. „We zullen alles op alles moeten zetten om de werkloosheid te verminderen.” Ook VVD en PvdA, alhoewel minder uitgesproken in hun reacties, delen die visie.

Partijen verwijzen onder meer naar de snel opgelopen werkloosheid, waardoor de gemeente in de groep met de hoogste percentages werklozen zit. Daar komt bij dat het aantal mensen dat in Enschede afhankelijk is van een uitkering uitzonderlijk hoog is: één op de vijf.

De drie partijen willen niet terugkomen op eerder genomen besluiten de Usseleres te veranderen in een bedrijventerrein. Een poging van de Vereniging tot behoud van Usselo en de Usseleres (VBU) om de partijen te bewegen vóór de verkiezingen hun standpunten te herzien heeft op deze drie partijen geen effect.

Voorzitter Gerrit Bijvank van de VBU is vooral geschrokken van de CDA-reactie. „We moeten uiteraard ook naar onze omgeving kijken. Dat er teveel gebouwd wordt in Twente ben ik met je eens. Maar ik vind niet dat Enschede dan maar moet toestaan dat Rijssen maar doorbouwt en wij alles stilleggen. Dat wil ik politiek niet verantwoorden,” schrijft Van der Veen.

De VBU heeft alle deelnemende partijen aan de verkiezingen op 3 maart om hun standpunt gevraagd. Daarbij is ook gewezen op de huidige leegstand van bedrijven en kantoren en de beschikbaarheid van bedrijfsgrond in Twente. De VBU pleit voor uitstel van investeringen voor het bouwrijpmaken na aankoop van de grond in het afgelopen jaar.

Met uitzondering van de grote drie zijn alle andere partijen voorstander van behoud Usseleres. „Het indertijd democratisch genomen besluit is inmiddels door de economische en demografische ontwikkelingen achterhaald,” vindt de ChristenUnie.

D66, Burgerbelangen, GroenLinks, SP, Enschede Solidair en PPE zouden precies hetzelfde kunnen zeggen. Voor PvdA, CDA en VVD is juist het schrappen van de Usseleres als bedrijventerrein niet verantwoord op langere termijn. „Wij hebben de komende tien jaar de Usseleres nodig voor onze bedrijven.”

Geef uw mening in onze poll op de site

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden